Stevanovič že okusil tekmovalno vzdušje

0
569

Ljubljana, 11. februarja (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah bodo konec meseca končali individualne priprave na sezono 2007, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v brazilskem Foz do Iguassuju (19.-23. september). Nekateri so tudi že merili moči v mednarodni konkurenci, med njimi je v lanski sezoni ne preveč razpoloženi kanuist Dejan Stevanovič, ki je odveslal tekmi odprtega prvenstva Avstralije. V dokaj močni konkurenci domačih, britanskih in slovaških kanuistov je zasedel 11. in šesto mesto. Zmagi na olimpijski progi v Penrithu sta si priveslala svetovni podprvak, Slovak Michal Martikan, in Britanec Stuart McIntosh, ki živi in trenira prav v Penrithu.


V Avstraliji sta bila še Nejc Višnar in Urban Jarc, ki se po lanski Višnarjevi poškodbi spet želita vrniti v slovensko reprezentanco, v tujino pa so se podali tudi bolj ali manj vsi drugi kandidati za mesto v letošnji izbrani vrsti. Za razliko od prejšnjih sezon – zahvaljujoč mili zimi – so letos sicer tudi doma že opravili nekaj treningov na divji vodi, zdaj pa se po večini nahajajo v drugih kajakaških centrih.


Že omenjeni dvojec Višnar/Jarc se je že vrnil iz Avstralije, še nekaj dni pa bo v “deželi tam spodaj” tudi Stevanovič, ki je že okusil tekmovalno vzdušje. Na prvi tekmi je z enim dotikom zaostal skoraj 19 sekund, medtem ko je na drugi tekmi prav tako ob enem dotiku za zmagovalcem zaostal 13,26 sekunde.


Na južni polobli sta skupaj s francosko reprezentanco tudi kanuist Jošt Zakrajšek in kajakaš Jure Meglič. V Južnoafriški republiki priprave pod vodstvom Aleša Vrabiča potekajo že tri tedne, zaključili pa jih bodo v prihodnjih dneh. Že v petek so na desetdnevne priprave v Atene odpotovali še kajakaša Dejan Kralj in Gregor Brovinsky ter trener Fedja Marušič. Z njimi bi na pot moral tudi Andrej Nolimal, ki pa si je tik pred odhodom poškodoval prst na roki in je ostal doma, je sporočil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Zaradi poškodbe komolca je imel v zadnjem obdobju nekaj težav tudi najboljši slovenski divjevodaš zadnjih let, kajakaš Peter Kauzer, ki pa že vadi “na polno”. Večina tekmovalcev iz ekipe 2006 bo konec meseca zaključila individualni del priprav in odšla na skupne tritedenske priprave v Brazilijo, na progo, kjer jih septembra hkrati z boji za odličja svetovnega prvenstva čakajo olimpijske kvalifikacije. V sklopu teh priprav bodo med 16. in 18. marcem nastopili tudi na močnem mednarodnem tekmovanju, nekakšni generalki pred SP.


Globoko v pripravah so tudi mirnovodaši. V zadnjih sezonah izstopata predvsem Jernej Župančič Regent in Špela Ponomarenko, novopečena dobitnica Bloudkove plakete, ki se odpravljata na Portugalsko. “Župa” bo vadil v družbi italijanskih in švicarskih kajakašev, Ponomarenkova pa bo z žensko madžarsko ekipo sodelovala na mednarodnem trening kampu v Portu.


Rezultati odprtega prvenstva Avstralije so v rubriki Rezultati.


Uradna stran odprtega prvenstva Avstralije 2007

Uradna stran SP v Braziliji 2007