Sprinterji na mirnih vodah pred prvimi tekmovanji

0
535

Medtem ko smo pretekli vikend dobili reprezentanco v slalomu na divjih vodah, nas ta teden čakajo preizkušnje, ki bodo podale imena sprinterjev na mirnih vodah, ki nas bodo na največjih tekmovanjih zastopali v letošnji sezoni. Mednarodna sezona se začenja sredi maja s svetovnim pokalom ter dodatnimi olimpijskimi kvalifikacijami v Szegedu in Barnaulu.

Letošnji izbor sprinterske reprezentance na mirnih vodah bo nekoliko drugačen, kot smo bili vajeni doslej. Izbirno tekmovanje bo v soboto v Zagrebu, kjer že imajo zagotovljen nastop najboljši člani, mlajši člani in mladinci pretekle sezone. Za preostala mesta na izbirnem tekmovanju pa se mladinci danes merijo na Bledu, kjer potekajo kvalifikacije za nastop na Jarunu.

Medtem ko imata Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman vozovnico za OI v Tokiu v žepu že od svetovnega prvenstva leta 2019 v Szegedu, bodo preostali naši članski reprezentanti priložnost za nastop na Japonskem iskali v Szegedu in Barnaulu. Na Madžarskem in v Rusiji bodo namreč potekale dodatne evropske in globalne kvalifikacije za pridobitev mest na OI. Za peščico vozovnic se bodo potegovali tudi najboljši naši reprezentanti.

Jošt Zakrajšek je pred novo sezono kilometre in formo nabiral doma, v Italiji in Španiji. “Z zimskimi pripravami sem zelo zadovoljen. Vse priprave sem izpeljal tako kot sem si zamislil. Večji del priprav sem opravil skupaj z italijansko ekipo na Siciliji, kjer sem imel perfektne pogoje za trening. Pa še dokaj blizu Slovenije. Del zimskega treninga sem naredil tudi na Pokljuki, kjer sem imel ravno tako izvrstne pogoje za tek na smučeh, fitnes kot trening v kajaku na Bledu. Tudi trenutno se na prihajajočo sezono pripravljam na Bledu. Ob koncu februarja sem odšel na krajše priprave v Španijo – v Sevilijo, kjer pa je bil cilj predvsem tekmovati na španskem zimskem prvenstvu na 5000m in dan pred tem v kvalifikacijah na 2000m,” je povedal Zakrajšek, ki bil v močni španski konkurenci v Sevilji drugi na 2000 metrov in četrti na 5000 metrov.

Pred nekdanjim divjevodašem so izbirne tekme, nato pa pomembne olimpijske kvalifikacije: “Konkurenca je seveda huda, mest je malo, ampak tako to je in temu se je potrebno prilagoditi. V kolikor se želim potegovati za vidnejša mesta, moram priti tudi skozi to sito, ki mi predstavlja izziv in motivacijo. Glede na kvalifikacijski sistem lahko mirno rečem, da kdor se uvrsti na OI, je zagotovo vrhunsko pripravljen in se lahko po tem tudi na OI poteguje za vidnejšo uvrstitev.”

Letos bo domačo konkurenco Zakrajšku predstavljal Rok Šmit, ki je 200-metrsko razdaljo zamenjal za 1000 metrov. “Treningi so potekali kar dobro, a ker sem menjal disciplino z 200 na 1000 metrov in pomanjkanja pripravljalne tekme pred izbirnimi, težko določim formo. Cilji za letošnjo sezono so, da bi čim bolje nastopil na 1000 metrov in se približal najboljšim. Na 500 metrov pa se na svetovnem pokalu želim prebiti v finale A,” je povedal Bohinjec, ki je pretežni del treningov opravil kar doma, saj so bili predvsem v jesenskem delu pogoji na jezeru odlični. Poleg tega je fizično pripravljenost pridobival s tekom na smučeh, februarja pa se je na pripravah v Sabaudiji pridružil ekipi mladincev in mlajših članov.

Večji del priprav pa je v tujini opravil Vid Debeljak, še en naš nekdanji vrhunski tekmovalec v spustu na divjih vodah, ki je nove izzive našel na mirnih. “Zadnji dve leti treniram pod vodstvom srbskega trenerja kot sparing partner Strahinje Stefanovića in vse priprave opraviva skupaj. V Turčiji smo skupaj preživeli osem tednov in z izjemo nekaj dni, smo imeli cel čas zelo dobre pogoje za trening. S celotnim pripravljanim obdobjem po novem letu sem zelo zadovoljen. V primerjavi z lanskim in predlanskim letom je videm precejšen napredek. Trenutno so glavni cilj dodatne kvalifikacije za OI v Tokiu. Od teh tekmovanj bo odvisna nadaljna sezona,” je povedal Debeljak, ki se je nedavno pripravljal tudi v Beogradu, a se zaradi gneče na Adi Ciganliji nato s Stefanovićem preselil v Rumo, kjer lahko trenirata nemoteno.

V Zagrebu pa skupaj z Anjo Osterman in Špelo Ponomarenko Janić trenutno trenira Mia Medved, ki je bila z bodočima olimpijkama tudi v Južni Afriki: “Tam mi je bilo lepo. Nikoli še nisem bila v Južni Afriki in bilo je zanimivo priti na kraj, ki ga še ne poznaš. Bilo je ravno prav toplo. Tam smo nabirali kilometre na vodi in mislim, da sem treninge opravila kar solidno. Od sredine marca smo v Zagrebu, kjer bomo ostale do prvih tekem,” je povedala Mia in dodala: “Po izbirnih me čakajo dodatne kvalifikacije za OI, čeprav vem, da bo zelo težko, upanje umre zadnje. Sledijo tekmovanja v moji kategoriji do 23 let, kjer želim doseči čim višji rezultat. A najbolj si želim, da bi napredovala iz tekme v tekmo in se na vsaki nekaj naučila. Na treningih pa želim pokazati sama sebi, da lahko veslam vedno hitreje in uživati v teh občutkih in v tem, kar počnem.”

Szeged bo 12. in 13. maja gostil dodatne evropske olimpijske kvalifikacije, nato pa bo med 14. in 16. sledila še prva tekma za svetovni pokal. Globalne dodatne kvalifikacije za Tokio bodo 20. in 21. maja v Barnaulu, ki jim bo sledila še druga tekma za svetovni pokal (21.-23. maj).