Luka Božič najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega pokala v La Seu d’Urgellu

0
256

Po dveh mesecih premora se v La Seu d’Urgellu ta konec tedna nadaljuje serija tekem za svetovni pokal. Uvodni dan tekmovanj je zablestel Luka Božič, ki je bil najboljši v kvalifikacijah kanuistov, s petim mestom pa je brez težav v polfinale napredoval tudi Benjamin Savšek.

Na brzicah reke Segre se ta konec tedna nadaljuje drugi del letošnje sezone članskih tekmovanj. Ti so imeli dva meseca premora v seriji tekmovanj za svetovni pokal, mladinci in mlajši člani pa so v tem času nastopili na evropskem in svetovnem prvenstvu. Odlično je v drugi del tekmovalne sezone, v kateri sledita še člansko svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v Londonu ter finale svetovnega pokala v Parizu, vstopil Luka Božič.

Primorski kanuist je v kvalifikacijah postavil najboljši čas in se tako zlahka uvrstil v polfinale tekme na prizorišču, kjer je dosegel nekaj izmed svojih največjih kariernih uspehov. Luka Božič je bil v kvalifikacijah 64 stotink hitrejši od domačina Miquela Traveja na drugem mestu ter sekundo in 14 stotink boljši od Slovaka Mateja Benuša, ki je bil tretji.

Po tekmi je Božič povedal: »Če zmagaš v kvalifikacijah, mora to biti lepa vožnja. Pogledal bom ostale, ali so šli rezervirano ali so napadali. Kakor sem videl v prvem delu sezone, mislim, da so vsi morali napadati. Smo tri tedne pred svetovnim prvenstvom in mislim, da so sedaj vsi v najboljši formi. Osredotočil se bom nase. Sredinski del sezone oziroma treningi niso bili popolni. A prišel sem spočit in lačen dobrih rezultatov, še prej pa dobrih voženj. To sem tu pokazal že s prvo vožnjo. V športu se ne da preskakovati stopnic. Zelo zadovoljen sem z današnjo vožnjo, a jutri je nov dan in dobro se bo treba pripraviti na polfinale. Dobro je, da je bila že danes zelo zahtevna proga, morda smo že danes videli, kdo je med najboljšimi.«

Zlahka se je v jutrišnji polfinale uvrstil tudi Benjamin Savšek, ki je zasedel peto mesto, za reprezentančnim kolegom pa zaostal za dve sekundi. »Vesel sem, da se serija tekmovanj nadaljuje. Zadovoljen sem z današnjo vožnjo in kvalifikacijskim nastopom. Trudil sem se odpeljati brez večjih napak, tako da se varno uvrstim v polfinale. To nalogo sem dobro opravil. Jutri pa bo treba iti znova in pokazati maksimalno dobre vožnje. Pavza med tekmovanji je bila aktivna, saj vrhunec sezone šele sledi in v vmesnem času se ne moreš povsem sprostiti. Vmes smo trenirali v Parizu, kjer imamo oktobra finale svetovnega pokala. Tam smo poskušali dvigniti formo, imeli pa smo tudi državno prvenstvo. Sedaj poskušam znova ujeti tekmovalni ritem in kazati dobre vožnje,« je po tekmi povedal Savšek.

Tretji slovenski kanuist na startu je bil tokrat Juš Javornik, ki pa se mu ni uspelo prebiti v drugo fazo tekmovanja. V prvi vožnji je bil 34., v drugi pa je prejel 56 kazenskih sekund, kar ga je oddaljilo od mest, ki so vodila v polfinale, tako da je bil v drugi vožnji 29.

Precej težav so imele v Španiji tokrat kanuistke. V prvi kvalifikacijski vožnji se nobeni izmed Slovenk ni uspelo uvrstiti med dvajset najboljših, kar bi pomenilo neposredno uvrstitev v polfinale. Še najbližje je bila Eva Alina Hočevar, ki je bila 22., Lea Novak je bila mesto za njo, Alja Kozorog pa je prvi nastop sklenila na 28. mestu.

Poleg slovenskih predstavnic so izven polfinala po prvi kvalifikacijski vožnji ostale tudi številne druge odlične tekmovalke, med njimi Nemka Elena Lilik, kar je pomenilo, da bo druga kvalifikacijska vožnja izjemno zahtevna, saj je bilo na voljo le še deset mest, ki so vodila v petkov polfinale. Na koncu je z devetim časom druge vožnje uvrstitev v drugo fazo tekmovanja uspela Alji Kozorog. Lea Novak je bila v drugem nastopu 14., Eva Alina Hočevar, ki se je v zaključku tekme tudi prevrnila, pa je bila 16.

»Vesela sem, da sem se uvrstila naprej. Na vseh letošnjih tekmah v kvalifikacijah nisem imela težav, danes pa nisem zadovoljna. Na koncu mi je zmeraj nekaj zmanjkalo, zdi se mi, da sem boljše pripravljena. Morda pa se pozna ta urnik, ko dva meseca nisem imela tekmovanj. Veliko smo trenirali, a morda še nisem povsem prišla v tekmovalni ritem,« je povedala Alja Kozorog.

Najboljši kvalifikacijski nastop med kanuistkami je sicer uspel Avstralki Jessici Fox, druga je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska, tretja pa Francozinja Angele Hug.

V petek dopoldne bomo najprej spremljali kvalifikacije kajakašic in kajakašev z Evo Terčelj, Evo Alino Hočevar, Ajdo Novak, Petrom Kauzerjem, Nikom Testenom in Vidom Kudrom Marušičem, popoldne pa še polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-d-urgell-2023

Foto: Jure Lenarčič