Srebro tudi Nolimalu

0
497

Krakov, 12. septembra (STA) – Poljski Krakov je bil za slovensko divjevodaško reprezentanco znova uspešen. Po sobotnem srebrnem odličju kajakaškega moštva je zadnji dan evropskega prvenstva mlajših članov in mladincev za enak uspeh poskrbel še kajakaš Andrej Nolimal, ki je za manj kot sekundo zaostal le za Slovakom Janom Sajbidorjem. Bron je pripadel Italijanu Stefanu Cipressiju. Slovenski uspeh je med mlajšimi člani s šestim mestom dopolnil še Peter Kauzer. Jure Meglič je s 26. časom izpadel v polfinalu. Prav tako se v finale ni uspelo prebiti nobenemu izmed mladincev, saj je Simon Artelj končal na 13., Matic Terčelj na 25., Gregor Brovinsky pa na 30. mestu.


Mladinci so se bolj izkazali v kanuju, kjer je slovenska delegacija imela dva finalista. Benjamin Savšek je končal na sedmem, Aljaž Kulovec pa na devetem mestu. Oba pa sta na reki Vistuli naredila preveč napak za morebitne stopničke, saj je imel prvi 10, drugi pa osem kazenskih sekund. Zmagal je Slovak Matej Benus. Med mlajšimi člani je Jošt Zakrajšek izpadel v polfinalu s 16. časom, s progo pa je najbolje opravil Nemec Jan Benzien.


Finale se je za slabe štiri desetinke sekunde izmuznil kajakašici Urši Kragelj, ki je pristala na 11. mestu, Nika Mozetič je bila 16., Kaja Puhan pa 28. Zlata kolajna je sicer šla v roke Slovakinje Petre Slovakove. Prav tako je obilo smole med tekmovalkami do 23 let imela Nina Mozetič, ki je s štirimi kazenskimi sekundami le za sedem stotink zgrešila najboljšo deseterico. Najhitreje je 320 metrov dolgo progo preveslala Slovakinja Jana Dukatova.


“Zelo smo zadovoljni z doseženimi izidi, predvsem s kajakaškimi mlajših članov, saj moramo vedeti, da so oni sezono praktično končali že maja in niso imeli tekem, tako da je bilo zelo težko obdržati ta tekmovalni ritem in formo. Sicer pa so tudi ostali nastopili dobro, imeli smo dva finalna nastopa mladincev med kanuisti, dve enajsti mesti Kragljeve in Nine Mozetič. Tej se je finale izmuznil le za sedem stotnik. Celotno gledano moramo biti zadovoljni,” je dejal vodja ekipe mlajših članov Peter Kauzer in malce nezadovoljno dodal: “Treba pa se je vprašati, kakšen smisel ima prirejati evropsko prvenstvo za mlajše člane na tako lahki progi in vodi. Tu je namreč pomembna le vzdržljivost, ne pa tehnika.”


Med dvojci, kjer so vsi slovenski čolni izpadli že v sobotnih kvalifikacijah, sta med mladinci slavila Francoza Gauthier Klauss in Mathieu Peche, med mlajšimi člani pa sta na najvišjo stopničko stopila Ladislav in Peter Skantar.