Parakajakaš Dejan Fabčič pred novim izzivom.

0
581

Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič se je v teh dneh spopadel z novim izzivom. Svoje veslaške veščine je namreč preizkusil še v parakanuju. Na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru bodo tekmovalci v njegovi kategoriji lahko namreč nastopali le kanuju, zato je pred dnevi veslanju v kajaku dodal še kanu.

Dejan Fabčič, ki se je s parakajakaštvom pobližje spoznal šele v lanski sezoni, ko je nastopil na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, je letos dosegel prvi vidnejši uspeh v kajaku. Na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Milanu je v svoji kategoriji namreč zasedel drugo mesto. Ker na paraolimpijskih igrah v Braziliji kajaka v njegovi disciplini ne bo, se je odločil preizkusiti še v kanuju, ki pa bo del paraolimpijskega programa.

»Priznam, da sem se tega lotil samo zaradi olimpijskega programa, ker v Riu v moji kategoriji pač ne bo kajaka,« pravi Fabčič, a nekoliko v šali nadaljuje: »Na začetku sezone mi je Andrej Jelenc na sestanku rekel, da ko bom poskusil kanu, mi bo ta tako všeč, da ne bom šel več v kajak. Tako sicer ni bilo, sem se pa spomnil teh besed med prvim treningom. V VA-ju, kakor se imenuje naš kanu, mi je bilo dejansko takoj všeč. Ko veslaš, je čisto drugače, kot če le gledaš.«

Pred prvimi zavesljaji je bilo prisotnega nekaj strahu pred prevrnitvijo, a je bil ta povsem odveč. Primorski parakajakaš je namreč spoznal, da je kanu celo bolj stabilen kot kajak. Trener Dejan Testen, ki je zaslužen za številne uspehe dvojca Božič – Taljat, mu je razložil in pokazal posebnosti zavesljaja s kanuističnim veslom, nato pa se je začelo učenje na vodi. »Za začetek mi gre dobro. Naučil sem se držati smer, poskušal sem z nekaj sprinti, naredili smo tudi poskusno tekmo na 200 metrov. Začeli smo, občutki so dobri,« dodaja Fabčič. 

Posebnost tekmovanj v parakajakaštvu so tudi posebne prilagoditve opreme vsakega posameznega tekmovalca: »Posebnih težav ni bilo, le nekaj prilagoditev na čolnu je še potrebnih. Tu smo sicer omejeni, ker je čoln sposojen in ga moramo vrniti v enakem stanju. Ko bomo dobili svojega, bo lažje.«

Dejana Fabčiča letos čakata še dve pomembni tekmovanji – evropsko prvenstvo v nemškem Brandenburgu in svetovno prvenstvo v Moskvi. Tekmoval bo tako v parakajaku kot parakanuju: »V VA-ju bom nastopil zato, da poskusim in vidim, kjer sem, v kajaku pa zato, ker v njem največ treniram in pričakujem dober rezultat. Konkurenca se hitro širi in je huda, ampak tudi jaz letos dobro delam. Naslednje leto se bom zaradi kvalifikacij za Rio posvečal predvsem kanuju.« Podobno kot Fabčič so se tudi drugi tekmovalci iz njegove kategorije preusmerili h kanuju.