Terčeljeva četrta, Božič in Taljat peta v Španiji. Urša Kragelj 15.

0
443

S finali kajakašic in dvojcev se je v La Seu d”Urgellu zaključila letošnja četrta tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. V odločilni vožnji sta nastopila dva slovenska čolna. Eva Terčelj je v finalu kajakašic zasedla četrto mesto, Luka Božič in Sašo Taljat pa sta bila med dvojci peta. Urša Kragelj je v polfinalu osvojila 15. mesto.

Po tretjem mestu Benjamina Savška v sobotnem finalu kanuistov je le mesto od zmagovalnega odra v nedeljo ločilo kajakašico Evo Terčelj. Ta je bila uspešna že v polfinalu, kjer je sicer v tretjih vratih prejela dve kazenski sekundi, a bila na progi vseeno tako hitra, da je ob prihodu v cilj za takrat vodilno Čehinjo Kudejovo zaostala le za 43 stotink sekunde. V polfinalu so bile od Terčeljeve na progi časovno hitrejše le Španki Maialaen Chourraut in Marta Martinez ter Urša Kragelj, a sta Terčeljevo dve kazenski sekundi po polfinalu uvrstili na osmo mesto.

V finalu je Ljubljančanka s progo opravila brez kazenskih sekund. Na obeh vmesnih časih je zaostajala za tekmicami, nekaj časa izgubila tudi v kombinaciji vrat 11 in 12, a je v spodnjem delu proge svojo nalogo opravila odlično in z visoko dvignjeno roko v cilju prevzela vodstvo. Tu je vztrajala do nastopa Avstrijke Corinne Kuhnle, ki je bila na progi izjemno hitra in postavila daleč najhitrejši čas med kajakašicami. Ta je na koncu zadostoval za zmago z več kot sekundo in pol prednosti pred domačinko Maialen Chourraut, tudi tretje mesto pa je po zaslugi Marte Martinez ostalo v Španiji. Terčeljeva je s četrtim mestom tako dosegla še enega izmed največjih uspehov v svetovnem pokalu, saj je na tej progi leta 2013 že zmagala na tekmi svetovnega pokala.

Po četrtem mestu je bila tekmovalka, ki od letošnje sezone trenira pod vodstvom Aleša Kudra, zelo zadovoljna: »Zelo sem zadovoljna s svojo vožnjo, punce pa so bile res nepremagljive. Postavile so zelo hiter čas. To je sicer res malo nehvaležno mesto, ampak mislim, da še vedno zelo dobro. Vedela sem, da moj čas ni slab, saj sem ga izboljšala glede na polfinalnega. Zmeraj so še rezerve, ampak sezono lepo stopnjujem in gradim, zato upam, da bom znala to še nagraditi. Zadnja tekma bo v Pauju, kjer nisem še nikoli tekmovala, tako da bo to moja prva resna tekma na tej progi. Upam, da mi bo šlo dobro tudi tam.«

Izjemno hitro je na progi, kjer je tako kot Terčeljeva že okusila slast zmage v svetovnem pokalu, veslala tudi Urša Kragelj, ki pa je dve kazenski sekundi prejela že v prvih vratih. Kljub temu je bila na prvem vmesnem času le 95 stotink sekunde za takrat vodilno kajakašico. Odločilna je bila kombinacija vrat 11 in 12, kjer so sodniki ocenili, da je naredila napaki in ji pripisali še po dve kazenski sekundi. V cilj je tako priveslala s šestimi kazenskimi sekundami, kar pa je bilo kljub hitremu veslanju preveč za uvrstitev v finale. Z le enim dotikom manj bi bila Primorka prav tako uvrščena v finale. Ekipa je sicer vložila poizvedbo, a je ostalo pri prvotni odločitvi sodnikov, tako da je Kragljeva nastop v Španiji končala na 15. mestu.

Po četrti tekmi svetovnega pokala sta obe slovenski reprezentantki v skupnem seštevku  svetovnega pokala uvrščeni med najboljšo deseterico. Kragljeva je s 144 točkami šesta, Terčeljeva pa s 121 točkami deseta. Vodi Slovakinja Jana Dukatova, ki ima 180 točk, drugo mesto pa si z desetimi točkami manj delita Nemka Jasmin Schornberg in Španka Maialen Chourraut.  

Najboljši rezultat sezone sta v dvojcu dosegla tudi Luka Božič in Sašo Taljat. Na progi, kjer sta leta 2009 priveslala do bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu, sta prekinila urok sezone 2015 in se prvič uspela prebiti v finale. Nekajkrat sta že bila na meji in nesrečno izpadla v polfinalu, tokrat pa sta bila uspešnejša. Z novim čolnom, ki sta ga dobila po prvem delu svetovnega pokala, sta v polfinalu priveslala do petega mesta, po tem ko sta nekaj časa izgubila predvsem na zadnjih vratih. V finalu sta napadla na vso moč, a v osmih vratih po oceni sodnikov naredila dotik, ki ju je tudi stal uvrstitve na zmagovalni oder. Za zmagovalcema sta namreč zaostala za 2,43 sekunde, brez dotika pa bi bila uvrščena na tretje mesto.

»Po eni strani sva bila zadovoljna že zjutraj, po drugi strani pa je nekaj grenkega priokusa, ker sva bila zelo blizu. Vesela sva, ker sva pokazala dobro vožnjo in bila le pol sekunde za najboljšimi, bil pa je dotik, ki ga najverjetneje nisva naredila, a so se sodniki odločili drugače. Letos nama že nekajkrat niso šli na roko, kjer sva mislila drugače, a gremo naprej. Glavna tekma bo čez dober mesec dni in upam, da bova tudi tam pokazala podobno vožnjo kot danes,« je povedal Božič, Sašo Taljat pa dodal: »Ni šlo le za finale, dejstvo je, da sva danes dobro stopnjevala vožnji od polfinala do finala. Že v polfinalu sva imela solidno vožnjo, brez napak in umirjeno, v finalu pa sva jo še nadgradila in šla hitreje, tako da sva zelo zadovoljna s tem rezultatom. V novem čolnu se počutiva dobro in upam, da je tudi to naredilo razliko. Na koncu sva ga s tem namenom tudi zamenjala – da bo boljše, ne da bi imela z njim težave.«

Za dvojno francosko slavje so poskrbeli Gauthier Klauss – Matthieu Peche in Pierre Labarelle – Nicolas Peschier, tretja pa sta bila Britanca David Florence in Richard Hounslow. V skupnem seštevku svetovnega pokala vodila Francoza Klauss in Peche, drugo mesto pa si delita češka posadka Karlovsky – Jane ter Nemca Behling in Becker. Luka Božič in Sašo Taljat nista uvrščena med najboljšo deseterico.

Prihodnji vikend bo francoski Pau gostil še zadnjo tekmo svetovnega pokala, ki pa bo pomembna predvsem zaradi uvrstitev v skupnem seštevku serije tekem za svetovni pokal. V finalu bodo namreč delili dvojne točke.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/seu-urgell-icf-world-cup-4/