Sprinterji se na novo sezono pripravljajo v tujini

0
402

Medtem ko so slalomisti in spustaši na divjih vodah že doma, pa se naši sprinterki Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić še mudita izven Evrope. V tujini so se pripravljali tudi drugi naši najboljši mirnovodaši.

Špela Ponomarenko Janić je znova odpotovala v Južnoafriško republiko, kjer nabira kilometre pred začetkom nove sezone. Po uspehu in naslovu evropske prvakinje v K2 200 metrov z Anjo Osterman in velikem razočaranju v drugem delu lanske sezone, je bil jesensko-zimski del precej drugačen od tistih v zadnjih letih.

»Letošnja zima se je zelo razlikovala od prejšnjih. Trenirala sem precej manj kot običajno, saj sem čutila, da telo potrebuje počitek. Poslušala sem sebe, kaj mi telo sporoča in temu tudi prilagajala treninge. Ti so se zelo razlikovali od prejšnjih let. Veliko sem plezala in delala ogromno vaj za izboljšanje neenakosti telesa, ki so se pojavile v vseh teh letih,« je povedala Špela in nadaljevala: »Po prihodu v Afriko se je vse spremenilo. Spet uživam v treningih, še posebej v veslanju. Trenirala sem normalno, mogoče na začetku malo bolj pazljivo glede na to, da nisem imela takšne baze kot prejšnja leta, ampak sem zelo kmalu prišla v ustaljen ritem treningov. Zaenkrat sem zadovoljna s svojo pripravljenostjo in veslanjem.« Cilji ostajajo visoki tudi v letu 2022: »Moji cilji so bili vedno visoki in so tudi letos. Rada bi cim več tekmovala in pri tem tudi čim bolj uživala.«

Anja Osterman, ki nas je skupaj s Špelo navduševala v preteklih letih, si je po lanski sezoni zaželela nekaj sprememb: »Po OI sem si vzela kar nekaj časa zase in za premislek. S treningi sem začela šele novembra in ta počitek mi je res veliko pomenil. Želela sem več prostega časa in manj prilagajanja, tako da sem se v novo sezono podala sama. Želela sem neko spremembo ter ponovno voljo in veselje do treningov. Znova sem se vpisala na fakulteto, da dokončam študij, s fantom sva bila v akciji  ‘najti in kupiti stanovanje’, vsak teden sem poskušala treninge popestriti z novim športom, tako sem se preizkusila v boksu, plezanju, baletu, pilatesu … Več poslušam svoje telo in mentalno počutje, kar mi pri treningih veliko pomeni. V pripravi na letošnjo sezono so mi veliko pomagali Leni Fafangel, Damir Mikelić in Iztok Aver.«

29-letna kajakašica se je letos na trening odpravila v Kalifornijo, natančneje v širši del Los Angelesa, kjer trenira s slovaško reprezentanco pod vodstvom Petra Likerja. »V skupini smo štiri punce, dve Slovakinji, Kanadčanka in jaz. Super smo se ujele in veliko se spodbujamo, med treningi druga drugo tudi pohvalimo, kar se mi zdi prisrčno in na treningu naredi posebno vzdušje. Tudi v sezoni bom nadaljevala sodelovanje s Slovakinjama. Najprej aprila v Avstriji, julija pa prideta tudi v Slovenijo,« je še povedala Anja. Najprej jo čaka nastop na izbirni tekmi v začetku maja, ki bo dala odgovor, kakšno bo nadaljevanje sezone.

Tudi Jošt Zakrajšek se je odločil, da del priprav opravi na drugi celini. Ob koncu februarja je namreč odpotoval v Južnoafriško republiko, v okolico Pretorie, kjer trenira tudi Špela. »Pogoji za trening tam so bili vrhunski, tako da sem lahko opravil vse treninge na najvišji ravni,« je povedal Jošt, ki je sicer jeseni in večji del zime treniral doma, na Ljubljanici, v trzinskem gozdu in domačem fitnesu. Po povratku iz Afrike pa se je odpravil v Španijo, natančneje v Galicijo, kjer je treniral s kajakaši kluba Fluvial Lugo. Ob zaključku priprav je nastopil tudi na španskem zimskem prvenstvu v Sevilji, kjer je nastopilo več kot 1300 tekmovalk in tekmovalcev.

»Na vseh tekmah je cilj uvrstiti se v A finale, od tam dalje pa potem sproti,« je cilje za letošnje leto navedel Zakrajšek in dodal: »V letošnji sezoni bom kar nekajkrat tekmoval tudi na španskih tekmovanjih, kjer bom seveda poizkušal doseči čim boljše uvrstitve, hkrati pa bodo te tekme predvsem služile za piljenje forme pred velikimi mednarodnimi tekmovanji.«

V Španiji, in sicer v Banyolesu, so se pripravljali tudi naši preostali reprezentanti in mlajši del ekipe. »Opravili smo tri tedne izredno kvalitetnega treninga na vodi. Imeli smo dobre pogoje za veslanje, temperature so se gibale med 10 do 20 stopinjami, tako da smo lahko opravili celoten program treningov,« je povedal Rok Šmit, ki mu je nekaj načrtov v sklopu zimskih priprav prekrižal kovid, saj je moral izpustiti priprave v Planici, nekaj težav pa je imel tudi s srčnim utripom.  

Šmit bo tako kot lani na svetovnem prvenstvu tudi letos tekmoval v kajakaškem dvojcu na 500 metrov skupaj z Vidom Debeljakom: »Nimava postavljenih nekih točno določenih rezultatskih ciljev. Vendar pa letos želiva pokazati, kaj sva sposobna narediti na tekmi, po lanski sezoni imava še veliko za pokazati. Svetovna pokala želiva izkoristiti za pripravo na svetovno in evropsko prvenstvo, poiskali pa bomo tudi kakšno drugo mednarodno tekmo, saj nama v dvojcu primanjkuje tekmovalnih izkušenj na vrhunskem nivoju.«   

Sprinterje na mirnih vodah prvi vikend v maju čaka izbirna tekma, v drugi polovici meseca sledita svetovna pokala v Račicah in Poznanju, v začetku avgusta svetovno prvenstvo v kanadskem Halifaxu, v drugi polovici avgusta pa še evropsko prvenstvo v Münchnu, ki bo potekalo v okviru EP več športov, kjer bodo pod eno streho združena evropska prvenstva v sprintu na mirnih vodah, atletiki, kolesarstvu, veslanju, športnem plezanju, gimnastiki, namiznem tenisu, odbojki na mivki in triatlonu. Mladince in mlajše člane junija čaka evropsko prvenstvo v Beogradu, v začetku septembra pa svetovno prvenstvo v Szegedu.