Spustaši bodo odprli letošnjo sezono prvenstev.

0
317

Še mesec in pol loči spustaše na divjih vodah od prvega vrhunca letošnje sezone – evropskega članskega prvenstva, ki ga bo tokrat gostilo Skopje. To bo tudi prvo kajakaško prvenstvo v letošnji sezoni, saj bodo prvenstva v ostalih disciplinah na sporedu malce kasneje. Slovenski reprezentanti bodo kot vselej med glavnimi favoriti za najvišja mesta, a do teh se pride le s trdim delom. Zato so naši najboljši tekmovalci tudi letos v zimskem obdobju vneto trenirali. Nekateri doma in na Hrvaškem, Nejc Žnidarčič v Španiji, najboljši pa so v prvi polovici marca odpotovali tudi v Pau, kjer bo konec septembra svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah.

Nejc Žnidarčič ima na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva lepe spomine, saj je lani tam zmagal na tekmi svetovnega pokala v sprintu: »Progo sem spoznal že lani, ko sem zmagal na tekmi za svetovni pokal in mi tudi zelo leži, saj je zelo tehnična. Od vseh prog, kar sem jih vozil, mislim, da je ta tehnično najzahtevnejša, saj je zelo težko biti konstanten, tudi zaradi tega, ker se vodni pogoji velikokrat spreminjajo in je treba za dobro vožnjo imeti tudi nekaj sreče. Teh vodnih tvorb na naravnih rekah ni, ker je pretok konstanten, bo pa to tudi čar tega svetovnega prvenstva, ker bo lahko presenetil kakšen tekmovalec, ki ne bo med favoriti, tako je bilo tudi na lanskem svetovnem pokalu.«

Na novo sezono se je Nejc Žnidarčič kot doslej pripravljal v španski Empuriabravi, kjer je treniral štiri tedne. »Z opravljenim delom sem zelo zadovoljen, saj so bili vremenski pogoji zelo dobri. Tam pogosto piha veter, letos pa je v štirih tednih močno pihalo le tri dni. V programu treninga smo kot vsako leto uvedli nekaj malih novosti, ki so, kot so pokazali testi, obrodile sadove, tako da sem s fizično pripravo, ki sem jo naredil čez zimo, zadovoljen. Nestrpno pa čakam prve tekme, da vidim, kako sem pripravljen v primerjavi s konkurenco,« je o zimskih pripravah povedal Primorec.

»Prvi cilj sezone je EP v Skopju, kjer branim naslov prvaka izpred dveh let in bom napadal četrti naslov evropskega prvaka. Pred dvema letoma sem bil v klasiki tretji in upam, da bom ta rezultat lahko ponovil, čeprav mi proga za klasiko ne leži, saj sploh ne poteka na divji vodi, ampak je na mirnem delu reke. Žal se zadnja leta oddaljujemo od divjih voda in so tekme vedno pogosteje na rekah, ki so neprimerne za naša tekmovanja,« je kritičen Žnidarčič, ki se veseli tudi nadaljevanja sezone: »Nestrpno čakam tudi na tekme svetovnega pokala, ker bi lansko leto moral zmagati v skupnem seštevku, ampak me je čoln pustil na cedilu 100 metrov pred ciljem in sem tako končal na skupno 4. mestu s tekmo manj kot tekmeci. Tako da je eden izmed ciljev letošnje sezone tudi osvojiti šesti naslov v skupnem seštevku svetovnega pokala. Svetovno prvenstvo bo šele čez šest mesecev, tako da je do tam še dolga pot in si bom po tekmah za svetovni pokal vzel nekaj dopusta,« je še zaključil najuspešnejši slovenski spustaš.

Nekoliko drugačne priprave je imel Maks Frančeškin, ki bo letos tako kot lani tekmoval v kajaku in kanuističnem dvojcu skupaj s Simonom Hočevarjem. Ker opravlja tudi trenersko vlogo in ni le tekmovalec, je imel časa nekoliko manj, zato je večino treninga opravil doma. Decembra se je skupaj z Vidom Debeljakom udeležil skupnih priprav s francoskimi spustaši, bil je tudi v Pauju, na kratko pa še v Vrsarju in na Češkem. »V način treninga sem vnesel manjše spremembe. Skupni volumen treninga je bil manjši, intenzivnost skozi celotno pripravljalno obdobje pa večja. Doma sem večinoma treniral s spustaši tacenskega kluba pod vodstvom Andreja Breznika in s Simonom Hočevarjem. Letos bom tekmoval v K1 in C2 spustu, pa tudi z Vidom Debeljakom v K2 v sprintu na mirnih vodah. K2 in C2 smo se letos lotili precej bolj sistematično kot lani, zato je napredek že viden pri obeh. Rezultatskih ciljev nimam, v Sloveniji je v kajaku svojevrsten uspeh že uvrstitev v reprezentanco, na velikih tekmovanjih pa se da potem vedno poseči visoko. V C2 s Simonom misli vedno usmerjava predvsem h kvaliteti najinega nastopa. Če odpeljeva dobro, rezultat ne bi smel izostati,« je povedal Frančeškin.

Letošnja spustaška sezona bo nekoliko atipična, saj se bo začela v prvi polovici maja z evropskim prvenstvom v Skopju, junija bodo na sporedu tekme svetovnega pokala, svetovno prvenstvo pa bo potekalo šele ob koncu septembra, saj bo Francija skupaj organizirala tako svetovno prvenstvo v slalomu kot sprintu na divjih vodah. Običajno spustaši svojo sezono zaključijo namreč že julija.