Vid Debeljak in Anže Urankar sta bila 2., Tim Novak ter Žnidaršič-Žganjar 3.

0
320

Spustaši na divjih vodah nimajo premora, saj so po dveh tekmovalnih dneh klasičnega spusta tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Združenih državah Amerike veslali v kvalifikacijah sprinta na divjih vodah. Pokazali so, da bodo med glavnimi favoriti tudi zadnji dan prvenstva, ko bodo delili kolajne v sprintu na divjih vodah. Vid Debeljak je med kajakaši dosegel drugi čas kvalifikacij, Maks Frančeškin je bil četrti, četrta je bila tudi kajakašica Ajda Novak, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila tretja, v mladinski konkurenci kajakašev pa je bil Anže Urankar drugi, Tim Novak pa tretji.

Prizorišče v Severni Karolini ob narodnem parku Great Smoky Mountains mladim slovenskim reprezentantom očitno ustreza. Po petih kolajnah, ki so jih osvojili v posamičnih in ekipnih vožnjah klasičnega spusta, so z dobrimi nastopi pokazali, da bodo resni kandidati za zbiranje odličij tudi v sprintu na divjih vodah. Že v mladinski konkurenci kajakašev sta bila zelo uspešna oba Slovenca na startu. Anže Urankar je bil z zaostankom manj kot pol sekunde za Francozom Huguesom Moretom drugi, Tim Novak pa je zasedel tretje mesto.

Do drugega kvalifikacijskega mesta je priveslal tudi kajakaš Vid Debeljak, ki je med mlajšimi člani zaostal le za francoskim reprezentantom Paulom Jeanom. Na tretje mesto se je uvrstil Čeh Richard Hala, četrti pa je bil Maks Frančeškin. Vsi omenjeni tekmovalci vrhunske rezultate dosegajo tudi na tekmah svetovnega pokala in na članskih prvenstvih.

Med najboljšo trojico v kvalifikacijah sta se znašla tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. V konkurenci kanuističnih dvojcev sta v izjemno izenačeni preizkušnji dosegla tretji čas. Najhitrejša sta bila Čeha Jelinek in Kristek, z le štirimi stotinkami sekunde zaostanka sta drugi čas zabeležila njuna rojaka Hala in Haleš, slovenska kanuista pa sta bila tretja z osmimi stotinkami sekunde zaostanka.

S prvo kvalifikacijsko vožnjo si je nastop v finalu zagotovila tudi kajakašica Ajda Novak. Dosegla je četrti čas, neposredno uvrstitev v finale po prvem nastopu pa si zagotovi peterica najhitrejših iz vsake kategorije. Pred njo so se zvrstile Francozinja Manon Hostens, Švicarka Melanie Mathys in Italijanka, sicer aktualna svetovna članska prvakinja v sprintu, Costanza Bonaccorsi.

V drugi kvalifikacijski vožnji sta finalni nastop tako lovila le Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v kanuju enosedu, ki sicer ni njuna primarna kategorija. Žnidaršič je v drugo dosegel najhitrejši čas in se uvrstil v finale, Luki Žganjarju pa se popoln napad ni izšel, tako da je bil na koncu druge vožnje uvrščen na deseto mesto. V prvo sta bila najhitrejša Čeha Vaclav Kristek in Antonin Haleš, tretji pa je bil Francoz Antoine Demateis.

Zadnji dan prvenstva bodo na sporedu finalne preizkušnje posamičnega sprinta, pa tudi ekipna tekma v sprintu.

Rezultati: http://results.deltatiming.com/wwc/nantahala-2015