Benjamin Savšek najhitrejši v polfinalu SP v Braziliji, Kragljeva druga, Božič tretji.

0
320

Slovenski kanuisti so na svetovno prvenstvo v Riu de Janieru prišli odlično pripravljeni, kar so pokazali že v ekipnih vožnjah, ko so osvojili srebro, odlično pa so veslali tudi v posamičnem polfinalu. Benjamin Savšek je postavil najhitrejši čas polfinala, v finale pa se je kot tretji uvrstil tudi Luka Božič. Anže Berčič je bil 16. Med kajakašicami je bila Urša Kragelj odlična druga, Ajda Novak pa 24.

Lanskoletni svetovni prvak Benjamin Savšek je odlično opravil s polfinalnim nastopom svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Braziliji. V zelo močni konkurenci je namreč postavil najboljši čas polfinala in bo tako v soboto startal kot zadnji. Enajst stotink počasneje je v cilj priveslal Slovak Alexander Slafkovsky, Luka Božič pa je zaokrožil najboljšo trojico z 1,31 sekunde zaostanka za Savškom. V polfinalu je veslal tudi Anže Berčič, ki pa je bil na koncu 16.

»S tem polfinalnim nastopom sem kar zadovoljen. Šlo mi je dobro. Res se že veselim jutrišnjega finalnega nastopa. Jutri se bom še bolj osredotočal na svoj nastop in upam, da popravim še te malenkosti, ki sem jih sedaj delal na progi. Malo bolj bo zahtevno startati kot zadnji, zaradi česar je malenkost več pritiska. To bom poskušal zbrisati iz misli in se posvetiti samo svojemu nastopu, kot bi bil sam na tekmi,« je povedal vodilni kanuist polfinala Benjamin Savšek.

S svojim nastopom je bil zadovoljen tudi Luka Božič: »Vedel sem, da sem prikazal dobro vožnjo. Na predzadnjih protitočnih vratih sem naredil dotik, zato sem se kar boril do cilja. Zadovoljen sem z današnjim dnem. Bil je dolg, saj smo čakali celo dopoldne, ampak se zamotim z raznimi vajami, tako da sem popolnoma pripravljen na nastop.«

Po kanuistih so v polfinalu veslale še kajakašice, kjer smo imeli dve predstavnici. Odlično je veslala Urša Kragelj, ki se je v finale uvrstila z drugim časom polfinala, pred njo je bila le Nemka Ricarda Funk, na tretje mesto pa je priveslala Novozelandka Luuka Jones.

»Vesela sem, da mi je uspela čista vožnja. Sploh nisem imela občutka ali sem hitra ali ne. Ko sem v cilju videla, da sem bila dovolj hitra za finale, sem bila presrečna. Jutri bom veslala s srcem, tako kot danes, in upam, da bom lahko ponovila dober rezultat. Rezerve so še, ker sem naredila kar nekaj napak, sicer manjših. To bova danes s trenerjem pregledala. Jutri se bom še enkrat skoncentrirala in šla na polno,« pa je po nastopu povedala Kragljeva, ki je takoj ob prihodu v cilj v znak zadovoljstva dvignila roki.

Ajda Novak se je letos prvič uvrstila v polfinale članskega svetovnega prvenstva, s čimer je bila zadovoljna, manj veselja pa ji je nato prinesel sam polfinalni nastop. Po 24. mestu je povedala: »Res sem bila zelo vesela, da mi je uspela uvrstitev v polfinale, z današnjo vožnjo pa ne morem biti zadovoljna. Preveč sem hitela, nisem bila povsem sproščena. So pa to nove izkušnje in današnja vožnja je bila pomembna izkušnja za naprej.«

Ajdo v nedeljo čaka še nastop v ekstremnem slalomu. »Tam se je treba samo znajti na progi in v trenutku pravilno odločiti. Bomo videli, kako bo,« pa je pred nedeljsko tekmo še povedala Novakova.

Dopoldne so že izvedli polfinale in finale v konkurenci mešanih dvojcev, kjer pa nimamo svojih predstavnikov. Svetovna prvaka sta postala Poljaka Marcin Pochwala in Aleksandra Stach, druga sta bila Francoza Yves Prigent in Margaux Henry, tretja pa Čeha Veronika Vojtova in Jan Mašek.

V soboto bosta najprej na sporedu finalni vožnji kanuistov in kajakašic, popoldne pa še polfinalni nastopi kanuistk in kajakašev.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/rio-de-janeiro-2018/rankings-results