V Duisburgu sta se Zakrajšek in Fabčič uvrstila v finale A, Vidovič obstal v polfinalu.

0
575

Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič je odlično nastopil v polfinalu svetovnega prvenstva v Duisburgu. Z zmago v svoji polfinalni skupini je zanesljivo napredoval v finale, ki bo na sporedu jutri. V dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah je bil prvi dan uspešen tudi za Jošta Zakrajška, ki se je uvrstil v finale na 1000 metrov. Na 200-metrski razdalji je tekmoval Tilen Vidovič, ki pa je s svojim nastopom na evropskih kvalifikacijah zaključil v polfinalu.

Kot prvi izmed Slovencev se je že v jutranjem delu programa za napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja potegoval Jošt Zakrajšek. Prvo oviro dodatnih evropskih kvalifikacij za pridobitev olimpijske kvote je uspešno preskočil. V svoji kvalifikacijski skupini je v cilj priveslal kot drugi. Pred njim je bil le Poljak Rafal Rosolski, ki si je z zmago v kvalifikacijski skupini zagotovil neposredno uvrstitev v finale.  

Tri ure kasneje je Zakrajška čakal še drugi nastop dneva. V polfinalu je veslal tri sekunde hitreje kot v uvodnem nastopu in se s tretjim časom svoje polfinalne skupine uvrstil v jutrišnji finale. Prehitela sta ga Irec Michael Fitzsimon in Belgijec Artuur Peters. Zakrajšek tako ostaja v igri za osvojitev olimpijske kvote.

»Prvi del je za mano. Zdaj se bo treba spočiti. Ta polfinalni nastop je bil nekoliko izven plana, po drugi strani pa je dobro, da sem startal še enkrat, saj je z vsako vožnjo boljši čas. Če se bo tudi jutri tako nadaljevalo, bo zelo dobro. Konkurenca je kljub temu, da so to “samo” evropske kvalifikacije, zelo močna. Prišli so novi tekmovalci, ki jih prejšnja leta nismo poznali. Za jutri se bo treba dobro pripraviti in iti na polno, pokazati res vse, kar zmorem,« je po polfinalnem nastopu povedal Zakrajšek.

Uspešen dan je tudi za parakajakašem Dejanom Fabčičem. Edini slovenski predstavnik na parakajakaškem svetovnem prvenstvu je veslal v polfinalu na 200 metrov, kjer je v svoji skupini v cilj priveslal kot prvi in brez težav napredoval v finale.

»Tehnično gledano je bilo veslanje slabše kot včeraj, je pa bilo hitrejše. Zelo sem vesel, da sem se uspel suvereno uvrstiti v finale, predvsem pa tega, da sem potrdil normo za paraolimpijske igre,« je po nastopu povedal Fabčič. Pred tremi leti je svoj prvi nastop na svetovnem parakajakaškem prvenstvu izkusil prav na tem prizorišču. »Leta 2013 sem šel osem sekund slabše kot danes, tako da se vidi napredek skozi leta. Za tokratno prvenstvo sem se s trenerjema dogovoril, da poskušam stopnjevati do finala. Zelo mi je všeč, da mi je uspelo,« je še dodal.

Popoldan je po dveletnem tekmovalnem premoru nastop na evropskih olimpijskih kvalifikacijah čakal še Tilna Vidoviča, ki je tekmoval na 200 metrov. Veslal je v zelo močni kvalifikacijski skupini, v kateri so bili španski in madžarski predstavnik, pa tudi olimpijski prvak na tej razdalji iz leta 2012 Britanec Ed McKeever, ki si lani na svetovnem prvenstvu v Milanu ni uspel priboriti olimpijskega mesta. Vidovič je v cilj priveslal kot peti. Kasneje ga je čakal še polfinalni nastop. Tudi tu so bili ob njem vrhunski tekmovalci, tako da slovenski predstavnik žal ni imel možnosti za uvrstitev v finale. V svoji polfinalni skupini je bil šesti. Kljub temu, da je obstal v polfinalu je bil s svojim nastopom zadovoljen.

»Bilo je zanimivo, saj sem želel realno videti, kje sem. V kvalifikacijah je bil na sosednji progi drugouvrščeni z olimpijskih iger Španec Saul Craviotto, ki je res zelo hitro veslal in si takoj priveslal mesto v finalu. Bil sem presenečen, da je tako hitro startal. Sploh nisem vedel zase. Imel sem dobro ogrevalno tekmo, vedel pa sem, da bom moral dati v polfinalu vse od sebe. Veslanje je bilo na nivoju, mogoče sam malo zamudil pri startu. Tu bi lahko pridobil še kakšno desetinko. Načeloma sem zadovoljen z veslanjem, glede na to, da sem dve sezoni izpustil,« je povedal Vidovič.

V četrtek bomo tako videli dva slovenska nastopa. Najprej bo Jošt Zakrajšek veslal v finalu A dodatnih evropskih kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre, sledil pa bo še finalni nastop Dejana Fabčiča v okviru parakajakaškega svetovnega prvenstva.