Štirje slovenski finalisti SP v Braziliji – Terčeljeva, Taljat, Srabotnik in Jeklin.

0
286

Za slalomisti na divjih vodah so polfinalne tekme svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Foz do Iguaçuju. Eva Terčelj je v konkurenci kajakašic dosegla najboljši rezultat dneva, v sobotnem finalu pa bomo v konkurenci mlajših članov videli še kajakaša Martina Srabotnika in kanuista Žigo Taljata. Med mladinci si je finalni nastop uspel zagotoviti le kanuist Jakob Jeklin.

V dopoldanskem delu svetovnega prvenstva v deželi nogometa in sambe je nastopilo šest slovenskih predstavnikov, uspeh pa je bil tokrat polovičen, saj so si napredovanje v finale zagotovili trije. Najbolje se je odrezala Eva Terčelj, ki je tako kot v kvalifikacijah veslala hitro, za razliko od uvodnega nastopa pa je bila tudi bolj natančna, saj se je vrat dotaknila le enkrat. To ji je prineslo polfinalno zmago, kar pomeni, da se bo v finalu na progo podala kot zadnja izmed kajakašic. V kvalifikacijah je dobro veslala tudi njena klubska kolegica Ajda Novak, ki pa se ji polfinalni nastop ni izšel povsem po željah. S tremi dotiki je pristala na 22. mestu in tako zaključila z nastopi na reki Paraná. Med najboljšo trojico sta Evi Terčelj družbo delali še Čehinja Karolina Galuškova in Avstralka Jessica Fox.

Kot prvi izmed Slovencev si je vnovični nastop priveslal kanuist Žiga Taljat. Mlajši brat svetovnega prvaka v dvojcu Saša Taljata je s progo v bližini slapov Iguazu opravil brez večjih napak in se uvrstil na šesto mesto. Za vodilnim tekmovalcem je zaostal za šest sekund in 66 stotink. Najhitrejši je bil Čeh Lukaš Rohan, drugi je bil Američan Taylor Hinton, tretji pa Italijan Paolo Ceccon.

Najštevilčnejše so zastopani kajakaši, kjer pa je preboj med najboljšo deseterico polfinalistov, ki vodi v finale, uspel Martinu Srabotniku. Celjan je z enim dotikom in dobrimi tremi sekundami zaostanka zasedel deveto mesto. Tekmovalci so bili zelo izenačeni, saj je desetouvrščeni tekmovalec za zmagovalcem zaostal le za tri sekunde in 37 stotink. Nastop se ni izšel Vidu Kudru Marušiču, ki je imel dva dotika in v cilj priveslal kot enajsti, kar je že pomenilo izpad iz finala, na vrhu pa je bilo še nekaj vrhunskih tekmovalcev. Na koncu je bil lanskoletni svetovni mladinski podprvak 21. Šest mest slabše, na 27., se je uvrstil njegov klubski kolega iz Tacna Žan Jakše. Ta je imel dotik že na prvih vratih, sledil je še dotik na 10., tako da je bilo sanj o sobotnem finalu kaj kmalu konec. Najboljši je bil Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Španec David Llorente, tretji pa Poljak Maciej Okreglak.

Kasneje so se na progo podali še slalomisti in slalomistke v mladinski konkurenci. Slovenskim reprezentantom se je napad na finale malce ponesrečil, saj si je vnovičen posamični nastop zagotovil le kanuist Jakob Jeklin. Varovanec Dejana Testena je v polfinalu zasedel deveto mesto. Drugi slovenski predstavnik med kanuisti Klemen Vidmar je svoje prvo mladinsko svetovno prvenstvo – lani je nastopil na MEP v Skopju – končal na 18. mestu. Najboljši je bil Slovak Marko Mirgorodsky, drugi je bil Čeh Vaclav Chaloupka, tretji pa Poljak Kacper Sztuba. Precej višje cilje so imeli kajakaši. Izmed trojice je najboljši rezultat dosegel Niko Testen, ki je bil 20. Luka Čižman je zasedel 33. mesto, Tine Kancler pa je bil 37. Slednji je bil izjemno hiter na progi, saj je dosegel tretji čas polfinala med mladinci, a je bilo usodnih 52 kazenskih sekund, ki so odnesle želen finalni nastop. V polfinalu se je najbolj izkazal Francoz Malo Quemeneur, drugi je bil Španec Jordi Cadena, tretji pa Slovak Jakub Grigar.

V soboto bodo v Braziliji na sporedu posamične finalne ter ekipne preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev v obeh starostnih kategorijah.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/foz-iguazu-junior-u23-world-championships.php

Foto: Ettore Ivaldi