Sprinterji v pripravah na novo sezono razkropljeni po svetu.

0
578

Daljni Avstralija in Argentina ter nekoliko bližja Turčija so lokacije, kjer se na sezono 2020 pripravljajo naši najboljši sprinterji na mirnih vodah. Kajakašice Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman in Mia Medved bodo v deželi tam spodaj trenirale še en mesec, Jošt Zakrajšek, ki se je že vrnil iz Argentine bo odpotoval še v Španijo, Vid Debeljak pa kilometre nabira v Turčiji.

Prvi vesli sprinterske reprezentance Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, pa tudi Mia Medved, pod vodstvom Stjepana Janića znova trenirajo v Avstraliji, kamor so v družbi najmlajših članov družine Janić in Špeline mame, odpotovali ob koncu januarja. Med oktobrom in odhodom so dekleta trenirala v Kopru, predvsem v fitnesu, manjkalo pa ni niti veslanje na ergometrih, plavanje, tek in kolesarjenje.

Zimske priprave so naporne, saj so v Queensland pripotovali sredi noči, ob sedmih zjutraj pa jih je že čakal prvi trening. »Kajake smo si izposodile v AIS (Avstralski inštitut za šport, op.p.), nato pa je sledil prvi trening na vodi po šestih mesecih. Po nekaj zavesljajih sploh ne občutiš, da nisi veslal toliko časa. Program treninga je sestavljen iz dveh veslanj dnevno (ob 6.30 in 16.30) ter treninga v fitnesu (ob 10.30). Tako treniramo tri dni, nato sledi dan počitka,« je povedala Anja Osterman.

 

[removed][removed]

 

»V prvem mesecu priprav je poudarek na kilometrini in tehniki zavesljaja. Tehniko poskušamo vedno izboljšati, ampak je to lažje reči kot storiti. Na dan preveslamo tudi do 35 kilometrov, kar pomeni približno 3 do 4 ure treninga v kajaku. Program je sestavljen tako, da zjutraj odveslamo težji trening, kjer je poudarek na moči in hitrosti, nato sledi krajši trening v fitnesu, kjer skušamo ohraniti moč in eksplozivnost, ki smo jo nabirali skozi zimo, popoldan pa je na programu tehnični del treninga, kjer se posvečamo tehniki zavesljaja. Večino treningov opravimo v K1, nekaj pa smo jih tudi v mešanih K4 in K2, kjer so se nam pridružile kajakašice iz Francije, Avstrije in Švedske. Takrat so treningi bolj zanimivi, saj treniramo s konkurenco, proti kateri tekmujemo na tekmovanjih,« je še dodala.

Po mesecu treninga v Gold Coastu je sledil dvodnevni premor, ki sta ga Anja in Mia Medved izkoristili za obisk Sydneyja. Špela in Anja, ki že imata v žepu olimpijsko vozovnico, ter Mia bodo v Avstraliji trenirale še en mesec. »Po povratku bomo en teden doma, trenirale bomo v Kopru, aprila sledi mesec priprav v Zagrebu, nato pa tekmi za svetovni pokal. Pred zadnjim delom sezone bomo trenirale v Bohinju, kjer se nam bodo pridružile tudi tekmovalke z Nove Zelandije,« je načrte razkrila Ostermanova.

Jošt Zakrajšek, ki bo vozovnico za olimpijske igre v izjemno močni konkurenci poskušal ujeti v začetku maja na Češkem, pa je odpotoval v Argentino. »Decembra in januarja sem velik del treninga opravil na tekaških smučeh. Ta del ciklusa sem zaključil z nastopom na vojaškem državnem prvenstvu v teku na smučeh, kjer sem zasedel prvo mesto. V drugem delu januarja je bilo netipično toplo vreme za to obdobje, tako da sem že lahko opravil precejšen del treningov v kajaku. V začetku treninga sem odpotoval v Argentino na tritedenske priprave v bližini San Rafaela. Tu je letos moj prijatelj in nekdanji tekmovalec Miguel Correa odprl trening center. Ko me je povabil in opisal pogoje, sem bil takoj za. Lahko rečem, da je to sedaj moj najljubši kraj za zimske priprave. Jezero je ogromno in leži med hribi, voda je čista, topla in mirna, tako da sem imel ves čas realne rezultate treningov. Vreme pa je bilo prav tako perfektno. Mogoče je malce moteče to, da je mesto precej oddaljeno (približno 25 minut), ampak vse kar potrebuješ za dober trening je tu – jezero, fitnes, nastanitev, hrano, bazen …,« navdušenja ni skrival Zakrajšek.

V tem mesecu pa sledi povratek na znano prizorišče priprav: »Ponovno se vračam v Španijo, kjer bom teden dni treniral skupaj s trenerjem Pablom Saavedro Reinaldom in španskim kajakašem Oscarjem Carrero Amandijem. Priprave v Sevilli bom zaključil z nastopom na španskem prvenstvu na 2 in 5 km, ki mi bo služilo tudi kot nekakšno testiranje in primerjavo z nekaterimi najboljšimi svetovnimi kajakaši (Cubelos, Rodriguez, Pena …). Zadnje priprave pred domačimi izbirnimi tekmami ter evropskimi kvalifikacijami za nastop na OI v Tokiu in svetovnim pokalom bom opravil v Sabaudiji, kjer planiram del treningov opraviti z italijansko ekipo.«

In kakšne cilje ima tekmovalec, ki se lahko pohvali s kolajnami tako v slalomu kot spustu na divjih vodah, pa tudi sprintu na mirnih vodah? »V sezoni 2020 je zagotovo največji cilj pridobitev kvote za nastop na OI v Tokiu. Po drugi tekmi svetovnega pokala načrtujem nastopiti še na evropskem prvenstvu in s tem se zaključi prvi del tekmovalne sezone. Potem pa sledijo priprave na drugi del.«

Vneto se na nove izzive pripravlja nekdanji spustaš Vid Debeljak, ki je lani uspešno nastopil na sprinterskem svetovnem prvenstvu v Szegedu. Že pred prvenstvom na Madžarskem je treniral s Srbi, se jim nato jeseni pridružil na pripravah v Trebinju ter januarja na Rogli, sedaj pa z njimi trenira tudi v Turčiji.

»Treniram s srebrnim z lanskega svetovnega prvenstva na 200 metrov Strahinjo Stefanovićem. Trenirava po skoraj enakem programu pod vodstvom istega trenerja. Srbi so me sprejeli odlično, kot enega svojih. Na pripravah z njimi zelo uživam. Do sodelovanja z njimi je prišlo ob pomoči mojega domačega trenerja Andreja Breznika. Vedeli smo, da bom sam težko napredoval v novi disciplini in da potrebujem sparing partnerja. Po kar nekaj telefonskih klicih smo le prišli do pravega naslova in ravno ob pravem času, saj je tudi Strahinja potreboval trening partnerja. Tu se je začelo naše sodelovanje. V zadnjih mesecih sva na pripravah skupaj preživela kar nekaj časa in postala dobra prijatelja,« je pojasnil nekdanji evropski prvak v sprintu na divjih vodah.

Po prvem delu priprav v Turčiji je sledil krajši povratek v Slovenijo, nato pa znova sledi pot v Antalijo. Od tam bo odpotoval v Beograd, kjer bo ostal vse do aprilskih izbirnih tekem. »S svojo pripravljenostjo sem zaenkrat zelo zadovoljen. Vse pa je odvisno, kako bodo potekale preostale priprave na prihajajočo sezono. Upam, da ostanem zdrav in da bom imel še naprej dobre pogoje za trening. Na mirnih vodah sem še vedno nov in precej neizkušen tekmovalec. Povsod je dovolj rezerv, tako da še nismo posvečali več časa prav določenemu področju mojega veslanja,« je še povedal Debeljak.

Po izbirnih tekmah v Zagrebu najboljše čakata tekmi svetovnega pokala v Račicah in Duisburgu. Junija sledi evropsko prvenstvo v Romuniji, nato pa še olimpijske igre.