To bo za Špelo Ponomarenko Janić prvo tekmovanje po SP v Duisburgu.

0
320

Na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki bo med petkom in nedeljo potekala v portugalskem Montemor-o-Velhu, bo nastopila tudi najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić. Tekmovala bo na obeh razdaljah, na katerih je v preteklosti že dosegala izvrstne rezultate – na 200 in 500 metrov. Kar nekaj časa je že minilo od njenega zadnjega nastopa. Zadnjič se je na tekmovanju namreč pomerila leta 2013 na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, kjer je dosegla izvrsten uspeh. Na 200-metrski razdalji je osvojila bronasto kolajno, zaostala pa le za Novozelandko Liso Carrington in Poljakinjo Marto Walczykiewicz. V sezoni 2014 zaradi nosečnosti ni tekmovala, je pa kljub vsemu trenirala in se pripravljala na izzive letošnje sezone.

Pozimi je dva meseca trenirala v Avstraliji, po pripravah v Brisbanu pa se je odpravila še na trening v hrvaško prestolnico. »Zagreb je že več let moja aprilsko-majska baza, saj so v tem času pogoji za trening na Jarunu odlični. Uspešno sem opravila vse zadane treninge, pa tudi občutki v kajaku so že precej boljši kot so bili v Avstraliji. Tukaj imamo veliko prijateljev, ki nam pomagajo pri organizaciji priprav in zaradi katerih se na Jarunu počutimo kot doma,« je povedala Špela Ponomarenko Janić, ki jo poleg moža in trenerja Stjepana stalno spremlja tudi sin Adam, na pomoč pa ji priskoči tudi mama.

»Ker sem večinoma trenirala sama, nisem imela nobene primerjave, zato težko ocenim, kako hitra sem trenutno. V našem športu je čas odvisen od več dejavnikov, zato je moje čase s treningov nesmiselno primerjavi z ostalimi,« je pojasnila Ponomarenko Janićeva, ki je izpustila prvo večje tekmovanje letošnje sezone – evropsko prvenstvo na Češkem.

»Ko se bomo ta vikend postavile na startno črto oziroma ko bomo prišle v cilj, bo vse jasno. Ker bo to prva tekma po Duisburgu leta 2013 in se nanjo tudi nisem posebej pripravljala, se z rezultatom ne obremenjujem preveč. Bolj bo pomembno, da bom veslala tako kot sem v tem trenutku sposobna. To bo tudi osnova, na kateri bomo gradili naprej do Milana. Če bom ob tem dosegla še dober rezultat, pa bom lahko še toliko bolj zadovoljna,« je zaključila Primorka.