Ta teden dve kajakaški prvenstvi za mladince in mlajše člane.

0
583

Pred nami je še en pester kajakaški teden. V ospredju bodo tekmovalke in tekmovalci v kategorijah mladincev in mlajših članov. Slalomisti na divjih vodah bodo v Krakovu tekmovali na svetovnem prvenstvu, sprinterji na mirnih vodah pa v Plovdivu na evropskem prvenstvu.

Poljska bo gostila svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki se bo prvič začelo že v ponedeljek ter trajalo vse do nedelje. Že danes bo potekala otvoritev prvenstva, v torek pa so predvidene prve kvalifikacijske vožnje, ko se bodo na progo podali kanuisti tako med mladinci kot tekmovalci do 23 let. V sredo sledijo kvalifikacije kajakašev in kanuistk v obeh starostnih kategorijah, v četrtek pa še kajakašic in dvojcev med mladinci in mlajšimi člani. Petek bo dan za polfinalne nastope v vseh kategorijah, v soboto in nedeljo pa bodo delili kolajne v posamičnih in ekipnih vožnjah. V soboto bodo tekmovali kajakaši, kanuistke in kanuisti tako v posamičnih finalih kot v ekipnih vožnjah (mladinci in mlajši člani), v nedeljo pa še kajakašice in dvojci.

Slovensko ekipo v Krakovu sestavlja sedemnajst tekmovalcev in tekmovalk. Med kajakaši do 23 let bodo tekmovali Simon Brus, Žan Jakše in Niko Testen. Testen, lanskoletni evropski mladinski prvak, je priložnost za nastop dobil pred nekaj dnevi, ko se je poškodoval Martin Srabotnik, ki je sicer letos že nastopil na članskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in na treh tekmah svetovnega pokala. Med kanuisti bosta veslala Žiga Taljat in Klemen Vidmar, med kajakašicami pa Ajda Novak, Neža Vrevc in Alja Kozorog. Slednja bo tako kot Nina Bizjak veslala še med kanuistkami. V mladinski konkurenci se bodo za čim boljše uvrstitve potegovali kajakaši Tine Kancler, Jakob Jež in David Rozman, kanuisti Jakob Jeklin, Tine Kancler in Urh Turnšek ter kajakašice Lea Novak, Eva Jeklin in Živa Kavs.

 

V Bolgariji pa evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane čaka sprinterje na mirnih vodah. Slovenska ekipa bo precej manj številčna od tiste v Krakovu, tekmovali pa bodo le mlajši člani. Med kajakašicami bo slovenske barve zastopala Anja Osterman, ki bo veslala na 200, 500 in 1000 metrov, med kajakaši bo na najkrajši 200-metrski razdalji tekmoval Tilen Vidovič, Rok Šmit bo v kajaku veslal na 500 metrov, Simon Blažević in Alan Apollonio pa bosta čim boljšo uvrstitev lovila v kajakaškem dvojcu, in sicer na 500 in 1000 metrov.

Prve tekme se bodo začele v četrtek, ko bodo na sporedu kvalifikacije na 500 in 1000 metrov. V petek sledijo polfinalni nastopi na 500 metrov, v popoldanskem delu sporedu pa tudi že prva finala na 500 metrov. V soboto zjutraj tekmovalke in tekmovalce čakajo kvalifikacije na 200 metrov, popoldne pa polfinala na 1000 in 200 metrov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali na 1000 in 200 metrov.

 

 

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane

http://www.canoeicf.com/event/2016-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships

 

SLOVENSKA EKIPA

Mlajši člani (U23):

K1M – Simon Brus, Žan Jakše, Niko Testen

C1M – Žiga Taljat, Klemen Vidmar

K1Ž – Ajda Novak, Neža Vrevc, Alja Kozorog

C1Ž – Nina Bizjak, Alja Kozorog

Mladinci:

K1M – Tine Kancler, Jakob Jež, David Rozman

C1M – Jakob Jeklin, Tine Kancler, Urh Turnšek

K1Ž – Lea Novak, Eva Jeklin, Živa Kavs

 

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane

http://plovdiv.canoe-bg.com/

 

REZULTATI: http://europecanoeevents.com/live-results

SLOVENSKA EKIPA

K1M U23 – Tilen Vidovič (200m), Rok Šmit (500m)

K1Ž U23 – Anja Osterman (200m, 500m, 1000m)

K2M U23 – Alan Apollonio/Simon Blažević (500m, 1000m)