Tacen bo izbirne tekme gostil v četrtek, soboto in nedeljo.

0
435

Po tem, ko je previsok vodostaj Soče odplaknil za preteklo soboto napovedano državno prvenstvo, s tem pa tudi prvo izbirno tekmo, slalomiste na divjih vodah uvodna izbirna tekma za sestavo reprezentanc čaka v četrtek. V Tacnu bodo po četrtkovi popoldanski tekmi imeli še preizkušnji v soboto in nedeljo.

Podobno kot že nekaj let doslej slalomistom na divjih vodah načrte izvedbe izbirnih tekem otežujejo vremenske razmere. Tudi letos so bili zaradi previsokega vodostaja primorani odpovedati prvo izmed tekem za izbor reprezentance. Na podlagi preteklih slabih izkušenj z vremenom so takšen scenarij predvideli že v pravilih za izbor, tako da bodo namesto sprva predvidenih štirih tekmovalci in tekmovalke tako dobili le tri rezultate, od katerih bosta za končno razvrstitev štela najboljša dva dosežka.

Četrtkova izbirna tekma bo sestavljena iz kvalifikacij in finala, za rezultat izbirnih tekem bo štela finalna vožnja, v soboto jih čakajo kvalifikacije tekme za točke ICF, v okviru katerih bo za izbirno tekmo štel rezultat boljšega teka, v nedeljo pa bo štela finalna vožnja (v nedeljo bodo na sporedu sicer polfinala in finala tekme za točke ICF).

»Zdaj, ko je v Solkanu odpadla tekma, imam še večji bonus, ker štejeta le dve tekmi od treh,« je uvodoma dejal aktualni svetovni podprvak Benjamin Savšek, ki ima na podlagi kolajne s svetovnega prvenstva priznano eno bonus zmago v letošnji seriji izbirnih tekem. »V te izbirne tekme lahko startam bolj sproščeno, cilj je le, da potrdim mesto v ekipi in pridem med prve tri. Z mislimi se že lahko usmerjam k evropskemu prvenstvu. Na dosedanjih tekmah mi je šlo dobro. Sicer je bila v Liptovskem Mikulašu huda konkurenca, Michal Martikan je v finalu prikazal odlično vožnjo, tako da ga zaenkrat še nisem uspel premagati. Na to sezono sem se dobro pripravljal, forma pred EP je, kot kaže, dobra, tako da bom tam lahko nastopil sproščeno,« je še povedal Savšek.

Še bolje pa sta jo z odpadlo tekmo v Solkanu odnesla Luka Božič in Sašo Taljat. Z naslovom svetovnih prvakov v Združenih državah Amerike sta si namreč prislužila dve tekmi bonusa v letošnji seriji izbirnih tekem, kar pa sedaj pomeni, da sta v ekipo že uvrščena. Luka Božič se bo ob koncu tega tedna tako lahko povsem posvetil nastopu v kanuju enosedu, kjer načrtuje, da se bo še tretje leto zapored uvrstil v reprezentanco. »Tudi zato se sedaj treningi bolj posvečeni temu, da se Luka še posamično uvrsti v ekipo,« je trenutne prioritete razkril Sašo Taljat in nadaljeval: »Naslednji teden bomo začeli z bolj sistematičnim treningom v obeh disciplinah, tudi s pripravo na evropsko prvenstvo in kasneje za glavni cilj sezone – svetovno prvenstvo v Londonu. S tem razlogom sva se za pet dni odpravila na priprave v London, kjer sva preizkušala progo, ki nama zaenkrat ustreza. Naredila sva veliko kvalitetnega treninga. Imela sva termin z Angleži, skupaj smo naredili veliko treningov. Počutila sva se dobro, tudi vreme je bilo odlično za trening. Mislim, da je bila ta odločitev kar pravilna. Ko sva na skupnih pripravah, poskušava polovico treningov narediti v dvojcu, polovico pa v enojcu, sedaj, ko sva doma, pa prevladujejo treningi v enojcu, nekje tri- do štirikrat tedensko pa v dvojcu.«

Tako kot v lanski sezoni bo imela Slovenija v svetovnem pokalu pravico nastopa s po štirimi kajakaši, tremi kajakašicami, tremi dvojci in tremi kanuistkami. Na podlagi dobrih rezultatov Benjamina Savška, Anžeta Berčiča in Luke Božiča ter uspešnih nastopov Jureta Lenarčiča na tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu ter na nekaj tekmah za točke ICF pa je slednji priboril še mesto za četrtega kanuista. Na evropskem in svetovnem prvenstvu kvota tekmovalcev v posamezni kategoriji ostaja pri treh slalomistih.

Na evropskem prvenstvu bodo nastopili po trije najboljši tekmovalci z izbirnih tekem v posamezni kategoriji oziroma tisti, ki znotraj kategorije ne bodo zaostali več kot 6 odstotkov za prvouvrščenim. Na tekmah svetovnega pokala bo nastopila ekipa, izbrana po enakem ključu kot tista za evropsko prvenstvo. Do sprememb lahko pride na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala, kjer bodo imeli pravico nastopa tisti, ki se bodo uvrstili v finale na evropskem prvenstvu ali na vsaj eni izmed prvih treh tekem svetovnega pokala oziroma bodo imeli zahtevano število točk iz prvih treh tekem svetovnega pokala (v K1 moški vsaj 50 točk, C1 moški in K1 ženske vsaj 40 točk ter C2 moški in C1 ženske vsaj 20 točk). Tekmovalce, ki si na EP ali tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone z doseženimi uvrstitvami ali osvojenim predpisanim številom točk svetovnega pokala ne bodo potrdili mesta v ekipi za drugi del svetovnega pokala, lahko zamenjajo tekmovalci, ki so bili uspešni na svetovnem prvenstvu do 23 let v Braziliji oziroma so na izbirnih tekmah nabrali manj kot 6 odstotkov zaostanka za prvouvrščenim. Reprezentanca za nastop na svetovnem prvenstvu bo izbrana po zadnji tekmi svetovnega pokala na podlagi uvrstitev v finale na predhodnih tekmah oziroma glede na uvrstitev na lestvici seštevka skupnega svetovnega pokala.  

 

Program izbirnih tekem v Tacnu:

Četrtek, 7. maj 2015

16:00   prvi tek/C-2m, K-1ž, K-1m C-1m, C-1ž

17:30   drugi tek/ C-2m, K-1ž, K-1m C-1m, C-1ž

Sobota, 9. maj 2015 (ICF ranking)

10:30   prvi tek/K-1, C-2m, C-1ž, K-1ž, C-1m

14:00   drugi tek/K-1, C-2m, C-1ž, K-1ž, C-1m

Nedelja, 10. maj 2015 (ICF ranking)

10:30   polfinale

14:00   finale