Sprinterji na EP v Franciji uspešni tudi v kvalifikacijah in polfinalih na 500 in 200 metrov.

0
589

Za sprinterji na mirnih vodah, ki ta konec tedna tekmujejo na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v francoskem Mantes en Yvelinesu, je še en dolg in uspešen dan. Slovenski reprezentanti so veslali v dvanajstih kvalifikacijskih in polfinalnih skupinah ter si priveslali dva nastopa v finalu A in pet nastopov v finalu B na 500 oziroma 200 metrov, ki bodo na sporedu v nedeljo.

Sobotni del tekmovanja se je začel s polfinali na 500 metrov, prva pa se je na progo podala kajakašica Anja Osterman. V svoji skupini je s polsekundnim zaostankom zasedla drugo mesto v kategoriji mlajših članic in si tako priveslala napredovanje v nedeljski finale A na tej razdalji. Od Ostermanove je bila hitrejša le Britanka Phoebe Ayres.

Popoldne je edina slovenska kajakašica na evropskem prvenstvu v Franciji nastopila še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer si je s tretjim mestom v svoji skupini zagotovila napredovanje v polfinale. Tu je bila na koncu peta, kar ji je prineslo uvrstitev v finale B, kjer se bo potegovala za uvrstitve med desetim in osemnajstim mestom.

Finale A na 500 metrov sta si priveslala tudi mladinca Jani Jarc in Jan Šmit, ki sta v polfinalni skupini kajakaških dvojcev ciljno linijo prečkala kot tretja. Za vodilnima Dancema Mortenom Graversenom in Frederikom Rasmussenom sta zaostala za dobre pol sekunde. Druga sta bila Čeha Jakub Zavrel in Filip Skladal. Jarc in Šmit sta v soboto veslala še dvakrat. Najprej sta v kvalifikacijski skupini na 200 metrov zasedla peto mesto in napredovala v polfinale. Tu sta bila sedma in ravno še ujela mesto, ki je vodilo v finale B na tej razdalji, ki bo na sporedu v nedeljo ob 15:10.

V finalu B na najkrajši razdalji bo veslal tudi mladinec Rok Šmit, ki je na prvenstvu startal le na 200-metrski razdalji. Bohinjec se je v polfinale na tej razdalji uvrstil s šestim časom kvalifikacij. V polfinalu je nato nastop končal mesto višje, na petem, kar ga je uvrstilo med tiste tekmovalce, ki bodo v nedeljo veslali v finalu B. Za zmagovalcem svoje polfinalne skupine Vladislavom Ševčenkom iz Ukrajine je zaostal za slabo sekundo in pol.

Matic Klobučar, ki se je v petek izkazal v finalu A na 1000 metrov, kjer je bil osmi, je nastopil tudi na pol krajši razdalji. V polfinalni skupini na 500 metrov je z zaostankom dobrih treh sekund za zmagovalcem Stanislavom Danieko iz Belorusije zasedel šesto mesto in se uvrstil v nedeljski finale B.

Veslal je tudi Maks Frančeškin, ki je nastopil tako na 500 kot 200 metrov v kategoriji tekmovalcev do 23 let. V polfinalu na 500 metrov je bil s časom 1:47.376 peti, kar pomeni, da bo zadnji dan prvenstva veslal v finalu B na tej razdalji. Popoldne je nastopil še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer se je s sedmim časom za las uvrstil v polfinale. Tu je v svoji skupini tekmo končal na devetem mestu in se poslovil od nadaljevanja nastopov na 200 metrov.

Zadnji dan prvenstva v Mantes en Yvelinesu bomo tako videli še sedem slovenskih nastopov. V jutranjem delu tekmovanja, ko bodo na vrsti finalne tekme na 500 metrov, bodo veslali Matic Klobučar, Jani Jarc in Jan Šmit, Maks Frančeškin in Anja Osterman, v popoldanskih finalih na 200 metrov pa Rok Šmit, Jani Jarc in Jan Šmit ter Anja Osterman.