Ta konec tedna je Osilnica na reki Kolpi gostila štiri kajakaška tekmovanja.

0
561

Ta konec tedna (od petka do nedelje) je Osilnica na reki Kolpi gostila štiri kajakaška tekmovanja na divji vodi. Po dva spusta in dva slaloma so navkljub deževnemu vremenu pripeljali v kraj vsaj še enkrat toliko športnikov in gledalcev, kot jih šteje ta najmanj številčna slovenska občina. Tekmo za memorial Dražena Veselka in pokal Petra Klepca tradicionalno organizira zagrebški kajak klub, a glede na to, da se tekmovanje odvija v Sloveniji, jim tudi mi izdatno pomagamo.

Žal je bila zaradi istočasnosti svetovnega prvenstva mladincev in mlajših članov v Avstraliji konkurenca okrnjena, a vseeno zanimiva tekma na eni redkih prog, kjer se v Evropi še tekmuje v naravni strugi reke.  Jasno se je pokazalo, da večina tekmovalcev ni več vešča naravnih prog in skale ter skalne police, ki dodobra razgibajo naravno rečno dno, so bili krivi za kak polomljen čoln in par polomljenih vesel, žal pa tudi resnejšo poškodbo.

Zadnji dan tekmovanj se je namreč resno poškodoval Nejc Konda, ki je še v soboto slavil zmago med mladinci v klasičnem spustu in tako vse navdal z upanjem, da imamo nepremagljivo moštvo na letošnjem evropskem prvenstvu v spustu. Žal je sedaj letošnja sezona zanj pod vprašajem in pregledi v naslednjih dneh bodo potrdili ali, upamo, ovrgli sume na nujnost operacije ramena.

Tekmovanja rezultatsko niso prinesla večjih presenečenj, saj je oba slaloma suvereno dobil Peter Kauzer, pred obakrat drugim klubskim tovarišem Janošem Peterlinom. Tretje mesto je obakrat zasedel Martin Srabotnik. Pri kanuistih pa Jure Lenarčič, ki je oba dneva ugnal Benjamina Savška in Anžeta Berčiča.

V spust sprintu je slavil Nejc Žnidarčič, ki je v klasičnem spustu moral priznati premoč Avstrijcu Gerhardu Schmidtu, tretje mesto skupno in prvo med mladinci je zasedel Nejc Konda. Med kanuisti so na obeh tekmovanjih slavili Hrvati z Emilom Milihramom na čelu, tretje mesto pa je zasedel Simon Hočevar.

Tekmovanje je bilo dobro organizirano, prijazni gostitelji pa so navdušili vse, tudi z organizacijo nočnega ogleda prvenstva v Avstraliji, ki smo ga tako na velikem platnu ob dveh zjutraj lahko v živo spremljali preko interneta.

 

Jakob Marušič