Tekmovalci se veselijo tekme pred domačimi navijači in enkratnega vzdušja

0
523

Od petka do nedelje bo na savskih brzicah potekala druga tekma za svetovni pokal v letošnji sezoni. Slovenske barve bo zastopalo trinajst slovenskih čolnov, prav vsi reprezentanti pa se že veselijo nastopa pred domačimi navijači, ki vsako leto pripravijo enkratno vzdušje. V petek bodo na sporedu kvalifikacije v vseh kategorijah, v soboto in nedeljo pa še boji za kolajne.

Na drugi tekmi svetovnega pokala v Tacnu bo nastopilo več kot 250 tekmovalcev iz 28 držav, med njimi tudi trinajst slovenskih čolnov. Po lanskem tretjem mestu v Tacnu, tretjem mestu na letošnjem evropskem prvenstvu in zmagi na tekmi svetovnega pokala v Londonu pretekli vikend bosta v ospredju Luka Božič in Sašo Taljat v kategoriji kanuističnih dvojcev. Kanuista z Mosta na Soči imata tako na domačih tekmah kot tudi v tujini podporo svojih navijačev. »Oni se potrudijo, da že zjutraj z Mosta pridejo s kolesi v Tacen, mi pa moramo zato vsaj dober rezultat narediti,« je nekoliko v šali dejal Sašo Taljat, ki poudarja, da glasna podpora s tribun prinaša tudi dodatno motivacijo na tekmi. Skupaj z Luko Božičem že imata dve kolajni s prvih dveh tekem v sezoni 2014, Luka Božič pa je že aprila v kanuju enosedu osvojil naslov svetovnega podprvaka med mlajšimi člani. Tako uspešnega začetka sezone še nista imela. »Z vsake velike tekme, na kateri sem letos startal, sem prinesel kolajno. To je lep občutek, ampak realno takšne forme ne bova mogla vzdrževati skozi celotno sezono. Enkrat se bo zagotovo zalomilo, ampak delava na tem, da bi bila skozi celotno sezono čim bolj konstantna in v najboljši formi na svetovnem prvenstvu v Ameriki,« je povedal Luka Božič.

Zelo visoke cilje imajo tudi kanuisti, ki so v vrhu tako v ekipni preizkušnji kot tudi v posamičnih nastopih. Anže Berčič je lani zmagal in s tem prišel do dveh zaporednih zmag v svetovnem pokalu, vrhunski rezultat na domači progi pa zaenkrat še lovi Benjamin Savšek, lani tretjeuvrščeni na svetovnem članskem prvenstvu v Pragi. Pred tekmo svetovnega pokala v Tacnu razmišlja: »Upam, da pride moj čas in da bom tudi finalno vožnjo odpeljal super. To je domače prizorišče, progo poznam zelo dobro in bi počasi že lahko naredil kakšen dober rezultat. Tega si zelo želim in naredil bom vse, da to tudi dosežem.«

Z bronasto kolajno s tekme svetovnega pokala v Tacnu se lahko pohvalita tudi najboljši slovenski kajakašici. Eva Terčelj je bila tretja lani, Urša Kragelj pa leta 2011. Kragljeva je na prvi tekmi v Londonu veslala v finalu, a po sporni sodniški odločitvi ostala brez možnosti za zmagovalne stopničke. »Tista tekma je za mano, pripraviti se moram za naslednjo. Malo mi je žal, da sem zaradi težav z ramo izgubila nekaj treningov, spomladi sem imela še težave z bolečinami, zdaj je tega na srečo precej manj,« je povedala Kragljeva in nadaljevala: »Slovenci smo tukaj v veliki prednosti, tako da se kljub izgubi treninga veselim te tekme. Všeč mi je voda, sploh ker je bolj podobna naravni reki kot na ostalih prizoriščih. Vzdušje na tekmi je eno najlepših na svetovnih pokalih, progo dobro poznam in upam, da bom uspela sestaviti dobre vožnje.«

Odlične rezultate vselej dosegajo tudi kajakaši, kjer pa tokrat ne bo nastopil Peter Kauzer, ki si je na tekmi svetovnega pokala v Londonu izpahnil ramo. Tokrat bodo v ospredju drugi slovenski kajakaši. Martin Albreht je na prvi tekmi v Londonu izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnih pokalih bil je šesti, lani pa mu je na domači progi finale ušel le za las. »Letošnji cilj je finale, jasno. Lani je bilo vzdušje fantastično, zato se veselim novega nastopa pred takim občinstvom,« je dejal Albreht.

Mesto pred Albrehtom je tekmo v Londonu končal Janoš Peterlin, ki je tako prišel do svoje najboljše uvrstitve na svetovnih pokalih doslej. Tudi Hrastničan se veseli tekme in dobrega vzdušja: »V Tacnu je vedno lepo tekmovati. Že treningi so prijetni, ko veš, da si doma, potem pa še posebej v petek in soboto, ko so na sporedu kvalifikacije, polfinale in finale. Pride tudi veliko gledalcev in zagotovo je prednost tekmovati doma. Upam, da navijači tudi tokrat pridejo v čim večjem številu in da bo vzdušje takšno kot v prejšnjih letih.« Cilji za nastop v Tacnu so jasni: »Cilj je ohraniti dobre občutke na progi in prikazati čim boljšo vožnjo. Če ne bi ciljal na to, bi bil neumen. Tako kot v Londonu se bom poskušal predvsem psihično dobro pripraviti na tekmo.«

Po poškodbi Kauzerja je mesto v ekipi pripadlo Celjanu Martinu Srabotniku, dobitniku treh ekipnih kolajn z mladinskih evropskih in svetovnih prvenstev. »Tekme se že zelo veselim, poskušal bom čim bolj uživati in si nabirati izkušnje. Zagotovo pa bo lepo tekmovati na domačem prizorišču in pred domačimi navijači,« je povedal Srabotnik. Tokrat bosta na tekmi svetovnega pokala nastopili tudi kanuistki Alja Kozorog in Nina Bizjak, ki sta veslali že na lanski tekmi svetovnega pokala.

Še pred tekmo svetovnega pokala pa bo že v sredo na Ljubljanici pri Čevljarskem mostu tudi tradicionalna tekma v paralelnem slalomu, ki se bo s kvalifikacijami začela ob 18:30, ob 20:00 pa bo na vrsti še finale.

 

PROGRAM TEKMOVANJA

Petek, 13. 6. 2014

9:00 – 15:00 Kvalifikacije C1m, K1m, C1ž

15:45 – 18:35 Kvalifikacije K1ž, C2m

 Sobota, 14. 6. 2014

9:00 – 12:10 Polfinale C1ž, C1m, K1m

12:30 – 14:00 Finale C1ž, C1m, K1m

15:00 – 17:00 Ekipne tekme (3xC1ž, 3xC1m, 3xK1m)

 

Nedelja, 15. 6. 2014

9:30 – 11:15 Polfinale K1ž, C2m

12:00 – 13:00 Finale K1ž, C2m

14:30 – 15:30 Ekipne tekme (3xK1ž, 3xC2m)

 

SLOVENSKA EKIPA

C1m: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič

C2m: Luka Božič – Sašo Taljat

K1m: Janoš Peterlin, Martin Albreht, Simon Brus, Martin Srabotnik

K1ž: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

C1ž: Alja Kozorog, Nina Bizjak

 

Uradna stran tekmovanja: http://tacen.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/sl/domov