V polfinalu svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah pet kajakašev

0
703

Drugi dan tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu so se iz dopoldanskih kvalifikacij v sobotni polfinale prebili vse kajakašice ter dva kajakaša. Med deseterico sta se uvrstila Eva Terčelj in Peter Kauzer, tik za njo pa je bil Niko Testen.

Prvi del petkovega sporeda na četrti tekmi za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v sezoni 2023 je bil namenjen kvalifikacijam kajakašic in kajakašev. Slovenska ekipa je uvodno nalogo dobro opravila.

Najboljši slovenski dosežek dneva v kajakaških kvalifikacijah je pripadel Evi Terčelj, ki je na progi, na kateri je leta 2019 postala svetovna prvakinja, v kvalifikacijah zasedla osmo mesto. S tem si je brez težav zagotovila napredovanje v polfinale.

»Imeli smo skoraj dva meseca premora, a veliko počitka si nisem vzela. Hitro smo nadaljevali s treningom, a imeli nekoliko drugačen tip. Vse z mislijo na svetovno prvenstvo, na drugi vrh letošnje sezone. Tekom poletja sem opravila veliko treninga na različnih progah, poskušala sem se čim boljše fizično in tehnično pripraviti. Sedaj moram priti v tekmovalni ritem in prenesti vse s treninga in predvsem osredotočiti misli,« je po tekmi povedala Eva Terčelj.

Po prvi kvalifikacijski vožnji je do polfinala prišla tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila 18. Uspel ji je boljši nastop kot v kanuju, kjer je v četrtek obstala že v prvi fazi tekmovanja. Po tekmi je povedala: »Po včerajšnjih napakah mi je bilo težko iti na start. Cilj ni bil, da se samo kvalificiram v polfinale, ampak da se uvrstim med najboljših deset. Ko izpadeš iz trideseterice, je to šok. Zelo sem želela, da se danes to ne ponovi. Vem, da bi mi bilo težko iti v drugo kvalifikacijsko vožnjo. Vesela sem, da sem zadnja štiri vratca odpeljala zelo dobro in obrnila sebi v prid. Tam sem zagotovo pridobila nekaj sekund. S tem se uvrstila v jutrišnji polfinale.«

Ajda Novak je imela v prvem nastopu nekaj smole, saj se je uvrstila na 21. mesto in tako le za eno mesto in manj kot sekundo zgrešila neposredno napredovanje v drugo fazo tekmovanja. Uspešna je bila v drugi vožnji, kjer je imela sedmi čas. V kvalifikacijah je bila sicer najhitrejša Francozinja Camille Prigent, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Slovakinja Sona Stanovska.

V moški konkurenci sta s prvim nastopom svojo nalogo opravila Peter Kauzer in Niko Testen, ki nista imela težav z napredovanjem. Kauzer, ki je na reki Segre leta 2009 postal svetovni prvak, bil pa tudi večkrat na stopničkah tekem svetovnega pokala, je kvalifikacije končal kot deveti. Na progi je naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, tako da je v cilju na koncu za zmagovalcem kvalifikacij Avstralcem Lucienom Delfourjem zaostal za tri sekunde in 17 stotink. Drugo mesto v kvalifikacijah si je priveslal Španec Miquel Trave, ki je bil drugi tudi v kvalifikacijah kanuistov, tretje pa Švicar Martin Dougoud.

»Danes je bila zgodnja tekma. Na žalost pri Mednarodni kajakaški zvezi testirajo, kaj bi bilo najboljše. Bilo je naporno. Mi smo imeli še kar srečo, ženske pa so imele že ob osmih in nekatere so se ogrevale, ko je bila še tema. Jaz sem se dobro počutil, nadzoroval sem celo vožnjo. Bila je brez večjih tehničnih napak, sem pa imel dotik spodaj v protitočnih vratih. Skočil sem pod količek, bil je malo nižji kot običajno, tako da nisem uspel spraviti čolna spodaj. Ne glede na to, vedel sem, da bo dovolj. Cilj prvega dne je opravljen. Sedaj se moram spočiti, popoldne pa navijati za kanuiste in kanuistke,« je dejal Kauzer.

Brez težav je v polfinale prišel tudi Niko Testen. Tudi njemu olimpijska proga iz leta 1992 očitno ustreza, saj je na Iberskem polotoku dosegel nekaj svojih najboljših uvrstitev v članski konkurenci. Tokrat je bil enajsti, kar je bilo dovolj za zanesljivo napredovanje v drugo fazo tekmovanja. Po tekmi je povedal: »Kljub dvoletni odsotnosti od velikih tekmovanj, se počutim, kot da nisem odšel. Vse je enako. Zelo sem zadovoljen in samozavesten. Seveda se pozna odsotnost treninga. Potrditev je, da znam veslati. Vidim, da sem lahko zraven kljub odsotnosti, me pa stisne pri srcu, ker ne morem tega početi redno celo leto in podrediti življenja temu športu.«

Manj sreče je imel Vid Kuder Marušič. V prvi vožnji je bil 33., napredovanje mu je ušlo za dobro sekundo, v drugi vožnji pa je bil dvanajsti ter ostal pred vrati polfinala.

Polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev so na sporedu v soboto.

Že danes popoldne pa bodo v Španiji potekale polfinalne in finalne vožnje kanuistov in kanuistk, na startu bodo Luka Božič, ki je bil najboljši v kvalifikacijah kanuistov, Benjamin Savšek, ki je bil v četrtek peti, ter kanuistka Alja Kozorog. Posnetek finala si boste ob 19. uri lahko ogledali na TV SLO 2.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-d-urgell-2023

Foto: Jure Lenarčič