Prvi dan svetovnega prvenstva dvojec Žnidaršič – Žganjar peti, kajakaš Žnidarčič deveti.

0
609

Spustaši na divjih vodah so tekmovalni del svetovnega prvenstva v italijanski Valtellini odprli s preizkušnjo v klasičnem spustu. Uvrstitev je doseglo pet slovenskih čolnov. Najboljši slovenski rezultat dneva sta s petim mestom postavila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v kategoriji dvojcev, kajakaš Nejc Žnidarčič pa je prvo tekmo prvenstva končal na devetem mestu.

Organizatorjem svetovnega prvenstva v Italiji jo je sicer precej zagodlo vreme, saj je nivo reke Adda precej narasel, zato so se odločili, da bodo start klasičnega spusta prestavili nekoliko nižje. To je med najboljšimi in tehnično dobro podkovanimi tekmovalci povzročilo nekaj slabe volje, tudi Nejc Žnidarčič je bil med njimi. »Namesto, da bi imeli res dobro divjevodaško progo, so se odločili in progi odvzeli zgornji tehnično zahtevnejši del, namesto tega pa so dodali pet minut povsem mirne vode na koncu proge. Res sem razočaran, ker mi je bila proga zelo všeč,« je pred tekmo sporočil Žnidarčič.

Primorski kajakaš, ki sicer največ pričakuje od posamične tekme v sprintu, je klasično preizkušnjo končal na devetem mestu, a razlogov za to ni pripisoval tehnično manj zahtevni progi: »Danes res ni bil moj dan. Precej me je pobralo. V zadnjih petih minutah, na koncu proge, kjer je bila mirna voda, sem preveč zaostal. Res sem se mučil. Na zgornjem, tehnično bolj zahtevnem delu proge, sem bil še konkurenčen, potem pa sem preveč zaostal,« je povedal Žnidarčič, ki v sprintu cilja na kolajno, saj pravi, da je v dobri sprinterski formi.

V kajakaški konkurenci so nastopili še trije slovenski kajakaši. Vid Debeljak je zasedel 21. mesto, Anže Urankar je bil 26., Rok Markočič pa 33. To je bil prvi nastop na članskih svetovnih prvenstvih za Urankarja in Markočiča. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Nemec Tobias Bong, drugi je bil Francoz Remi Pete, tretji pa Čeh Kamil Mružek.

 V konkurenci kanuističnih dvojcev sta v klasiki rezultat dosegla le Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, saj sta Simon Hočevar in Blaž Cof že po eni minuti tekme odstopila. Na progi sta namreč zapeljala čez skalo, ki jima je v čoln naredila veliko luknjo. Ljubljanski dvojec je preizkušnjo končal na petem mestu. Zmagala sta Čeha Rygel – Vesely, druga sta bila Francoza Debray – Lapointe, tretja pa Nemca Nies – Pesch.

Med kanuisti je bil najboljši Hrvat Emil Milihram, drugi je bil Čeh Ondrej Rolenc, tretji pa Nemec Normen Weber. Svetovna prvakinja med kajakašicami je postala Nemka Alke Overbeck, druga je bila Čehinja Michala Mružkova, tretja pa Francozinja Manon Hostens.

V četrtek bodo v Valtellini na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu, v petek ekipne tekme v sprintu, v soboto pa še posamične tekme v sprintu.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.valtellinariver.it/en/events/world-championships-2014