Tradicija uspehov na MOI se nadaljuje – Anže Urankar zlat, Leon Breznik 4.

0
472

S polfinalnimi in finalnimi tekmami v slalomu na mirnih vodah se je v Nanjingu končalo kajakaško tekmovanje na mladinskih olimpijskih igrah. Slovenska tekmovalca Anže Urankar in Leon Breznik sta nastopila zelo dobro, saj se je Urankar razveselil naslova mladinskega olimpijskega prvaka med kajakaši, kanuist Leon Breznik pa je nasprotniku premoč priznal v boju za bronasto odličje.

Anže Urankar je na drugih olimpijskih igrah mladih v zgodovini priveslal še drugo zlato kolajno za Slovenijo v konkurenci kajakašev. To je pred štirimi leti namreč uspelo tudi Simonu Brusu, ki se je zlata razveselil v Singapurju. Urankar je odličen rezultat nakazoval vse od kvalifikacij, kjer je postavil tretji najhitrejši čas, v četrtfinalu pa je bil po času od njega hitrejši le Slovak Jakub Grigar. V polfinalni tekmi se je Ljubljančan, sicer dijak Gimnazije Bežigrad, pomeril z Britancem Paulom Sunderlandom, kjer ga je prehitel za skoraj dve sekundi. S tem si je že zagotovil kolajno z iger v Nanjingu, čakal pa ga je le še zadnji nastop in boj za zlato. Tekmec v finalnem nastopu je bil Slovak Jakub Grigar, ki je lani osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka, letos pa je k temu dodal še bron. Grigar je postavljal najhitrejše čase v kajakaški konkurenci vse od kvalifikacij naprej, a v zadnjem nastopu na Kitajskem je bil dve sekundi počasnejši od slovenskega predstavnika. Urankar se je tako razveselil zlata, Grigar pa bo na Slovaško odpotoval s srebrom – kolajno enakega leska kot jo je pred štiri leti po porazu z Brusom v domovino odnesel njegov rojak Miroslav Urban.

S to kolajno je Anže Urankar še obogatil svojo bero odličij v letošnji sezoni. Že junija je nastopil na članskem svetovnem prvenstvu v spustu, kjer je osvojil zlato ekipno kolajno v sprintu skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Vidom Debeljakom, bronasto pa v ekipni tekmi dvojcev, kjer se je v čolnu pridružil Simonu Hočevarju. Z uspehi je nadaljeval tudi na mladinskem evropskem prvenstvu v Banjaluki, kjer je bil drugi v posamični sprinterski preizkušnji, prav tako drugi pa tudi v ekipni sprinterski tekmi.

V polfinale in s tem boj za odličja se je vmešal tudi kanuist Leon Breznik. Član KKK Tacen se je v polfinalu pomeril z Ircem Robertom Hendrickom, ki pa je bil premočan in zanesljivo zmagal v tem dvoboju ter se uvrstil v finale ter boj za zlato medaljo. Breznika, ki je letos nastopal v mladinski slalomski reprezentanci na evropskem prvenstvu v Skopju, je nato čakal dvoboj s Slovakom Markom Mirogorodskim. Slednji je bil v tekmi za bronasto kolajno uspešnejši, tako da je Breznik olimpijske igre mladih v Nanjingu končal na četrtem mestu. S tem sta slovenska predstavnika ponovila dosežka izpred štirih let, saj je bil Simon Brus med kajakaši prvi, kajakašica Ajda Novak pa je preizkušnjo tako kot Breznik končala tik pod zmagovalnimi stopničkami. Zlate kolajne med kanuisti se je razveselil Francoz Lucas Roisin, drugi pa je bil Irec Robert Hendrick.

V konkurenci kajakašic, kjer Slovenija ni imela svoje predstavnice, je zmaga prav tako odšla v Francijo. V izjemno napetem finalu, kjer so odločale stotinke, se je zlata razveselila Camille Prigent, druga je bila Kitajka Jiahua Yan, tretja Čehinja Amalie Hilgertova, četrta pa Nemka Selina Jones. Med kanuistkami je bila najuspešnejša Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Čehinja Martina Satkova, tretja Nemka Birgit Ohmayer, četrta pa Francozinja Lucie Prioux.

Prihodnje olimpijske igre mladih bodo organizirane čez štiri leta v Argentini. Buenos Aires je prejel nekaj več glasov kot protikandidata Medelin (Kolumbija) in Glasgow (Velika Britanija).