Ta konec tedna v Tacnu vsi najboljši Slovenci, pa tudi olimpijski prvaki.

0
459

Na savskih brzicah se ta konec tedna obeta izvrsten športni dogodek. Na progi, ki bo med 31. majem in 4. junijem 2017, gostila evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, bosta v soboto in nedeljo namreč potekali mednarodni tekmi, ki sta v Slovenijo privabili tudi številne tuje ase, med njimi večkratne olimpijske, svetovne in evropske prvake. Na startu bo prek 200 tekmovalcev iz 18 držav. Tako v soboto kot v nedeljo se bo prva vožnja začela ob 10. uri, finale pa ob 14. uri.

V konkurenci kajakašev bodo slovenskim predstavnikom na čelu z olimpijskim podprvakom in zmagovalcem tekme za točke ICF pretekli konec tedna v Solkanu Petrom Kauzerjem dobro primerjavo trenutne pripravljenosti pokazali olimpijski prvak iz Ria de Janeira Britanec Joe Clarke, svetovni prvak iz leta 2014 Francoz Boris Neveu, Poljak Mateusz Polaczyk, dobitnik treh posamičnih kolajn na svetovnih prvenstvih, Italijan Giovanni de Gennaro in številni drugi.

Tudi v kanuju je pogled na spisek prijavljenih impresiven. V Ljubljano so pripotovali aktualni olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut, dobitnik dveh zlatih, dveh srebrnih in bronaste kolajne z olimpijskih iger Slovak Michal Martikan, pa drugouvrščeni kanuist iz Ria Matej Benuš … Med kajakašicami sta prijavljeni svetovna prvakinja iz Tacna leta 2010 Avstrijka Corinna Kuhnle, dvakratna olimpijska prvakinja Elena Kaliska s Slovaške, med dvojci ne gre spregledati aktualnih olimpijskih prvakov Petra in Ladislava Škantarja s Slovaške ter njunih rojakov, svoj čas nepremagljivih dvojčkov Petra in Pavola Hochschornerja, ki sta zlate olimpijske kolajne osvojila v Sydneyju, Atenah in Pekingu, v Londonu pa sta bila tretja.

Na Savi bomo tako lahko v akciji videli predstavnike Slovenije, Slovaške, Avstrije, Češke, Francije, Velike Britanije,  vse najboljše Italijane, ki bodo imeli v Ljubljani tudi izbirne tekme za sestavo reprezentance, pa predstavnike Rusije, Ukrajine, Hrvaške, Srbije, Poljske, Portugalske, Švice, Švedske, Madžarske, Norveške, pa tudi Kitajske.

Format tekmovanja bo ta konec tedna nekoliko spremenjen v primerjavi s tistim, ki je v uporabi na tekmah svetovnega pokala in na svetovnem prvenstvu. Najprej bodo vsi tekmovalci in tekmovalke nastopili v prvi vožnji, ki se bo začela ob 10.00 (v soboto in nedeljo), nato pa bo v finalu (začetek ob 14.00 tako v soboto kot nedeljo) veslalo najhitrejših 30 kajakašev iz prve vožnje, po 20 najuspešnejših kanuistov in kajakašic iz prve vožnje, deset najhitrejših kanuistk prve vožnje ter sedem najuspešnejših kanuističnih dvojcev.

 

Vsi rezultati bodo na voljo na:  www.timing-mojstrana.com