Sredi maja se začenja serija svetovnih pokalov v sprintu na mirnih vodah.

0
579

Sprinterji na mirnih vodah so v nedeljo zaključili s prvim velikim tekmovanjem sezone 2015. Na evropskem prvenstvu sta se najbolj izkazala kajakašica Anja Osterman in parakajakaš Dejan Fabčič, medtem ko sta Jošt Zakrajšek in Alan Apollonio, del kajakaškega dvojca Apollonio – Blažević, bila bitko z zdravstvenimi težavami.

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je nastope v Račicah ocenil tako: »Letošnja sezona je nekoliko specifična, ker je bil program prilagojen evropskih igram, ki bodo letos organizirane prvič. Evropsko prvenstvo je bilo postavljeno v res zgoden termin. Za vse bo najbolj pomembna tekma svetovno prvenstvo v Milanu, kjer bodo delili olimpijske kvote za Rio. Mislim, da bodo vsi pozornost namenjali tej tekmi. Anja Osterman je na tem evropskem prvenstvu nastopala zelo dobro in se uvrstila v finale A na 1000 metrov. Tudi Dejan Fabčič je s petim mestom v parakajaku dosegel lep rezultat in mislim, da bo s tem dobil kar precej motiva za trening v obdobju do Milana, do svetovnega prvenstva v parakajakštvu, kjer bodo delili kvote za nastop na paraolimpijskih igrah. Podobno kot Zakrajšek sta nekoliko pod pričakovanji nastopila tudi Alan Apollonio in Simon Blažević. Predvsem zaradi bolezni Alana Apollonia, ki je imel še dan pred tekmo vročino.«

Še posebej je bil po zaključenem prvenstvu razočaran Jošt Zakrajšek. Od prvenstva stare celine je pričakoval veliko, nato pa dosegel 15. rezultat kajakaškega finala na 1000 metrov, zadnji dan prvenstva pa moral odstopiti na 5000 metrov. Razloge za nastope pod pričakovanji gre pripisati zdravstvenim težavam.

»Včeraj sem dal kri, izvidi pa so pokazali, da je dobra. Nekje se sicer pojavljajo manjša odstopanja, ki pa naj ne bi vplivala na moje treninge in tekmovanja. Dobil sem že ogromno klicev strokovnjakov, kaj bi moral narediti. Ker je kri dobra, pomeni, da so bili treningi pravilno odmerjeni in da je prehrana uravnovešena in v zadostnih količinah. Težava nastane pri cvetnem prahu. Naredil sem analizo treningov in tekem v preteklosti in ugotovil, da sem imel maja velikokrat težave z zdravjem. Mislim, da je to povezano s cvetnim prahom in je zaradi njega padel imunski sistem. Trening ni bil prilagojen temu, potem pa še stres in je vse skupaj tako naneslo. V prihodnje bom temu primerno ukrepal,« je težave opisal Zakrajšek.

Pred odhodom na Češko je računal na finale A in boj za najvišja mesta, ki bi mu prinesla tudi dobre občutke za nadaljevanje sezone, a se je obrnilo drugače. »Evropsko prvenstvo se ni izšlo oziroma je bilo daleč od tega, kar sem pričakoval. Sezona se je v Mantovi začela kar dobro, sedaj pa tole. Upam, da bo naprej boljše. No, saj slabše že ne more biti več, lahko gre le še navzgor,« upanja ne izgublja član tacenskega kluba.

Sezona se je seveda šele začela, zato bo priložnosti za dokazovanje še dovolj. »Pred tem evropskim prvenstvom bi lahko veliko lažje govoril o pričakovanjih za naprej. Ta rezultat mi je sedel na dušo, ker je bil daleč od pričakovanega. Do evropskih iger je še približno pet tednov, do takrat se bom zagotovo sestavil in pokazal, kar znam. Pa tudi odcvetelo bo že vse, kar ima za odcveteti,« se je pošalil Jošt.

Sredi maja, med 15. in 17, bo na Portugalskem potekala prva tekma svetovnega pokala v letošnjem letu. Udeležila se je bosta Zakrajšek in Špela Ponomarenko Janić, ki je po dvomesečnih pripravah v Avstraliji, zavzeto trenirala še na Jarunu v Zagrebu. To bo njena prva tekma po enoletni odsotnosti s tekmovališč zaradi nosečnosti. Tekmi v Montemor-o-Velhu bo sledila preizkušnja v Duisburgu, kjer bo slovenska zasedba najštevilčnejša. Joštu Zakrajšku in Špeli Ponomarenko Janić se bodo namreč pridružili še Anja Osterman, Simon Oven, Malin Titorič, K2 Alan Apollonio – Simon Blažević in parakajakaš Dejan Fabčič. Tretja tekma svetovnega pokala bo v Københavnu, sredi junija pa sprinterje čaka nastop na evropskih igrah v Bakuju. Tam bodo slovenske barve zastopali Špela Ponomarenko Janić, Jošt Zakrajšek ter Alan Apollonio in Simon Blažević. Ob koncu avgusta sprinterje čaka vrhunec sezone – svetovno člansko prvenstvo v Milanu.