Sprinterji na mirnih vodah ta vikend tekmujejo v Mantovi.

0
572

Tradicionalne mednarodne regate v Mantovi se je tudi letos udeležilo kar precejšnje število slovenskih sprinterjev na mirnih vodah. Po pričakovanjih so bili v sobotnih kvalifikacijah in polfinalnih preizkušnjah najuspešnejši tisti tekmovalci, ki so dobro nastopali že v lanski sezoni. Zanesljive uvrstitve v finale so si priveslali Jošt Zakrajšek, Anja Osterman, Matic Klobučar, Jani Jarc, Jan Šmit in Rok Šmit.

Na regati v slovitem italijanskem mestu so poleg najboljših Italijanov in slovenskih predstavnikov nastopili še Hrvati, Švicarji, Finci, Brazilci in Poljaki. Kvalifikacijski dan je bil izjemno dolg, saj so tekme trajale vse od 8.30 zjutraj pa do 19.15 zvečer, opravljenih pa je bilo kar 190 startov različnih tekmovalnih skupin.

Najizkušenejši slovenski predstavnik v Mantovi Jošt Zakrajšek je nastopil na 1000-metrski razdalji, kjer je bil s skoraj šestimi sekundami prednosti najhitrejši v svoji predtekmovalni skupini. Najboljši je bil nato tudi v polfinalni skupini, kjer je dosegel najhitrejši čas dneva in tako napovedal, da bo v nedeljo med glavnimi kandidati za zmago. Na isti razdalji so v članski konkurenci veslali še Simon Oven, ki je v kvalifikacijah ugnal Italijana Maximiliana Benassija, dobitnika dveh kolajn s svetovnih prvenstev, nato je Oven v polfinalu zasedel četrto mesto, ki ga je vodilo v mali finale, Alan Apollonio je v polfinalu zasedel sedmo mesto in tako zaključil z nastopi, v kvalifikacijah pa so veslali še Simon Blaževič, ki je bil četrti v svoji skupini, Matija Odar je zasedel šesto mesto, Miha Repinc pa deveto.

V mladinski konkurenci na 1000 metrov se je izkazal Matic Klobučar, ki je bil prvi v kvalifikacijski skupini, nato pa še drugi v polfinalu, kar mu je prineslo zanesljivo napredovanje v finale. Jani Jarc je bil v polfinalu sedmi in tako na tej razdalji v nedeljo ne bo več veslal. V kvalifikacijskih skupinah so četrta mesti dosegli Blaž Jug ter Jan in Rok Šmit, Lenart Ribnikar in Vid Rutar sta bila sedma, Jakob Klobučar pa osmi. Matic Klobučar in Jani Jarc sta bila odlična v kajakaškem dvojcu na tej razdalji, saj sta bila prva tako v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu. V članski konkurenci kajakaških dvojcev na 1000 metrov sta bila Matija Odar in Miha Repinc v svoji kvalifikacijski skupini šesta.

Zelo dobro je veslala tudi Anja Osterman, ki si je zagotovila finalna nastopa tako na 200- kot 500-metrski razdalji. Na 200 metrov je zasedla prvi mesti v kvalifikacijah in polfinalu, na 500-metrski preizkušnji pa je bila najboljša v kvalifikacijah in druga v polfinalu. Nastopile so še mladinke. Ines Matuc je na 200 metrov napredovala v polfinale, kjer je nato zasedla šesto mesto, prav tako šesta v svoji polfinalni skupini pa je bila tudi Mia Medved. Na isti razdalji je bila Špela Bajrič v kvalifikacijah sedma. Matucova je dobro veslala na 500 metrov, kjer je napredovala v polfinale, tam zasedla peto mesto in se uvrstila v mali finale. Špela Bajrič je prav tako veslala v polfinalu, a le za las, bila je šesta, zgrešila napredovanje. Mia Medved je bila v polfinalu sedma.

Na 200 metrov je dobro veslal tudi Rok Šmit, ki se je v posamični konkurenci s tretjim časom polfinale skupine uvrstil v finale, v konkurenci kajakaških dvojcev pa bo skupaj z Janom Šmitom prav tako veslal v finalu. V polfinalu sta bila prva in za sekundo prehitela poljski dvojec Pawlowski – Kolasewski. V posamičnem malem finalu na 200 metrov bo veslal Matic Klobučar, ki je bil v kvalifikacijski skupini prvi, v polfinalni pa šesti. V različnih kvalifikacijskih skupinah je nastopila še sedmerica Slovencev. Blaž Jug je bil 9., Alen Telban 8., Jan Šmit 3., Jani Jarc 5., Jakob Klobučar 8., Lenart Ribnikar 6., Vid Rutar pa 7. V kvalifikacijah na 200 metrov je nastopila tudi šesterica članov. Maks Frančeškin je zasedel tretje mesto, Alan Apollonio četrto, peta mesta so zasedlo Simon Oven, Simon Blaževič in Miha Repinc, Matija Odar pa je bil osmi.

 

V nedeljo bodo na sporedu finalni obračuni.

Rezultate lahko najdete na: http://www.federcanoa.it/risultati-on-line-1.html