Urankar in Frančeškin svetovna prvaka, Debeljak tretji, Žnidaršič in Žganjar druga.

0
649

Po petih kolajnah v klasičnem spustu slovenska reprezentanca nasprotnike melje tudi v sprinterskih preizkušnjah svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane. V Združenih državah Amerike je mladinec Anže Urankar priveslal do naslova svetovnega prvaka, z enakim nazivom – le da v konkurenci do 23 let – se je okitil tudi Maks Frančeškin, med mlajšimi člani sta do srebra priveslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu, kolajna bronastega leska pa je pripadla še kajakašu Vidu Debeljaku. Ob tem je bil mladinec Tim Novak četrti, kajakašica Ajda Novak pa peta. Ekipne vožnje bodo sledile ob pol sedmih zvečer po lokalnem času.

Ob koncu tedna bo prtljaga slovenskih reprezentantov v spustu na divjih vodah, ki ta teden tekmujejo na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Severni Karolini, občutno težja. Zadnji tekmovalni dan prvenstva so v posamičnih sprinterskih preizkušnjah osvojili dve zlati, srebrno in bronasto odličje, kar jih uvršča med najuspešnejše udeležence prvenstva na progi pri nacionalnem parku Great Smoky Mountains.

Za prvo zlato dne je poskrbel mladinec Anže Urankar, ki je najbližjega zasledovalca Huguesa Moreta iz Francije ugnal za 75 stotink sekunde. Tretje mesto je osvojil Nemec Jannik Hartstein. Le 32 stotink sekunde je od nove bronaste kolajne ločilo Tima Novaka. Tekmovalec KKK Ljubljana je bila namreč tretji v klasičnem spustu. Tudi v sprintu mu je kazalo dobro. Že v kvalifikacijah je imel tretji čas, v odločilni vožnji pa mu je do vnovičnega uspeha zmanjkalo le malo. Sicer je bil Novak zlat tudi v ekipni vožnji klasičnega spusta skupaj z Maksom Frančeškinom in Vidom Debeljakom.

Slovenski kajakaš je bil nepremagljiv tudi v konkurenci do 23 let. Po srebru v klasičnem spustu in ekipnem zlatu, je Maks Frančeškin do najžlahtnejše kolajne prišel še v sprintu. Le tri desetinke sekunde počasneje je ciljno linijo prečkal Francoz Paul Jean, bron pa bo prav tako pripotoval v Ljubljano, in sicer po zaslugi tacenskega kajakaša Vida Debeljaka. Ta je bil letos tretji tudi na članskem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah na Dunaju, kjer je Nejc Žnidarčič osvojil srebro.

Še drugič bosta na drugo stopničko stopila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. Tako kot v klasičnem spustu sta tudi v sprintu dosegla drugi čas, zaostala pa sta le za češko posadko. Antonin Haleš in Richard Hala sta s progo opravila 71 stotink sekunde kot slovenska reprezenatnta, tretje mesto pa sta osvojila Francoza Arthur Leduc in Leo Zouggari, ki sta se letos predstavila tudi v Sloveniji, in sicer na tekmi svetovnega pokala na Soči.

Le dobre pol sekunde je od kolajne ločilo tudi kajakašico Ajdo Novak, aktualno svetovno prvakinjo do 23 let v klasičnem spustu. Tokrat ni šlo povsem na vrh, saj je zasedla peto mesto, pred njo pa so se zvrstile Švicarka Melanie Mathys, Italijanka Costanza Bonaccorsi, Francozinja Manon Hostens in Nemka Jil-Sophie Eckert.

V finale kanuistov se je iz kvalifikacij prebil tudi Peter Žnidaršič, ki pa se v finalu ni podal na start in se raje pripravljal na nastop v dvojcu. Za dvojno češko zmago kanuistov do 23 let sta poskrbela Vaclav Kristek in Antonin Haleš, tretji pa je bil Francoz Antoine Demateis.

V preostalih kategorijah Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Prvenstvo se bo zaključilo z ekipnimi preizkušnjami v sprintu, ki pa bodo na sporedu v nočnih urah po slovenskem času.

Rezultati: http://results.deltatiming.com/wwc/nantahala-2015