Tacen bo leta 2024 gostil evropsko prvenstvo

0
586

Tacenski progi je bilo en teden po dodeljeni organizaciji svetovnega pokala leta 2023 zaupano še eno veliko tekmovanje. Upravni odbor evropske kajakaške zveze (ECA) je namreč organizacijo evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah leta 2024 dodelil Ljubljani.

Pretekli konec tedna smo izvedeli, da je mednarodna kajakaška zveza (ICF) Tacen izbrala kot enega od prirediteljev svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v sezoni 2023, tokrat pa je znova prišla dobra novica. ECA je namreč še tretjič v zgodovini evropskih prvenstev organizacijo članskega prvenstva stare celine v slalomu na divjih vodah podelila Tacnu, ki bo to tekmovanje organiziral leta 2024. Za naslove evropskih prvakov in prvakinj so se na Savi merili že v sezonah 2005 in 2017.

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu leta 2024 bo v Szegedu, EP v sprintu za mladince in mlajše člane pa v portugalskem Montemor-o-Velhu. Mladi slalomisti in slalomistke bodo znova tekmovali v Krakovu, ki je bil edini kandidat za organizacijo slalomskega EP za mladince in U23 v letu 2024. Evropsko prvenstvo v morskem kajakaštvu bo na Azorih.

Upravni odbor ECA je med prispelimi kandidaturami izbiral tudi tehnične delegate in člane komitejev za slalom na divjih vodah in sprint na mirnih vodah. Na čelu slalomskega komiteja ostaja Andrej Jelenc, ki mu bosta v slalomskem odboru pomagala Britanec Colin Woodgate in Francoz Sebastien Chaplais. Za tehničnega delegata v spustu na divjih vodah je kandidiral Jakob Marušič, ki pa ni bil izbran, saj na čelu te discipline ostaja Nemka Manuela Gawehn. Odbor za sprint na mirnih vodah bo vodila Jovana Stanojević, pomagala pa ji bosta Čehinja Marika Dognerova in Francoz Michel Letienne. Tehnični delegat za kajakaški maraton je Nizozemec Ruud Heijselaar, za kajakaški polo Italijan Gianluca Zannoni, za zmajske čolne Rusinja Elena Iskhakova, za prosti slog Slovakinja Nina Csonkova, za morsko kajakaštvo pa Francoz David Szlachta. Tehnična delegatka za medicinska vprašanja je Britanka Jane Gibson.