Tim Novak in Ana Šteblaj zmagala, Žnidarčič tretji na svetovnem pokalu v sprintu na divjih vodah

0
452

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah se je tudi drugi dan veselila kar dveh zlatih kolajn na svetovnem pokalu v Čeških Budejovicah. Kajakašica Ana Šteblaj je zmagala še drugi dan zapored, prve zmage na tekmah svetovnega pokala pa se je veselil kajakaš Tim Novak. Uspeh je s tretjim mestom dopolnil Nejc Žnidarčič.

Sezona največjih mednarodnih tekmovanj v spustu na divjih vodah se je sklenila s še enim velikim uspehom slovenske reprezentance, ki je bila letos izjemna na vseh tekmovanjih, kjer je nastopala. Na drugi tekmi svetovnega pokala v dveh dneh v Čeških Budejovicah so naši reprezentanti osvojili tri kolajne.

Še drugi dan zapored se je na najvišjo stopničko med kajakašicami uvrstila Ana Šteblaj, za katero je odlična sezona. V sprintu na divjih vodah je postala svetovna prvakinja do 23 let, evropska članska podprvakinja, tretja v ekipni tekmi članskega svetovnega prvenstva skupaj z Niko Ozimc in Živo Jančar … Zelo dobro je nastopala tudi na svetovnem pokalu na Češkem, saj je zmagala v obeh sprinterskih tekmah, v klasičnem spustu, ki je preko vikenda potekal v Lipnem, pa je z osmim mestom prišla do najboljše uvrstitve v tej disciplini v članski konkurenci največjih mednarodnih tekmovanj.

V tokratnem finalu je Ana Šteblaj znova našla najhitrejše linije izmed vseh finalistk, na koncu pa drugouvrščeno Čehinjo Marie Nemcovo, sicer aktualno evropsko in svetovno prvakinjo, ugnala za 28 stotink sekunde. Tretja je bila Belgijka Clemence Hulpiau. V finalu je nastopila še Živa Jančar in bila 12. Hana Bedrnjak se je uvrstila na končno 23. mesto, Naj Pinterič pa zaradi zdravstvenih težav tokrat ni nastopila.

Do največjega posamičnega uspeha v članski konkurenci pa je prišel tudi Tim Novak. 26-letni ljubljanski kajakaš je lani na svetovnem pokalu v Celju s tretjim mestom priveslal do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala, tokrat pa je na Vltavi prehitel vse tekmece in se veselil prve zmage na tekmah svetovnega pokala. To mu je uspelo kljub temu, da se je v zadnjem času osredotočal na študijske obveznosti, saj je tik pred odhodom na svetovni pokal na Češkem še uspešno zagovarjal magistrsko delo na fakulteti za elektrotehniko.

Novak je v napetem finalu kajakašev v cilj priveslal 20 stotink hitreje od Čeha Mikulaša Zapletala in 47 stotink hitreje od reprezentančnega kolega Nejca Žnidarčiča. Primorec je bil najhitrejši v kvalifikacijah, v odločilni vožnji pa je veslal dobre pol sekunde počasneje, kar mu je prineslo bronasto kolajno.

Anže Urankar, ki je na svetovnem pokalu v Čeških Budejovicah zmagal v sredo, je bil v kvalifikacijah drugi, v finalni vožnji pa je pristal na sedmem mestu. Mesto pred njim, na šestem, je bil uvrščen mladinec Tjaš Til Kupsch, Jon Šenk pa je bil v finalu 12. Matija Preskar je zadnjo tekmo svetovnega pokala v letošnji sezoni sklenil na 33. mestu.

V kanuju je zmagal Čeh Ondrej Rolenc, drugi je bil Nemec Ole Schwarz, tretji pa Čeh František Salaj. V ženskem kanuju je bila najboljša Francozinja Laura Fontaine, za njo pa sta se zvrstili Čehinji Zuzana Dziadkova in Anna Retkova. V moškem kanuju dvosedu sta zmagala francoza Hugues Moret in Pierre Troubady, drugo in tretje mesto pa so si priveslali Čehi Martin Novak – Antonin Haleš in Daniel Suchanek – Ondrej Rolenc. V ženskem kanuju dvosedu sta bili znova najhitrejši Švicarki Mona Clavadetscher in Hannah Mueller, drugi sta bili Britanki Emma in Kerry Christie, tretji pa Čehinji Jana Strilkova in Simona Bundova.

Ob koncu serije tekem za svetovni pokal je odličen pogled tudi na lestvico v skupnem seštevku. V konkurenci kajakašev je Nejc Žnidarčič sezono sklenil na drugem mestu, z desetimi točkami zaostanka za Belgijcem Leom Montuletom. Tjaš Til Kupsch je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojil deseto mesto, Tim Novak je bil enajsti, Jon Šenk 17., Matija Preskar 20., Anže Urankar, letošnji svetovni in evropski prvak v sprintu na divjih vodah, pa je nastopil le na zadnjih dveh tekmah, tako da je bil 37.

Med kajakašicami je na odličnem tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala pristala Ana Šteblaj. Pred njo sta se uvrstili le Italijanka Giulia Formenton in Francozinja Lise Vinet. Živa Jančar je bila 22., Sara Globokar 31., Hana Bedrnjak 34., Naja Pinterič pa 37. Slednja je nastopila tudi v kanuju, kjer je v skupnem seštevku osvojila 14. mesto, zmagala pa je Francozinja Laura Fontaine.

Več: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/ceske-budejovice-2023/