Udeleženci akcije “24 ur veslanja za dober namen” preveslali več kot 2200 kilometrov.

0
552

V Ljubljani se je zaključil rekreativni kajakaški dogodek z dobrodelno noto, imenovan “24 ur veslanja za dober namen”. Več kot 200 udeležencev je v 24-ih urah skupaj na Ljubljanici preveslalo prek 2200 kilometrov. Izkupiček od prijavnin, donacij in sponzorskih prispevkov bo letos namenjen sofinanciranju programov ZUDV Dornava.

Že šesta izvedba rekreativnega spusta po Ljubljanici, ki poteka na krožni progi med Livado in zapornicami pri Ambroževem trgu, je privabila rekordno število udeležencev, med njimi tudi nekaj ambasadorjev, častnih konzulov, namestnikov ambasadorjev in gospodarskih atašejev. Na dogodku, ki ga soorganizirajo Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in društvo Hiša sonca, smo lahko opazili tudi druga znana imena slovenskega športa, v soboto sta se tako na in ob Ljubljanici mudila Bojan Križaj in Saša Dončić.

Že v petek, ko so na Livadi s kratkim programom prireditev odprli gojenci CUDV Dolfke Boštjančič, pa so na Ljubljanici z njimi in predstavniki ZUDV Dornava ter diplomati, v posebnih zmajevih čolnih (“dragonboat”) zaveslali tudi kajakaški in kanuistični olimpijci ter svetovni prvaki. Prireditve na Ljubljanici so se udeležili Peter Kauzer, Luka Božič in Benjamin Savšek.

»Bilo je super, mislim, da so tudi oni uživali videti Ljubljano z druge perspektive. Uživala sva tudi midva s Perotom,« je povedal Luka Božič, ki je v zmajevem čolnu tokrat prevzel vlogo bobnarja, ki daje ritem zavesljajem, medtem ko je Peter Kauzer igral vlogo krmarja: »Luštno je. Narediš en krog, pa še nekaj prispevaš k dobrodelnosti.«

Na Ljubljanico je prišel tudi aktualni svetovni prvak v slalomu na divjih vodah kanuist Benjamin Savšek, ki pa ni bil sam: »Spusta se bom udeležil z družino. Tokrat sem prišel veslat za sprostitev. Mirna voda me sicer ni toliko privlačila, da bi prav pogosto krožil po njej, sem bolj za divje reke, ampak z družino bom preizkusil tudi to.«

Najbolj vztrajni udeleženci spusta so bili v soboto ob zaključku spusta nagrajeni s praktičnimi darili. Posebne nagrade so prejeli namreč vsi, ki so preveslali najmanj deset krogov.  Rekorda Fedje Marušiča, ki je lani v 24-ih urah preveslal kar 165 kilometrov, sicer niso podrli. Tokrat je največ krogov (en krog meri 5,5 km) preveslal Tomaž Šajn, in sicer 27. S 24 preveslanimi krogi mu je sledil Bojan Lenart, Robert Velušček pa jih je nabral 22. Več kot deset krogov so preveslali še Niko Svoljšak (21), Vojko Novak (20), Marjana in Franci Rojnik (13), Andrej Miholič (12) in Aleš Novak (10).

»Prireditev je presegla naša pričakovanja in vse dosedanje akcije, tako kar se tiče števila udeležencev kot zbranih sredstev,« je povedal idejni vodja prireditve Andrej Jelenc.  

Kot omenjeno izkupiček, donacije in sponzorska sredstva romajo v dobrodelne namene. Zlati sponzor prireditve Elektro Ljubljana bo za vsak preveslani kilometer dodal še po en evro, sponzor Datalab pa pol evra za vsak preveslani kilometer.

V preteklih letih so donacije iz izkupička humanitarnega veslanja prejeli URI Soča, CUDV Dolfke Boštjančič, Območno združenje RK Slovenije Grosuplje in lani Mladinski dom Malči Beličeve. Letos je na vrsti sofinanciranje programov ZUDV Dornava. Poslanstvo zavoda je, da s procesi izobraževanja, usposabljanja, zdravstvenim varstvom in zdravstveno nego, zdravstveno rehabilitacijo, psihološko in socialno obravnavo, z zaposlitvijo pod posebnimi pogoji ter s socialno varstvenimi procesi prispeva k celovitemu razvoju oseb z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju ter jim omogoča socialno vključenost v obsegu njihovih zmožnosti in jim zagotavlja socialno varnost. V programe zavoda so vključene tudi osebe z nezgodno poškodbo glave.