V Szegedu v soboto trije nastopi v finalu B.

0
517

Drugi dan tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Szegedu so slovenski reprezentanti veslali v treh finalih B. Jošt Zakrajšek je bil na koncu na 1000 metrov enajsti, Rok Šmit je bil 13. na 500 metrov, Mia Medved pa 16. na 200 metrov.

Kajakašica Mia Medved je bila drugi dan tekme za svetovni pokal na Madžarskem najbolj dejavna članica slovenske odprave. Zjutraj je namreč veslala v polfinalu na 200 metrov, kjer je bila šesta in se tako prebila v finale B, ki jo je čakal že čez uro in pol. V tem nastopu je v cilj priveslala kot sedma in skupno osvojila 16. mesto na 200-metrski razdalji. V finalu A je zmagala Madžarka Anna Lucz, druga je bila Švedinja Moa Wikberg, tretja pa Portugalka Joana Vasconcelos.

“Začela sem bolj slabo, sploh v kvalifikacijah na 200 metrov. Na 500 metrov je bilo že boljše, zaradi česar sem se tudi boljše počutila in danes tekma na 200 metrov ni bila slaba. Malo so bili zahtevni pogoji, ker je zmeraj prisoten veter v prsi, sedaj pa je bilo tudi nekaj bočnega vetra, ampak tako je in tu ne moreš narediti ničesar,” je povedala Mia.

S tem nastopov primorske kajakašice še ni bilo konec. Mia je namreč v popoldanskem delu tekme nastopila še v polfinalu na 500 metrov. Z osmim časom polfinalne skupine se ji žal ni uspelo uvrstiti v finale A ali B na tej razdalji.

Prav ob koncu tekmovalnega dne se je podala na progo še četrtič, in sicer v mešanem kajakaškem dvojcu. Z Rokom Šmitom sta veslala v polfinalu na 200 metrov, kjer sta bila peta. Za vodilnim dvojcem Theodorjem Orbanom in Moo Wikberg sta zaostala za vsega 26 stotink sekunde, a žal ostala brez napredovanja v finale A, kamor so šle prve tri posadke.

“Nisva točno vedela, kje sva bila. Zdelo se nama je dobro. Že start se nama je zdel dober, potem pa je kar šlo. Na koncu nama je malo zmanjkalo moči, ampak sva bila kar blizu. Fino je bilo,” navdušenja ni skrival Rok.

Za najboljši slovenski rezultat dneva je poskrbel Jošt Zakrajšek, ki je veslal v finalu B na 1000 metrov. Pred nastopom je ciljal na zmago v malem finalu, a ga je nato na koncu ugnal Italijan Samuele Burgo, tako da je bil Zakrajšek drugi, skupno enajsti.

Po tekmi je član tacenskega kluba povedal: “Startal sem na prvo mesto, vseeno me je Italijan Samuele Burgo prehitel. Potrudil sem se, tako da sem zadovoljen z vožnjo. Za kaj več mi je letos načrte prekrižala korona, ampak v tem trenutku sem zadovoljen. Pogoji danes so bili dobri, se je dalo že lepo veslati. veter sicer je prisoten, a ni vplival na mojo vožnjo.”

V finalu A na 1000 metrov je bil najboljši Portugalec Fernando Pimenta, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Madžara Balint Kopasz in Adam Varga.

Za še en slovenski nastop v finalu B je poskrbel Rok Šmit, ki je nastopil na 500-metrski razdalji. V cilj je priveslal za Ircem Watkinsom, Italijanom Cintijem in Srbom Milkovićem, tako da je v skupni razvrstiti zasedel 13. mesto. V finalu A se je zmage veselil Balint Kopasz, drugi je bil Fernando Pimenta, tretji pa še en Madžar Balazs Birkas.

Dvakrat se je na progo podal tudi Miha Fartek, ki je veslal v polfinalu na 200 metrov in v polfinalu kajakaških dvojcev na 500 metrov skupaj s Titom Faletičem. V enojcu na 200 metrov je Fartek zasedel osmo mesto in obstal v tej fazi tekmovanja. V finalu A na 200 metrov je zmagal Italijan Domenico di Liberto, drugi je bil Madžar Kolos Csizmadia, tretji pa Srb Marko Dragosavljević.

“Bilo je solidno. Glede na to, da prvo leto tekmujem med člani, niti ni bilo pričakovati kaj veliko. Morda sem pričakoval manj dobrih tekmovalcev na startu, ampak na koncu so prišli skoraj vsi najboljši. S polfinalnim nastopom sem kar zadovoljen, sploh glede na pogoje. Tudi v dvojcu je bilo dobro. Med obema nastopoma je bilo malo časa, le 20 minut, tako da ni bilo časa za počitek. Sem zadovoljen,” je povedal Fartek.

V kajakaškem dvojcu na 500 metrov je bohinjsko-primorska posadka v polfinalni skupini prav tako osvojila osmo mesto, tako da se jima ni uspelo uvrstiti v finale A.

Fartek kot Faletič sta ta konec tedna debitirala na tekmah svetovnega pokala. Faletič je bil po nastopih zadovoljen, čeprav je imel pred nastopom na tako velikem tekmovanju tremo: “Prva tekma svetovnega pokala je bila kar izziv. V K1 1000 metrov je bila konkurenca huda, od sebe sem pričakoval več. Ko vidiš, da gredo drugi naprej, moraš še vedno ostati v svoji tekmi, kar je težko, ampak na koncu je rezultat kakršen je. Bolj pomembno je, da sem se potrudil, da sem naredil kar sem lahko, da sem dal sto odstotkov, čeprav na koncu drugi to morda vidijo nekoliko drugače. Jaz sem zadovoljen. V K2 pa sva “pokala” do konca. Vesel sem, da nama je uspelo priti v polfinale. Zadnja tekma na 500 metrov se mi je zdela fenomenalna. Upam, da bo prišla še kakšna takšna priložnost.”

Za dvojno zmago med dvojci na 500 metrov sta poskrbeli španski navezi Albert Marti – Roi Rodriguez in Pelayo Roza – Pedro Vazquez Llenin, tretja pa sta bila Italijana Luca Boscolo Menegulo in Giulio Bernocchi.

V nedeljo bo slovenske barve zastopal le še Jošt Zakrajšek, ki ga čaka nastop na 5000 metrov.

 

Rezultati: https://results.szeged2020.com/results/competition/1/races