To soboto na Ljubljanici Festival zmajevih čolnov.

0
725

V soboto, 8. junija 2019, s pričetkom ob 11:30 bo na Ljubljanici pri prulskem mostu v sodelovanju Kajakaške zveze Slovenije in Konfucijevega inštituta Ljubljana potekal Festival zmajevih čolnov in predstavitev kitajske kuhinje.

Dogajati se bo sicer začelo že pred 11:30, saj bodo prijavljene ekipe od 9. ure dalje pred tekmovalnim delom festivala lahko opravile trening v zmajevem čolnu.

Pridružite se nam!

 

 

Kaj je veslanje v zmajevem čolnu?

Veslanje v zmajevem čolnu ali angleško “dragon boat” je športna disciplina, razširjena po vsem svetu. Zanjo je značilno veslanje v tradicionalnih kitajskih odprtih kanujih različnih dolžin, opremljenih z zmajevo glavo in repom ter bobnom. Čoln vodi krmar, za ritem pa skrbi bobnar. V čolnu je lahko različno število veslačev. Na mednarodnih tekmovanjih so v uporabi čolni z 20 veslači (tradicionalni “dragon boat”) ali 10 veslači. Možne so tudi druge variante, saj v Aziji tekmujejo tudi v čolnih s po 40 veslači in več, lahko pa jih je tudi manj kot 10.

Skupaj v ritmu bobna je slogan, ki odlično razlaga duh veslanja v zmajevem čolnu, pri katerem gre obenem za zabavo in resno tekmovanje. Veslanje v zmajevem čolnu vsebuje močno socializacijsko noto in značilnost ekipnega športa. Ker smo »vsi v istem čolnu«, je za uspeh nujno sodelovanje vseh članov čolna.

Veslanje v zmajevem čolnu je odlično sredstvo povezovanja, graditve skupinske dinamike skupin v podjetjih, prikaz, da se le s skupnim delom lahko učinkovito doseže cilj. Pomembno je poudariti, da je vsak član ekipe enako pomemben za dosego skupnega cilja. Člani ekipe se morajo razumeti, med seboj poslušati in sodelovati.

Zgodovina veslanja v zmajevih čolnih je stara več kot 2000 let. Legenda pravi, da se je kitajski pesnik in državnik Qu Yuan, obupan nad zatiranjem, ki ga je nad kitajskim ljudstvom izvajala oblast, vrgel v reko Mi-Lo. Ko so ribiči izvedeli za novico, so izpluli s svojimi čolni na reko in začeli iskati njegovo truplo. Da bi med iskanjem odganjali ribe, so z vesli tolkli po vodi. Ta dogodek je bil začetek tradicije, s katero obeležujejo ta dogodek. V Aziji ta dogodek obeležujejo vsako leto peti dan petega lunarnega meseca s Festivalom zmajevih čolnov (Dragon Boat festival).

Leta 1976 je turistična organizacija Hongkonga začela s tekmovalnim programom veslanja z zmajevim čolnom. Večjo promocijo je disciplina doživela leta 1980, ko so iz Hongkonga v London na mednarodni festival poslali tri čolne za potrebe promocije države in kitajske kulture.

V svetu dve mednarodni zvezi organizirata svetovna in kontinentalna prvenstva v veslanju z zmajevimi čolni. To sta IDBF – mednarodna dragon boat zveza in ICF – mednarodna kajakaška zveza.

Veslanje v zmajevih čolnih pa doživlja več pozornosti tudi v Sloveniji. Nekaj poskusov, da bi začeli z veslanjem v zmajevih čolnih je že bilo v preteklosti, nekoliko resneje pa smo se programa lotili leta 2017, ko smo na Ljubljanico pripeljali prva tekmovalna zmajeva čolna. Isto leto smo na Ljubljanici organizirali tudi prvo državno prvenstvo. Na pobudo Konfucijevega inštituta pa je bil v lanskem letu na Ljubljanici izveden tudi prvi Festival zmajevih čolnov. Prireditev je lepo uspela in dala organizatorjem potreben zagon za nadaljevanje programa. V Ljubljani smo lani pridobili še tri nove zmajeve čolne, še dva pa sta locirana na Ptuju, kjer jih za svoje programe uporabljajo v CŠOD Štrk.

 

Letos bo Festival zmajevih čolnov potekal v soboto, 8. junija, na isti lokaciji kot lani, torej na Ljubljanici na Trnovskem pristanu. Tekmovalna proga bo dolga 200m in bo potekala od Prulskega mosta do izliva Gradaščice v Ljubljanico.