Mia Medved in Jošt Zakrajšek v polfinalu sprinterskega svetovnega pokala v Parizu

0
532

Drugi dan tekme za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah in generalke pred OI v Parizu sta slovenske barve zastopala Mia Medved na 500 metrov in Jošt Zakrajšek na 1000 metrov. Oba sta napredovala v petkov polfinale.

V Vaires Sur Marnu na obrobju Pariza je danes potekal drugi dan tekme za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. Na tekmovališče sta se podala Mia Medved in Jošt Zakrajšek, ki sta nastopila na 500- oziroma 1000-metrski razdalji.

Kajakašica Mia Medved je veslala v prvi kvalifikacijski skupini kajakašic na 500 metrov in zasedla četrto mesto, kar je pomenilo, da se ji je neposredna uvrstitev v polfinale izmuznila za tri sekunde in pol. Udeleženci tega svetovnega pokala namreč tekmujejo pod olimpijskimi pravili napredovanja, saj tekmovanje služi kot generalka za prihajajoče olimpijske igre. V skladu s temi pravili so iz kvalifikacijske skupine v polfinale napredovale najhitrejše tri tekmovalke, in sicer Novozelandka Aimee Fisher, Hrvatica Anamaria Govorčinović in Kitajka Han Jiang. Mia Medved, ki je bila četrta, je morala na progo še v četrtfinalu, kjer pa je zaostala le za Britanko Rebeko Simon in si tako priveslala petkov polfinale, ki jo čaka ob 14.33.

Na 1000-metrski razdalji pa je nastopil kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je bil v svoji kvalifikacijski skupini tretji in tako za eno mesto zgrešil neposredno napredovanje v polfinale. To sta si priveslala Madžar Adam Varga in Francoz Quilian Koch. V četrtfinalu Zakrajšek ničesar ni prepustil naključju. Postavil je najboljši čas polfinalne skupine, s skoraj dvema sekundama naskoka pred drugouvrščenim Fincem Jeremyjem Hakalo. S tem si je tudi on zagotovil napredovanje v petkov polfinale.

Svetovni pokal v Parizu se bo zaključil v petek, ko bomo na delu videli vse tri čolne, ki so pripotovali v Francijo. V jutranjem delu programa se bosta za uvrstitev v finale A kajakaških dvojcev na 500 metrov, ki bo na sporedu prav tako dopoldne, potegovala Matevž Manfreda in Anže Pikon, v popoldanskem delu pa so na vrsti polfinala kajakašic na 500 metrov z Mio Medved in kajakašev na 1000 metrov z Joštom Zakrajškom. Finalne vožnje omenjenih disciplin se začnejo ob 16. uri.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/paris-2023/results