Spremembe v vrhu ICF – mesto podpredsednika Tonyju Estanguetu.

0
318

Kongres Mednarodne kajakaške zveze (ICF), ki ta konec tedna poteka v Varšavi, je prinesel nekaj sprememb v vodstveni strukturi organizacije. Na mesto tretjega podpredsednika se je namreč zavihtel trikratni olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah Tony Estanguet.

Francoski kanuist Tony Estanguet, ki ima v svoji zbirki kar 25 kolajn z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev, je na kongresu Mednarodne kajakaške zveze s svojim programom prepričal delegate z volilno pravico, ki so mu zaupali mesto tretjega podpredsednika zveze. To je prva funkcija Estangueta v kajakaških organizacijah, sicer pa so mu uspehi in prepoznavnost že v preteklosti prinesli tudi mesto v Mednarodnem olimpijskem komiteju. Estanguet je v boju za mesto podpredsednika premagal dolgoletnega kajakaškega funkcionarja, sicer pa predsednika poljske zveze Jozefa Bejnarowicza.

Delegati so volili tudi prvega podpredsednika, kjer pa ni prišlo do sprememb. Drugič zapored, sicer pa že tretjič, je mesto zasedel Madžar Istvan Vaskuti, nosilec olimpijske kolajne v sprintu na mirnih vodah na OI leta 1980. Vaskuti je premagal predsednika brazilske kajakaške zveze Joaa Tomasinija Schwertnerja, ki je do sedaj zasedal mesto tretjega podpredsednika.

Brez volitev sta bila imenovana tudi predsednika komiteja za »dragon boat« in oceanijsko kajakaštvo. Dr Luk Wai Hung bo vodil komite za »dragon boat«, Portugalec Mario Santos pa še naprej komite za oceanijsko kajakaštvo.

V okviru kongresa so potrdili tri nove članice ICF – Džibuti, Bocvano in Fidži – tako da je sedaj v krovno organizacijo vključenih 165 držav članic.

Delegati so se seznanili tudi s tekočimi zadevami delovanja ICF, potrebo po večji medijski prepoznavnosti športnih panog, vse večjo prepoznavnostjo ekstremnega kajakaštva in kajakaškega pola itd.