Spustaše vrhunec sezone čaka že aprila.

0
440

Slovenski spustaši na divjih vodah že vrsto let krojijo svetovni vrh, da bi tam ostali tudi letos pa v zimskem obdobju ničesar niso prepustili naključju. Naši najboljši kajakaši so se odpravili v Španijo, kanuist Blaž Cof pa je zaradi službenih obveznosti treniral doma.

Blaž Cof, v preteklosti tudi član slalomske reprezentance, se je v zadnjem obdobju posvetil spustu na divjih vodah, kjer je med drugim osvojil naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah. V lanski sezoni naslova prvaka sicer ni ubranil, se je pa na evropskem prvenstvu na Soči veselil kolajne v klasičnem spustu. Kljub službenim obveznostim se vneto pripravlja na novo sezono, v kateri se želi vrniti na najvišjo stopničko.

»Pozimi sem veslal doma. Zaradi službe in vseh načrtovanih tekem si težko privoščim več odsotnosti. Letošnja zima je bila naklonjena našemu športu, saj ni bilo snega in je bilo zelo toplo, tako da sem naredil dobro bazo treningov na vodi,« je povedal član tacenskega kluba in dodal: »Priprave na letošnjo sezono mi gredo odlično, treniram dvakrat dnevno po službi, letos mi pomaga tudi psihologinja Tanja Kajtna. Počutim se odlično in komaj čakam, da se začnejo prve tekme. Tekem sicer ni veliko, ampak bo potrebno biti 100 odstotno zbran, saj so glavne tekme v dobrih dveh tednih. Upam na dober rezultat. Letos sem lahko bolj sproščen, saj ne branim naslova prvaka, ampak ga napadam, kar mi je veliko ljubše.«

Naši najboljši kajakaši, dobitniki kolajn z lanskoletnega svetovnega in evropskega prvenstva, Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak pa so znova izbrali špansko Empuriabravo. 

Aktualni evropski in svetovni prvak v sprintu na divjih vodah Nejc Žnidarčič je v Španijo na priprave odpotoval že šesto leto, tudi tokrat pa so pogoji odlični: »Mislim, da so letos najboljši pogoji, odkar prihajam sem. Vsak dan so temperature nekje do 20 stopinj, najpomembnejše pa je, da ne piha veter, saj je Empuriabrava znana po zelo močni tramontani, ki ti lahko onemogoča veslanje.«

 

 

Žnidarčič, ki je poleg dveh naslovov na lanskih prvenstvih osvojil tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, prav veliko premora ni imel, saj je s sezono zaključil šele decembra po koncu svetovnih pokalov na Kitajskem. Letos vrhunec sezone prihaja že aprila, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo. »Časa za počitek je bilo zelo malo. Res je, da bo višek sezone letos malo prej, ampak se zaradi tega plan treninga ne spremeni veliko, samo malo se vse premakne. Pri planiranju treninga sem se letos bolj osredotočil na sprint in manj na klasiko kot v prejšnjih letih, tako da so treningi bolj kratki, a zato bolj intenzivni. Za SP v ZDA sem tudi menjal model čolna, ki je malenkost hitrejši na mirni vodi, saj je proga v ZDA dokaj enostavna in bolj mirna,« je povedal Žnidarčič.

Svetovno prvenstvo bo potekalo ob koncu aprila v Združenih državah Amerike, na progi, kjer je leta 2015 slovenska reprezentanca mladincev in mlajših članov blestela na svetovnem prvenstvu v teh starostnih kategorijah. Anže Urankar, srebrni tako v klasiki kot sprintu na lanskem članskem EP v Sloveniji, je pred petimi leti v Nantahali postal svetovni mladinski prvak, tako da ve, kaj lahko pričakuje: »Reko poznam, a ker ta ni divja, mislim, da prednosti pred ostalimi tekmovalci nimam. Gre za plitko reko, ki daje prednost lažjim tekmovalcem.«

Ker gredo čolni z ladjo na pot že prihodnji teden, udeleženci SP treningov ne bodo mogli opravljati v čolnih, s katerimi bodo nato lovili kolajne. A skrbi po mnenju Urankarja ni: »Imam dva enaka čolna in v obeh se počutim odlično, zato me ne skrbi, da bom najpomembnejši del treninga opravil v drugem čolnu.«

Po koncu lanske sezone se je upokojil Srečko Masle, pod okriljem katerega sta blestela Anže Urankar in Simon Oven, pa tudi Tim Novak, ki je lani na Soči prav tako osvojil kolajno v ekipni tekmi. »Sedaj je moj trener Maks Frančeškin, s katerim dobro sodelujem. Prejšnjo sezono sem pod njegovim okriljem delal samo v fitnesu, letos pa delava skupaj tudi na vodi,« je o novosti povedal Urankar.

Z opravljenim delom v Španiji je zadovoljen tudi aktualni evropski in svetovni prvak v klasičnem spustu Simon Oven, ki prav tako odslej sodeluje z nekdanjim ekipnim kolegom Maksom Frančeškinom: »S pripravami v Španiji sem zelo zadovoljen, saj smo zaradi ugodnih vremenskih razmer program opravili 100 odstotno.«

In kakšen je običajen dan na pripravah? »Prvi trening je kontinuiranih 60 minut, da se telo ogreje in zbudi. Pri drugem treningu so na vrsti različni intervali, potem je na vrsti spet kontinuirano veslanje, dolgo od 60 do 90 minut. Dan se zaključi z obiskom fitnesa ali pa tekom. Med treningi pa se počiva in poje veliko hrane,« je pojasnil Oven.

Simon, sicer član Kajak kanu kluba Ljubljana, bo na svetovnem prvenstvu eden izmed glavnih favoritov za najvišja mesta, čeprav mu proga najverjetneje ne bo najbolj ustrezala. »Od naših tekmovalcev, ki so tam že imeli svetovno prvenstvo do 23 let, sem izvedel, da je na progi zelo plitka voda. To mi ne ustreza, saj nisem najlažji kajakaš. Upam, da zaradi tega ne bom imel težav na progi. Želim si kar se da dobro izpiliti formo za svetovno prvenstvo. Glavna stvar pa je,da ostanem zdrav ter brez poškodb,« je še povedal.

Ob koncu aprila oziroma v začetku maja bodo ZDA gostile svetovno prvenstvo in svetovni pokal, sezona pa se bo po daljšem premoru zaključila šele septembra, ko bo v La Seu d”Urgellu potekal še svetovni pokal v sprintu na divjih vodah.