Sprinterji na mirnih vodah v Zagrebu za mesta v državni reprezentanci

0
657

Sprinterji na mirnih vodah so se na zagrebškem Jarunu pomerili na izbirni tekmi za sestavo reprezentance, ki bo Slovenijo letos zastopala na največjih tekmovanjih.

V ženski konkurenci je tako na 200- kot 500-metrski razdalji zmagala Anja Osterman, pred Špelo Ponomarenko Janić in Mio Medved. V ženski konkurenci na 1000 metrov je bila najboljša Tia Franca, drugo mesto je zasedla Nika Ozimc, tretje pa Anja Lamot. Med mladinkami na 200 in 500 metrov je zmagala Nika Ozimc, pred Tio Franco in Anjo Lamot.

V moški konkurenci na 200 metrov je zmagal Miha Fartek, drugi je bil Matija Preskar, tretji pa Jan Černe. Na tekmi je bil sicer najhitrejši Vid Debeljak, ki je pokazal, da je v izjemno dobri formi, a si je privoščil veliko napako, saj je nastopil z nekoliko prelahkim čolnom, zato so ga morali sodniki v cilju diskvalificirati. Zaradi tega je ostal brez uradnega rezultata in bo moral počakati na odločitev predsedstva KZS, ali se mu kljub temu omogoči nastop na prihajajočih tekmovanjih.

Med kajakaši na 1000 metrov je brez težav slavil Jošt Zakrajšek, s sedmimi sekundami zaostanka je bil drugi Tit Faletič, na tretje mesto pa je priveslal Rok Šmit. Slednji je bil najhitrejši na 500 metrov, kjer je bil drugi Zakrajšek, tretji pa Faletič.

V mladinski konkurenci kajakašev se je najbolj izkazal Matevž Manfreda, ki je zmagal tako na 200-, 500- kot 1000-metrski razdalji. Na vseh treh razdaljah je bil drugi Jakob Stojanovič. Tretje mesto na 200 metrov je zasedel Andraž Korošec, na 500 in 1000 metrov pa je bil tretji Alen Mugerli.

Po nastopih in prikazanem je strokovno vodstvo pripravilo predlog ekip, ki pa jih mora potrditi še predsedstvo Kajakaške zveze. V članski ekipi naj bi letos tekmovali Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Mia Medved, Jošt Zakrajšek in Rok Šmit, medtem ko bo moral Vid Debeljak zaradi diskvalifikacije na izbirni tekmi počakati na končno odločitev predsedstva.

V ekipo mlajših članov so predlagani Mia Medved, Miha Fartek in Tit Faletič, v mladinsko pa Matevž Manfreda, Jakob Stojanovič, Alen Mugerli, Santiago Leban Parada, Tom Timotej Pirš in Rok Maver. Mladince sicer čaka še nastop na mednarodni regati v Bratislavi, kjer bo sprejeta dokončna odločitev.

Mednarodna sezona se začenja sredi maja z dodatnimi evropskimi olimpijskimi kvalifikacijami za Tokio in svetovnim pokalom v Szegedu, nadaljuje pa s svetovnim pokalom in dodatnimi globalnimi olimpijskimi kvalifikacijami v Rusiji. Usoda evropskega prvenstva je še negotova. Nemci so namreč organizacijo junijskega prvenstva tik pred zdajci odpovedali, zato sedaj evropska zveza išče nadomestnega organizatorja, ki bi lahko vskočil, a ob tem uspel tudi zagotoviti vse potrebne standarde za člansko prvenstvo. Po olimpijskih igrah pa sprinterje septembra čaka še svetovno prvenstvo v Koebenhavnu.