Urankar presenetil kajakaški svet

0
325

Krakov, 23. junij (STA) – Anže Urankar je bil kar nekoliko presenetljivo prvo slovensko ime v finalu evropskega prvenstva v kajaku in kanuju v sprintu na 200 metrov. Specialist za divje vode, ki se je šele letos resneje lotil mirnih vod, je v Krakovu za malo ostal brez kolajne, v močni konkurenci je zasedel peto mesto in bil za mesto boljši od Špele Ponomarenko Janić.

Izkušena veteranka se je nadejala, da se lahko vmeša v boj za odličja, a ji to ni uspelo, bila je šesta.

“Še eno presenečenje. Zame je bil velik uspeh in presenečenje, da sem se sploh uvrstil v finale, zdaj pa sem bil celo blizu odličja. Škoda, da ni pihalo v hrbet, ampak v prsi, to bi mi pomagalo, saj sem 20 kilogramov lažji kot tekmeci. A zaradi tega nimam grenkega priokusa. Peto mesto je odlično, pomeni dokaz, da sem odlično pripravljen in da lahko tudi spustaši, za kar se še vedno imam, lahko kosamo s specialisti. Res pa je, da najbrž le v najkrajši disciplini,” je bil dobre volje Ljubljančan, ki je za kolajno zaostal dobro desetinko sekunde, s tem pa požel precej zanimanja tudi med tekmeci.

“Pojavil sem se od nikoder. Niso me poznali, jaz nisem poznal nikogar. Govorili so mi, da sem v konkurenci velikanov, a se nisem nikogar ustrašil. Nisem imel nobenega pritiska, odveslal sem kot sem zmožen. Pri tem pa presenetil marsikoga, Srbi mi že ponujajo trening, sam pa še nisem odločil, ali bom ostal pri moji ljubezni divji vodi, ali bom bolj resno tekmoval na mirnih vodah,” je dejal dvakratni svetovni prvak v sprintu na divjih vodah, ki je pred tem nastopal tudi v kvalifikacijah na 500 metrov in namerno izpadel.

“Hotel sem privarčevati nekaj moči, hotel sem se le malo razveslati. Z Makedoncem sem tekmoval, kdo bo zadnji. To pa je bilo zelo težko, a mi je uspelo,” je izpad na 500 metrov komentiral Urankar.

“Nisem razočarana, moj cilj je le avgustovsko svetovno prvenstvo. Seveda sem želela več, a ni šlo. Sem pa zadovoljna, da sem se na 200 sploh uvrstila v finale. Včerajšnji start je bil mnogo boljši kot današnji. Danes me je pri drugem zavesljaju vrglo na stran, izgubila sem ravnotežje, potem pa razpadla. Nimam še konstantnosti, a to bom vzela za šolo za naprej. Treba bo še delati,” ni bila posebej razočarana 41-letna Koprčanka, ki je nato izpadla v polfinalu na 500 metrov, v svoji skupini je bila šesta, tako da bo veslala v sobotnem finalu B.

“Med nastopi ni bilo veliko časa za spočiti se. Nisem vedela, kako se naj proge lotim, začela sem počasneje, potem pa poskušala tekmice presenetiti ob koncu, na žalost mi ni uspelo,” je še povedala četrta z olimpijskih iger v Riu in dobitnica 11 kolajn z največjih tekmovanj.

Pri dekletih je po pričakovanjih zmagala Danka Emma Jörgensen, drugo mesto je zasedla Srbkinja Milica Novaković, bron pa je osvojila Portugalka Francisca Laia. Pri moških je bil najboljši Portugalec Messias Baptista pred Švedom Pettrom Menningom in Latvijcem Robertsom Akmensom.

Ob koncu tekmovalnega dne sta Špela Ponomarenko Janić in Anže Urankar združila moči še v mešanem kajakaškem dvojcu na 500 metrov. Ljubljansko-primorska naveza je v cilj svoje skupine priveslala kot četrta, tako da se jima je finale A in boj za kolajne izmuznil za vsega eno mesto. V soboto ju čaka tekma v finalu B.