Na ECA pokalu v Krakovu stopničke za Tineta Kanclerja in Nika Testena.

0
521

Krakov je gostil še zadnjo letošnjo tekmo za ECA evropski mladinski pokal v slalomu na divjih vodah. V uradnih kategorijah pokala, ki sodi pod okrilje evropske kajakaške zveze, v konkurenci do 16 in 18 let sta na zmagovalne stopničke priveslala dva primorska slalomista. Tine Kancler je bil v kategoriji kajakašev do 16 let tretji, prav tako bronast pa je bil med kajakaši do 18 let Niko Testen. Sicer so se na stopničke uvrstili še Žiga Taljat, Alja Kozorog in Nina Bizjak, ki pa so tekmovali v kategoriji do 23 let, ki ne sodi v uradni del evropskega pokala.

Tudi na Poljskem so organizatorji omogočili starte v starostnih skupinah do 14, 16, 18 in 23 let, čeprav evropska zveza uradno priznava le kategoriji do 16 in 18 let. Na prizorišču, ki bo konec meseca gostil evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, je nastopilo tudi nekaj Slovencev, ki so tekmo izrabili tudi kot del priprav na prihajajoče prvenstvo.

V konkurenci do 16 let je kajakaš Tine Kancler v sobotni preizkušnji zasedel tretje mesto, po tem ko sta bila od njega boljša le Nemec Lukas Stahl in Slovak Adam Goncenica. Nemec je bil najboljši tudi v nedeljo. Na zadnji tekmi Kanclerju ni tako steklo, saj je na koncu preizkušnjo končal na 23. mestu.

V nedeljo se je bolj izkazal Niko Testen, ki je med kajakaši do 18 let zaostal le za Slovakoma Jakubom Stanovskim in Richardom Macušem. Le mesto za reprezentančnim kolegom, kot četrti, se je iz Krakova vrnil Val Manfreda Vidrih. Domen Tominec je bil na drugi tekmi 25., Luka Čižman pa 27. V soboto je prav tako najboljši slovenski rezultat kategorije dosegel Testen, ki je bil sedmi. Val Manfreda Vidrih je preizkušnjo končal na enajstem mestu, Domen Tominec je bil 32., Luka Čižman pa 44.

V kanuistični konkurenci do 18 let je najboljša slovenska rezultata zabeležil Klemen Vidmar. Na prvi tekmi je bil deseti, na drugi pa peti. Gašper Kovačič je bil v soboto 16., Jakob Jeklin pa 24. V nedeljo je Jeklin zasedel še enajsto mesto, Kovačiču pa se ni uspelo prebiti v zadnjo fazo tekmovanja. V obeh tekmovalnih dneh je bil najboljši Slovak Marko Mirgorodsky. Med kanuisti do 16 let je prvi tekmovalni dan Tine Kancler zasedel peto mesto, Urh Turnšek pa je bil osmi. Zmagal je domačin Kacper Szutba.

Med kajakašicami do 18 let je nastopila Teja Vrbnjak Erbežnik, ki je na prvi tekmi zasedla 21. mesto, na drugi pa je bila nekaj mest boljša – 18. Tako v soboto kot v nedeljo so prva tri mesta zasedle iste tekmovalke, le da so nekoliko zamenjale vrstni red. V soboto je zmagala Avstrijka Nina Weratsching, pred Poljakinjo Klaudio Zwolinsko in Slovakinjo Michaelo Hassovo, v nedeljo pa je zmagala Slovakinja, pred Poljakinjo in Avstrijko.

Precej številčna je bila slovenska zasedba v konkurenci do 23 let. Alja Kozorog je slavila na obeh tekmah v konkurenci kanuistk, v isti kategoriji pa je Nina Bizjak zasedla četrto in tretje mesto. Med kajakašicami je Neža Vrevc v sobotnem finalu priveslala do četrtega mesta (po kvalifikacijski vožnji je bila druga), Alja Kozorog pa je bila sedma. V nedeljo je tacenska kanuistka Neža Vrevc osvojila še šesto mesto. Med kanuisti je Žiga Taljat priveslal do drugega in četrtega mesta, med kajakaši je bil Vid Kuder Marušič peti in sedmi, Žan Jakše pa deveti.

 

Rezultati: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/ECA_pokal_Krakov_2015_6PUG.pdf