Sprinterji uvodni dan svetovnega pokala do final B.

0
338

S kvalifikacijami in polfinali na 200, 500 in 1000 metrov se je v Szegedu začel svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, kjer slovenske barve zastopa peterica reprezentantov. Uvodni dan nastopov na Madžarskem sta si Jošt Zakrajšek in Rok Šmit zagotovila nastopa v finalu B na 1000 oziroma 500 metrov, Mia Medved polfinalna nastopa na 200 in 500 metrov, Miha Fartek pa polfinale na 200 metrov. Prav tako v polfinalu na 500 metrov bosta med dvojci veslala Miha Fartek in Tit Faletič, med mešanimi dvojci na 200 metrov pa Mia Medved in Rok Šmit.

Na prizorišču, ki je lani gostilo svetovno člansko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu, poteka edina letošnja mednarodna tekma v sprintu, kjer nastopa pet Slovencev, med katerimi pa ni prvih imen naše reprezentance Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman.

Kljub trenutni situaciji se je na Madžarskem zbralo več kot 30 držav, na startni liniji pa so številna znana imena sprinta na mirnih vodah.

Na 1000-metrski razdalji je Jošt Zakrajšek ciljal na finale A, ki pa se mu je v polfinalu izmuznil za eno mesto. V svoji skupini je v cilj namreč priveslal kot četrti, v finale A pa je napredovala najhitrejša trojica. Zadnjo vstopnico za finale A je odnesel Norvežan Lars Magne Ullvang, ki je bil od Zakrajška hitrejši za 40 stotink. V tem polfinalu je zmagal Srb Bojan Zdelar, drugi pa je bil Francoz Etienne Hubert.

“To je prva tekma letos, na žalost tudi zadnja. Začel sem jo tam, kjer sem lani tudi zaključil. Žal sem prvi del zaključil v B finalu, ampak je še nekaj rezerv za napredek, tako da jutri je vseeno boljše biti prvi v B finalu kot drugi. Jutri je nov dan, nove dogodivščine. Zagotovo sem pričakoval več. Lotil sem se dobro, vseeno pa moram prvo pregledati še video, saj je bil močan veter in so drugačni občutki,” je povedal Zakrajšek, ki se je sicer v kvalifikacijah uspel približati Madžaru Balintu Kopaszu ter se boril za neposredno uvrstitev v finale A, a je bil domačin na koncu premočan.

Do finala B na 500 metrov pa je priveslal Rok Šmit, ki je dobro izkoristil ponujeno drugo priložnost. Iz kvalifikacij se je namreč za las prebil v polfinale, kjer pa je nato v cilj priveslal kot četrti in tako tudi on za eno mesto zgrešil finale A. Iz te polfinalne skupine so napredovali večkratna dobitnika kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih Madžar Balint Kopasz in Portugalec Fernando Pimenta ter Ukrajinec Kirilo Černomorov.

Edina slovenska predstavnica med kajakašicami je imela naporen dan. Najprej je nastopila v kvalifikacijah na 200 metrov in si s sedmim mestom v svoji skupini zagotovila napredovanje v sobotni polfinale, nato je veslala v kvalifikacijah na 500 metrov in tudi tu napredovala v polfinale (imela je peti čas kvalifikacijske skupine), za konec pa je združila moči z Rokom Šmitom in nastopila še v mešanem kajakaškem dvojcu na 200 metrov. Tu je primorsko-bohinjska naveza v cilj priveslala kot sedma, tako da bomo Mio in Roka spremljali v sobotnem polfinalu na 200-metrski razdalji.

Nekoliko slabše se je Šmit odrezal v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je z devetim časom skupine obstal v prvi fazi tekmovanja, je pa na isti razdalji v sobotni polfinale s šestim časom kvalifikacijske skupine napredoval Miha Fartek, ki je bil nekaj manj kot tri sekunde in pol počasnejši od Madžara Kolosa Csizmadie, najhitrejšega v tej skupini.

Fartek je nastopil tudi v kajakaškem dvojcu s Titom Faletičem, kjer sta si z osmim rezultatom kvalifikacijske skupine zagotovila sobotni polfinale. Faletič je veslal tudi v kvalifikacijah na 1000 metrov, kjer pa je v cilj svoje skupine prišel kot deveti in tako zaključil s tekmovanjem na tej razdalji.

V soboto se svetovni pokal nadaljuje s polfinali in finali, kjer bomo na delu videli vse Slovence, ki so pripotovali na Madžarsko.

Rezultati: https://results.szeged2020.com/results/competition/1/races