Sprinterka Mia Medved osma na svetovnem pokalu v Parizu

0
500

V Parizu se je zaključila letošnja sezona tekem za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah in slovenska ekipa je za konec sezone dosegla še nekaj odličnih rezultatov. Mia Medved je bila med kajakašicami na 500 metrov osma, Jošt Zakrajšek je bil na 1000 metrov 12., Matevž Manfreda in Anže Pikon pa sta bila 13. med kajakaškimi dvojci na 500 metrov.

V Parizu je padel zastor na letošnjo sezono največjih tekmovanj v sprintu na mirnih vodah. Na finalu svetovnega pokala so slovenske barve zastopali trije čolni, ki so se v treh tekmovalnih dneh izkazali in dosegli nekaj odličnih rezultatov.

Na generalki za olimpijske igre na prizorišču, kjer bo čez eno leto potekala največja športna prireditev, je kajakašica Mia Medved na olimpijski 500-metrski razdalji prišla do nastopa v finalu A. V četrti polfinalni skupini je bila druga, pred njo se je uvrstila le Nizozemka Selma Konijn, kar je Primorki prineslo napredovanje v finale A. V odločilnem nastopu tega tedna v Franciji je Mia Medved v močni konkurenci zasedla osmo mesto.

Zmage se je veselila Novozelandka Aimee Fisher, svetovna prvakinja na 500-metrski razdalji iz leta 2021. Do drugega mesta je prišla Nemka Jule Hake, tretji rezultat finala pa si je priveslala Hrvatica Anamaria Govorčinović.

V polfinalu kajakašev na 1000 metrov se je za uvrstitev v finale pomeril Jošt Zakrajšek, ki je v svoji skupini v cilj prišel kot šesti, kar je pomenilo napredovanje v finale B. V zadnjem nastopu v Parizu je ciljno linijo preveslal kot četrti, kar je pomenilo končno 12. mesto na 1000 metrov. V finalu A je namreč nastopilo osem tekmovalcev, saj so na tokratnem svetovnem pokalu in generalki za OI veljala enaka pravila kot bodo v uporabi na olimpijskih igrah. V finalu A sta za dvojno madžarsko zmagoslavje poskrbela Balint Kopasz in Adam Varga, tretji pa je bil Čeh Josef Dostal.

Že dopoldne pa sta še enkrat več v letošnjem letu dobro nastopila Anže Pikon in Matevž Manfreda. Mladi kajakaški dvojec je na 500 metrov v polfinalu zasedel peto mesto in se tako uvrstil v finale B. Boj za kolajne so si priborile najhitrejše tri posadke polfinalne skupine. V malem finalu sta v cilj priveslala kot peta, kar pomeni, da bosta tekmo svetovnega pokala zapustila s končnim 13. rezultatom. Zmago v finalu A sta si priborila Nemca Max Rendschmidt in Jacob Schopf, druga sta bila Španca Adrian del Rio in Rodrigo Germade, tretja pa Avstralca Jean van der Westhuyzen in Thomas Green.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/paris-2023