Urša Kragelj na svetovnem prvenstvu tik pod stopničkami.

0
548

Kajakašica Urša Kragelj je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Riu de Janeiru priveslala do četrtega mesta, kar je njena najboljša posamična uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta zasedla sedmo oziroma deveto mesto. Popoldne sledijo še polfinalne vožnje kajakašev, kjer bodo veslali Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše.

Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter kajakašica Urša Kragelj so zablesteli v petkovih polfinalnih nastopih svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Braziliji, saj so zasedli prvo in tretje ter drugo mesto, tako da so bila pričakovanja pred sobotnim finalom razumljivo visoka. Tokrat je zmanjkalo nekaj športne sreče, predvsem kajakašici Urši Kragelj.

Kragljeva je startala kot predzadnja, saj je bila v polfinalu druga najhitrejša tekmovalka. Ko je priveslala v cilj, se je na semaforju izpisalo tretje mesto, na vrhu pa je bila le še aktualna evropska prvakinja Ricarda Funk. Ko je Nemka priveslala do ciljne linije, je za manj kot sekundo prehitela našo reprezentantko in si priveslala bron, Kragljeva pa je bila na koncu četrta.

Kljub temu, da se ji je medalja za las izmuznila, Urša Kragelj ni bila razočarana, saj je s četrtim mestom dosegla doslej najboljšo posamično uvrstitev na članskih svetovnih prvenstvih. »Tudi če je četrto mesto, sem izredno vesela. Škoda tega rahlega dotika, ki mi je vzel stopničke, ampak sem se borila po svojih najboljših močeh. Sigurno bi šla zdaj še enkrat na start in ponovila vožnjo, pa je žal ne morem. Četrto mesto je trenutno moj najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu. Škoda, da mi sreča ni bila naklonjena za teh par desetink, ampak tako je. Verjamem, da bo drugič sreča na moji strani. Časovno sem bila malo hitrejša kot v polfinalu, zaradi dotika pa je bil skupni čas malo počasnejši,« je ob koncu povedala Urša Kragelj.

Naslov svetovne prvakinje si je priveslala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Nemka Ricarda Funk.

Odlično sta svoja finalna nastopa začela tudi oba kanuista. Tako Luka Božič kot Benjamin Savšek sta bila na prvem vmesnem času hitrejša od vseh tekmecev, a se jima je nastop v nadaljevanju zalomil, dotik oziroma dva ter napake, ki so ju stale nekaj dragocenega časa, so ju oddaljili od zmagovalnih stopničk.

Lanskoletni svetovni prvak in najhitrejši kanuist včerajšnjega polfinala Benjamin Savšek je bil na koncu sedmi: »O tem nisem toliko razmišljal, osredotočal sem se na svojo vožnjo. Startal sem dobro, potem pa se mi je na sredini zalomilo, kjer sem naredil dotik. Tam me je malo odneslo in ni šlo več kot sem si želel. Na žalost tudi rezultat ni bil najboljši. Od polovice naprej je bila vožnja kar slaba, tako da nimam kaj.«

Razočaranja po finalni vožnji ni skrival niti Luka Božič, ki je zasedel deveto mesto: »Zelo dobro sem bil pripravljen. V prvih protitočnih vratih me je malo odneslo, zato sem moral malo pohiteti. Potem sem čez celo progo lovil ritem, ki mi ga ni uspelo ujeti do konca. Potem je prišla še malo večja napaka na koncu proge in je bil tudi temu primeren rezultat.«

Svetovni prvak je postal Nemec Franz Anton, drugi je bil letošnji evropski prvak Britanec Ryan Westley, tretji pa še en Nemec, dobitnik olimpijske kolajne v Londonu, Sideris Tasiadis.

V popoldanskem delu tekmovalnega programa bosta na vrsti še polfinalni preizkušnji kanuistk in kajakašev. Medtem ko slovenskih kanuistk v Braziliji ni, bodo v kajaku nastopili Peter Kauzer, Žan Jakše in Martin Srabotnik.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/rio-de-janeiro-2018/rankings-results

 

Fotografije: https://www.flickr.com/photos/canoagembrasileira/albums