Tudi sprinterji v predolimpijski sezoni »pobegnili« v tujino.

0
319

Medtem ko so se slalomisti in spustaši na divjih vodah s priprav na novo sezono iz tujine vrnili že v zadnjih februarskih oziroma prvih marčevskih dneh ter tudi že nastopili na domačih tekmovanjih, se naši najboljši sprinterji na mirnih vodah še mudijo v tujini. Kajakašice, na čelu s Špelo Ponomarenko Janić, so v Avstraliji, Jošt Zakrajšek pa se je znova vrnil v Španijo.

Po rojstvu hčerke Sofie, ki se je pridružila bratcu Adamu v začetku lanskega oktobra, se na pomembno predolimpijsko sezono v Avstraliji pripravlja najuspešnejša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić. »Trening z dvema otrokoma je kar naporen, še posebej, ker skoraj nimam popoldanskega počitka. Včasih tudi spanec ni najboljši, saj se Sofia ponoči kar precej zbuja in sem zaradi tega včasih zelo utrujena,« je priznala Špela.

»Dekletom kakšen dan prav zavidam, da se lahko zaprejo v svojo sobo in imajo svoj mir ali da lahko gredo na plažo kadar se jim zljubi, ampak po drugi strani sta Adam in Sofia najlepše, kar se mi je v življenju zgodilo in tega ne bi menjala za nič na svetu. Drugi porod je bil precej lažji, zato sem tudi trenirati začela prej kot prvič, saj sem se odlično počutila. Že od začetka sem na treningih hitro napredovala in se dobro počutila. Čez zimo sem si morala vzeti tudi kakšen dan počitka več kot dekleta, zato sem se malo bala, kako bo začeti z veslanjem tukaj v Avstraliji. Na koncu je bilo vse dobro, naredila sem čisto vse treninge, ki so bili na programu. Iz treninga v trening še vedno napredujem. Veliko delam tudi na tehniki zavesljaja, predvsem če imamo lažji trening in mi za to ostane dovolj energije,« je še dodala Ponomarenko Janićeva.

Poleg Špele in Anje Osterman, ki sta nas v sezoni 2017 navduševali z odličnimi nastopi v kajakaškem dvojcu, kilometre v bližini Brisbana nabirata tudi Mia Medved in novo pridružena članica ekipe Taja Smukavec. »Letos je bilo nekoliko drugače, saj se nam je pridružila še Taja in tako smo štiri Slovenke tudi prvič opravile trening v K4. Z nami trenirata tudi Avstrijki, tako da je naša skupina kar velika. Včasih je to prednost, včasih pa ne. Kilometre večinoma nabiramo v enojcih, enkrat na 10 dni pa se preizkusimo v skupinskih čolnih. Treningi v K4 so sicer zanimivi, je pa potrebno kar veliko treninga, da trener uskladi štiri dekleta. S Špelo sva se po letu premora ponovno usedli v K2, prvi trening ni bil popoln, ampak sva se iz treninga v trening izboljševali,« je povedala Ostermanova.

Program treningov je naporen, saj se na prvi trening na vodi odpravijo že ob 6.30, zaključijo pa ga okoli 8.30. Ob desetih sledi trening v fitnesu, ob 15.30 pa še drugi trening na vodi. Do zaključka treninga v Avstraliji manjka le še nekaj dni, a časa za počitek ne bo veliko, saj po nekaj dneh doma sledi selitev v Zagreb, kjer se bodo na Jarunu pripravljale vse do začetka svetovnih pokalov v drugi polovici maja.

»Načrt je, da bi nastopila na dveh svetovnih pokalih ter na svetovnem prvenstvu. Zavedam se, da za svetovne pokale še ne bom v vrhunski formi, ampak mislim, da je pomembno, da na njih nastopim, da ne bi na svetovnem prvenstvu nastopila prvič po dveh letih. Verjamem, da je do svetovnega prvenstva še dovolj časa, da se dovolj dobro pripravim, da osvojitev olimpijskih kvot ne bo problematična,« je povedala Ponomarenko Janićeva, Anja Osterman pa dodala: »Na prvem svetovnem pokalu bova veslali v K1, na drugem pa v K2. Glede svetovnega prvenstva bomo videli skozi sezono. Videla sem urnik tekem v Szegedu in moram reči, da je ustrezen za TV prenose, za tekmovalce pa malo manj.«

Z mislimi na svetovno prvenstvo v Szegedu in olimpijske kvalifikacije se pripravlja tudi Jošt Zakrajšek. Član tacenskega kluba še vedno sodeluje s španskim trenerjem Pablom Saavedro Reinaldom, tako da je večino treninga opravil na iberijskem polotoku. Pred odhodom v Španijo je sicer nekaj treninga opravil v Sabaudiji skupaj z nemškimi tekmovalci, pa tudi na tekaških smučeh na Pokljuki.

»V začetku februarja sem odšel na tritedenske priprave v španski Barbate. V tem obdobju sem se kilometrom v kajaku posvečal sam. Sledila sta dva tedna treningov doma, nato pa sem znova odšel na priprave v Španijo. Tokrat na malo hladnejši sever, kjer sem treniral v Pontedeumu in Berducidu skupaj s španskim tekmovalcem Oscarjem Carrero Amandijem. Večji del priprav smo trenirali v K1. Del treningov sva z Oscarjem opravila v K2, nekaj pa tudi v K4 skupaj s preostalimi člani kluba Firrete,« je pojasnil Zakrajšek.

V okviru priprav se je udeležil tudi španskega zimskega prvenstva v Sevilji, kjer je v močni konkurenci na 2000 metrov dosegel drugi čas, na 5000 metrov pa zasedel četrto mesto: »Ti dve tekmi sta služili kot nekakšen pozitivni dodaten zimsko-spomladanski dražljaj za telo ter tudi kot test aerobnih sposobnosti na terenu. S prikazanim in realizacijo tekmovanja sem zelo zadovoljen. Na 5000 metrov pa bi morda lahko iztržil še kaj več, vendar sem se v zadnjem, ključnem, obratu odločil za napačno taktično potezo, ki pa jo izkušeni tekmovalci hitro izkoristijo in ne izpustijo več iz rok.«

Sledil je povratek domov, a ne za dolgo, saj se je pretekli vikend znova vrnil v Španijo, tokrat v Trasono, ki je pred nekaj leti gostila evropsko prvenstvo.

In cilji za letošnjo sezono? »Vrhunec bo svetovno prvenstvo v Szegedu, kjer se bodo že delile nacionalne kvote za OI v Tokiu. Seveda se je potrebno na svetovno prvenstvo uvrstiti preko slovenskih izbirnih tekmovanj v začetku maja ter na tekmah svetovnega pokala. Tako bo vsaka izmed teh tekem postregla s svojevrstnimi izzivi in cilji po nadgradnji preteklih sezon. Med svetovnima pokaloma in svetovnim prvenstvom pa so letos na sporedu tudi evropske igre v Minsku, ki pa mi ravno tako predstavljajo svojevrsten izziv,« je zaključil Zakrajšek.

Nekaj kajakašev ekipe mlajših članov je prav tako odpotovalo v Španijo, natančneje v Banyoles, medtem ko so se preostali mlajši člani in mladinci na novo sezono pripravljali v italijanski Sabaudiji. Sprinterje prvi vikend v maju čakajo izbirne tekme na Jarunu. V drugi polovici maja sta na sporedu tekmi svetovnega pokala v Poznanju in Duisburgu, junija sledijo evropske igre, ob koncu avgusta pa še svetovno prvenstvo in hkrati tekma za pridobitev kvot za OI 2020. Mladinci in mlajši člani bodo na EP tekmovali v čeških Račicah, na SP pa v romunskem Pitestiju.