Do zlata so priveslali Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Anže Urankar.

0
603

V Združenih državah Amerike se je zaključilo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah. Izjemno uspešno prvenstvo so slovenski reprezentanti zaključili v stilu, saj so Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Anže Urankar v zadnji preizkušnji prvenstva priveslali do ekipnega naslova svetovnih prvakov v sprintu na divjih vodah.

Slovenci so tudi drugo ekipno preizkušnjo prvenstva v Severni Karolini končali povsem na vrhu. Po zlatu v klasičnem spustu so bili nepremagljivi tudi v sprintu, kjer so se jim še najbolj uspeli približati nemški kajakaši Barthel, Hartstein in Lemmen. Nemci so bili počasnejši za 96 stotink sekunde. Bron je pripadel češkim predstavnikom Hali, Zierisu in Zapletalu, a so bili ti od novih svetovnih prvakov počasnejši že za 1,76 sekunde. V slovenski ekipi do 23 let je tokrat poleg Maksa Frančeškina in Vida Debeljaka priložnost dobil še novi svetovni mladinski prvak Anže Urankar, medtem ko je v klasičnem spustu poleg Frančeškina in Debeljaka veslal Tim Novak. Ekipa kajakašev v konkurenci mlajših članov je bila tudi edina slovenska ekipa na startu.

Slovenci so bili na prvenstvu na reki Nantahala izjemno uspešni, saj se bodo v domovino vrnili s kar desetimi odličji! Po pet so jih dosegli tako v klasičnem spustu kot v sprintu na divjih vodah. Že prvi dan prvenstva je naslov svetovne prvakinje do 23 let v klasiki dosegla Ajda Novak, srebro v klasiki so si priborili kajakaš Maks Frančeškin in dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar, mladinec Tim Novak pa je bil bronast. Drugi tekmovalni dan so Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Tim Novak priveslali do naslova svetovnih prvakov v ekipni klasični preizkušnji kajakašev do 23 let, zadnji dan prvenstva pa so osvojili še pet kolajn. Poleg ekipnega naslova prvakov do 23 let v sprintu, za katerega so poskrbeli Frančeškin, Debeljak in Anže Urankar, je slednji osvojil še naslov svetovnega mladinskega prvaka, svetovni prvak do 23 let je postal Maks Frančeškin, Vid Debeljak je bil tretji, še eno srebrno kolajno pa sta si priveslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta bila druga v konkurenci dvojcev do 23 let.

Rezultati: http://results.deltatiming.com/wwc/nantahala-2015