Luka Božič je bil v kvalifikacijah drugi, Urša Kragelj pa je dosegla 3. čas.

0
351

Uvodni dan četrte tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Španiji, so slovenski tekmovalci in tekmovalki opravili z odliko. Prav vsi so namreč napredovali v sobotne in nedeljske polfinalne vožnje, najboljši rezultat dneva pa je z drugim časom prve kvalifikacijske vožnje postavil kanuist Luka Božič. Urša Kragelj je bila med kajakašicami tretja.

Proga na reki Segre slovenskim tekmovalcem očitno ustreza, saj so v La Seu d”Urgellu dosegli nekaj izmed največjih slalomskih uspehov v zgodovini, uspešni pa so bili tudi v petkovih kvalifikacijah svetovnega pokala. Prav vsi so namreč uspešno prestali kvalifikacijsko sito in si priveslali napredovanje v polfinale. V kanuju se je tokrat najbolj izkazal Luka Božič, ki je sicer naredil manjšo napako v zgornjem delu proge, zaradi katere v nadaljevanju vožnje ni imel najboljšega občutka, a ob prihodu v cilj čas ni kazal, da bi šlo za kakšne večje težave. Od Božiča je bil namreč hitrejši le Britanec David Florence, tudi tretje mesto pa je pripadlo slalomistu z Otoka Ryanu Westleyju. Tudi Benjamin Savšek in Anže Berčič sta s svojim nastopom v kvalifikacijah opravila že v prvi vožnji. Savšek je dosegel 14. čas, Berčič pa 18. Nekaj smole je imel Jure Lenarčič, ki je prvo vožnjo končal na 21. mestu, torej le mesto za neposredno uvrstitvijo v sobotni del tekmovanja. V drugo ni imel težav in z najhitrejšim časom druge vožnje zanesljivo napredoval v polfinale.

Visoko je bila uvrščena tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla tretje mesto. Pred njo sta bili uvrščeni le tekmovalki španske reprezentance – aktualna evropska prvakinja Maialaen Chourraut in Marta Martinez. Druga slovenska predstavnica na Iberskem polotoku – Eva Terčelj – je kvalifikacije končala na enajstem mestu in prav tako brez večjih težav napredovala že s časom prve vožnje. Ajda Novak, ki je nastopila na prejšnjih svetovnih pokalih, v Španiji ne nastopa, saj se je udeležila svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, kjer je priveslala do naslova svetovne prvakinje v klasičnem spustu.

Z enajstim časom kvalifikacij sta po prvi vožnji napredovala še Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu. Za vodilnim dvojcem kvalifikacij Michalom Wierciochom in Grzegorzom Majerczakom s Poljske sta zaostala za 3,6 sekunde, na progi pa sta naredila tudi en dotik. Druga sta bila Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja pa Francoza Pierre Picco in Hugo Biso.

V polfinale se je uvrstila tudi četverica slovenskih kajakašev. Celjan Simon Brus je zasedel 13. mesto, Peter Kauzer je bil 17., s prvo vožnjo pa se je v nadaljevanje prebil še en Celjan Martin Srabotnik, ki je dosegel 27. čas. V drugo se je na progo tako podal le Janoš Peterlin, ki je bil po prvi vožnji 51., v drugi vožnji pa je veslal precej bolje in postavil najhitrejši čas. Kvalifikacije je dobil Francoz Sebastien Combot, drugi je bil Slovak Jakub Grigar, tretji pa Čeh Luboš Hilgert.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/seu-urgell-icf-world-cup-4/