Uspešna izvedba 31. mednarodne regate Capris.

0
587

Kajak kanu klub Žusterna (KKK Žusterna) je na praznično soboto, 15. avgusta 2020, organiziral 31. mednarodno regato kajaka in kanuja na mirnih vodah CAPRIS, ki je bila zaradi aktualne situacije, povezane z ukrepi zaradi preprečevanja širjenja COVID – 19, manj obiskana v primerjavi s preteklimi leti. Tako je dopoldan v koprskem zalivu ob obali med ustjem Badaševice in Žusterne tekmovalo okrog 140 tekmovalcev iz 10 slovenskih in 3 tujih kajakaških klubov.

Prvi slovenski kajakaški klub KKK Žusterna, ki od leta 1982 združuje kajakaše na mirnih vodah, je tudi letos uspešno izpeljal 31. mednarodno regato Capris, v kateri so se zaradi spremenjenega akvatorija na razdaljah 200 metrov, 750 metrov (samo cicibani) ter 1500 metrov med seboj pomerili kajakaši in kajakašice 10 slovenskih klubov: KKK Adria, KKK Ankaran, KKK Bohinj, KKK Čatež, KKK Krško, KKK Ljubljana, KK Soške elektrarne, KKK Tacen, KKK Orka in domača Žusterna, ter italijanskega Monfalcona, slovaškega Šturovega in španskega kluba. Poleg tekem v običajnih kategorijah (cicibani/-ke, mlajši in starejši dečki in deklice, mlajši in starejši mladinci in mladinke ter člani/-ce), so bile v mladinski in članski konkurenci izvedene še tekme za kanuiste. Tudi letos so se med seboj pomerili mešani pari v kajaku dvosedu. Obenem se je Caprisova tekma štela za članski slovenski pokal HSE v sprintu na mirnih vodah.

Zdenka Ponomarenko, predsednica KKK Žusterna, je po tekmi povedala: »Navkljub situaciji smo presenečeni, da se je tudi letos zbralo veliko tekmovalcev, celo iz tujine. Regato smo organizirali v skladu s splošnimi navodili NIJZ in koprskega Zavoda za šport ob vnovični odlični podpori staršev tekmovalcev, lokalnega okolja in podjetij, ki nam vsako leto stojijo ob strani, za kar se jim v imenu vseh lepo zahvaljujem.Tekma je bila uspešno izpeljana, tako tekmovalno brez pritožb, kot tudi logistično, kar je bil letos malce večji zalogaj zaradi novega nasipa in podaljšanja obale med ustjem Badaševice in Žusterne.«

Zlati pokal za najboljši klub z najvišjim številom točk glede na uvrstitve tekmovalcev je tudi letos pripadel ankaranski Orki, drugo mesto je zasedla Žusterna, tretji pa so letos bili Bohinjci.

Med člani je na obeh razdaljah v kategoriji K1 (200 in 1.500 m) prvo mesto zasedel Rok Šmit, Anže Pikon je bil na 200 m drugi (oba KKK Bohinj), tretji pa Klemen Rajčič (KKK Žusterna). Na 1.500 m je za Šmitom v cilj priveslal Peter Karas (KKK Žusterna), bron pa je pripadel Marcu Lentiniju iz italijanskega Monfalcona.

Manca Mikelj (KKK Bohinj) je bila med članicami v K1 na 200 m najboljša, druga je bila Szilvia Kollo (Španija), ki je bila najhitrejša na daljši, 1.500-metrski razdalji, bron na 200 m pa si je priveslala Tjaša Mikelj (KKK Bohinj). Drugo mesto na 1.500 m je zasedla Romina Mihalič (KKK Orka), tretje pa Metka Volk Štefič (KKK Žusterna).

Prva mesta na 200 m so v kajaku enojcu v mlajših kategorijah zasedli še: Luna Jakulin (KKK Žusterna), Deborah Jakomin (KKK Adria), Marcell Vodička (KKK Šturovo), Eleonore Pogačnik (KKK Orka) Viktoria Laczko (KKK Šturovo), Manca Mikelj (KKK Bohinj), Ilenia Miglino (KKK Monfalcone), Martina D”Aquino (KKK Monfalcone), Jan Jančar (KKK Ljubljana), Vid Černe (KK Soške elektrarne), Tilen Kolbe (KKK Orka), Luka Šuster (KKK Žusterna), Giacomo Rossi (KKK Monfalcone), Timotej Karas (KKK Žusterna), Erik Vuk (KKK Ljubljana), Filip Knific (KKK Orka). 

Najhitrejši na 200 m v dvojcih so bili: Peter Karas – Dar Veter Larikov v kategoriji članov in Ula Valentić – Tia Franca med članicami (obe posadki KKK Žusterne), v mešani ekipi pa Rok Šmit – Manca Mikelj (KKK Bohinj); med mlajšimi so na 200 slavili: Tom Timotej Pirš – Filip Knific (KKK Orka), Nik Prodan – Tilen Kolbe (KKK Orka), Anže Pikon – Andraž Korošec (KKK Bohinj), Nik Prodan – Kevin Šafar (KKK Orka), Svit Katarinčič – Tine Karlovič (KKK Orka), Tjaša Mikelj – Andraž Korošec (KKK Bohinj), Viktorija Urbanova – Viktoria Laczko (KKK Šturovo), Tjaša Mikelj – Manca Mikelj (KKK Bohinj), Luna Jakomin – Emilia Porenta (KKK Žusterna), Deborah Jakomin – Mia Kavčič (KKK Adria) in Urška Kocjančič – Gaja Lamot (KKK Orka).

V kategoriji C1 na 200 m in 1.500 m je bil med člani najhitrejši Simon Požek (KKK Orka), drugi je bil Dejan Jakomin (KKK Adria), tretji na 200 m pa je bil Matej Madruša (KKK Orka).

Na 750 m so se pomerili le cicibani in cicibanke, najhitrejša sta bila Aleša Verčič (KKK Tacen) in Marcell Vodička (KKK Šturovo).

Na 1.500 m pa so bili po posameznih kategorijah v kajaku enojcu najhitrejši: Manca Mikelj (KKK Bohinj), Adrian Leneky (KKK Šturovo), Vid Černe (KK Soške elektrarne), Giacomo Rossi (KKK Monfalcone), Deborah Jakomin (KKK Adria Ankaran), Andrea Adriana Marcotto (KKK Monfalcone).

 

Mirella Baruca

 

Foto: Patricija Bratuša