Sprinterji na mirnih vodah so zaključili z nastopi na evropskih igrah v Bakuju,

0
220

V Bakuju se je zaključil sprinterski del evropskih iger. Zadnji dan tekmovanj v kajakaštvu na mirnih vodah sta se na progo podala Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek. Slednji je nastopil na 5000 metrov, kjer je zasedel 12. mesto, Špela Ponomarenko Janić pa je veslala v dveh finalih. V finalu A na 500 metrov je zasedla zelo dobro šesto mesto, na 200-metrski razdalji pa je bila v finalu B peta.

Sprinterji na mirnih vodah so opravili z zadnjim večjim članskim tekmovanjem pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Milanu, kjer bodo delili olimpijske kvote. V Azerbajdžanu je nastopila četverica Slovencev, od katerih se je najbolje odrezala kajakašica Špela Ponomarenko Janić. Primorka je po septembrskem rojstvu sina zelo hitra prišla v pravi tekmovalni ritem in se začela znova uvrščati med najboljše tekmovalke. Na evropskih igrah je na obeh tekmovalnih razdaljah iz polfinal napredovala v zadnjo fazo tekmovanja. Sicer ji je šlo tokrat bolje na 500-metrski razdalji, s katere že ima kolajno z evropskega prvenstva in mediteranskih iger, čeprav je doslej na članskih svetovnih prvenstvih kolajne osvajala na 200 metrov. V finalu A na 500 metrov je ciljno linijo prečkala kot šesta, do kolajne pa ji je zmanjkalo manj kot pol sekunde. Zlato si se priveslala Madžarska tekmovalka Danuta Kozak, srebro Avstrijka Yvonne Schuring, bron pa Poljakinja Ewelina Wojnarowska.

Ponomarenko Janićeva je nastopila tudi na 200-metrski razdalji, na kateri je veslala v finalu B, kar je pomenilo boj za uvrstitev med desetim in osemnajstim mestom. V tem finalu so poleg slovenske reprezentantke veslale tudi nekatere druge odlične kajakašice. Najhitrejša je bila Portugalka Teresa Portela, dobitnica kolajn z evropskih prvenstev na tej razdalji, Špela Ponomarenko Janić pa je zasedla peto mesto, kar ji je v skupni razvrstitvi prineslo 14. rezultat. Zlata na 200 metrov se je veselila Poljakinja Marta Walczykiewicz, druga je bila Rusinja Natalija Podolskaja, tretja pa Madžarka Danuta Kozak.

Prav ob koncu se je na tekmovališče podal še Jošt Zakrajšek, ki je na evropskih igrah že veslal na 1000-metrski razdalji, kjer je obstal v polfinalu. Na 5000 metrov je nastopil dobro in tekmovanje končal na 12. mestu. Dosegel je zelo podobno uvrstitev kot tudi na dosedanjih letošnjih preizkušnjah na 5000 metrov. Večjih presenečenj na tej razdalji sicer ni bilo, še z največje je poskrbel Danec Rene Holten Poulsen, ki je veljal za enega izmed favoritov, a zaradi težav tekme ni dokončal. Zlata se je razveselil Nemec Max Hoff, ki je zmagal tudi na 1000 metrov. Drugo mesto je osvojil portugalski predstavnik Fernando Pimenta, ki je bil tudi na 1000-metrski razdalji uvrščen tik za Maxom Hoffom, bron pa je pripadel Francozu Cyrillu Carreju.

Rezultati: http://www.baku2015.com/canoe-sprint/index.html

FINALNI NASTOP ŠPELE PONOMARENKO JANIĆ