Sprinterji na mirnih vodah so v Mantovi tekmovali v finalih A in B.

0
515

Sprinterji na mirnih vodah so ta konec tedna tekmovali na mednarodni regati v Mantovi. V Italiji je nastopila številčna slovenska odprava, v nedeljskih finalnih tekmah pa so naši tekmovalci izmed petnajstih nastopov zbrali dve uvrstitvi na zmagovalni oder. Jošt Zakrajšek je bil med člani drugi na 1000 metrov, mladinki Taja Smukavec in Špela Bajrič pa sta preizkušnjo kajakaških dvojcev končali na tretjem mestu.

Večina slovenskih sprinterjev, manjkala je le najboljša sprinterka Špela Ponomarenko Janić, ki bo do odhoda na tekme svetovnega pokala trenirala v Zagrebu, je nastopila na mednarodni regati v Mantovi, kjer so poleg naših predstavnikov in Italijanov tekmovali še predstavniki Avstrije, Švice, Poljske, Finske, Hrvaške, Kanade, Japonske, Izraela in Romunije. To je bil pomemben test pripravljenosti pred izbirnimi tekmami za sestavo ekip, ki bodo prihodnji konec tedna potekale na Bledu.

Najboljši slovenski dosežek tekmovanja je dosegel Jošt Zakrajšek, ki je bil drugi. V finalu A na 1000 metrov je postavil najhitrejši čas izmed treh nastopov v Lombardiji. Kljub temu je bil od njega boljši Italijan Giulio Dressino, ki ga je ugnal že v polfinalni skupini. V finalu A je na tej razdalji nastopil tudi Alan Apollonio, ki je postavil šesti čas tekme. Tretje mesto si je priveslal švicarski predstavnik Fabio Wyss. V finalu B na tej razdalji sta prav tako veslala dva slovenska predstavnika. Simon Oven je bil drugi, tako da je zasedel skupno 11. mesto, Simon Blažević pa je bil četrti, skupno 13.

Na zmagovalne stopničke sta se uvrstili tudi mladinki Taja Smukavec in Špela Bajrič. Bohinjki sta med kajakaškimi dvojci na 500 metrov ciljno linijo prečkali kot tretji, od njiju sta bili hitrejši le poljski posadki Justyna Istrzycka – Paulina Paszek in Julia Lis – Katarzyna Kolodziejczyk.

V članskem finalu A kajakaških dvojcev na 1000 metrov smo imeli dva čolna. Alan Apollonio in Simon Blažević sta tekmovanje končala tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem mestu. Uvrstitev na oder za zmagovalce se jima je izmuznila za 74 stotink sekunde. Simon Oven in Maks Frančeškin pa sta uvodni nastop v kategoriji K2 končala na sedmem mestu. Prva tri mesta so zasedli italijanski kajakaški dvojci.

V dveh finalih A je veslala Anja Osterman, ki se je boljše odrezala na 500-metrski razdalji. Tam je zasedla četrto mesto, do tretjega mesta ji je zmanjkalo 70 stotink sekunde. Zmagala je Avstrijka Yvonne Schuring, druga je bila Italijanka Irene Burgo, tretja pa Poljakinja Anna Pulawska. Finale A na 200 metrov je minil v prevladi Avstrijk, saj so dosegle trojno zmago. Ostermanova je bila sedma.

Z dvema petima mestoma se bo domov vrnil mladinec Rok Šmit. Na 200 metrov je bil peti v kajaku enosedu, prav tako peti na tej razdalji pa je bil tudi v kajakaškem dvojcu skupaj z Janom Šmitom. Veslal je tudi na 1000-metrski razdalji, kjer je bil v finalu B tretji, skupno pa 12.

Špela Bajrič se je, poleg preizkušnje v dvojcu, na progo v nedeljskih finalih podala še dvakrat v kajaku enosedu. V mladinskem finalu A na 500 metrov je bila sedma, na najkrajši – 200-metrski – razdalji pa je veslala v finalu B, kjer je prav tako v cilj priveslala kot sedma, kar ji je na koncu prineslo 16. mesto. V tekmi na 200 metrov je v istem finalu veslala tudi Mia Medved, ki je zaostala le za Švicarko Franzisko Widmer, tako da je bila na tej razdalji na koncu 11.

 

Vse rezultate tekme v Mantovi lahko najdete na: http://www.eventsentries.com/fick/manifestazioni/2015/pagine/m-in-Gara_internazionale_velocita-2015_-_11-12_aprile_2015_-_Mantova.html