V Tacnu tokrat najboljši Božič, Srabotnik in Kozorogova.

0
356

Na savskih brzicah je potekala še druga izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance in druga tekma ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah. Na kajakaškem poligonu v Tacnu so v finalu tokrat zmagali Luka Božič med kanuisti, Alja Kozorog med kanuistkami, Martin Srabotnik med kajakaši in Nemka Elena Apel med kajakašicami.

Tako kot v soboto je za razvrstitev izbirnih tekem štela prva vožnja. Med kanuistkami so prva tri mesta med Slovenkami zasedle Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, med kanuisti so bili najboljši Jure Lenarčič, Luka Božič in Anže Berčič, med kajakašicami Urša Kragelj, Ajda Novak in  Eva Alina Hočevar, med kajakaši pa Peter Kauzer, Vid Kuder Marušič in Niko Testen.

V finalu so se karte nekoliko premešale. Med kajakaši je najboljši drugi nastop pokazal Celjan Martin Srabotnik, ki mu v prvem nastopu, pomembnem za izbirno tekmo, ni šlo vse po načrtih, a se je v drugo zbral in pokazal svoje znanje. Za 85 stotink sekunde je prehitel Nika Testena, Peter Kauzer na tretjem mestu pa je za Srabotnikom zaostal za 3,45 sekund.

Srabotnik, ki bo moral za uvrstitev v reprezentanco prihodnji vikend prikazati dve dobri vožnji, je po tekmi povedal: »Na izbirnih tekmah bom imel naslednji teden še nekaj dela. Z drugo vožnjo sem bil kar zadovoljen. Včeraj sem se odločil, da bom popoldne počival, ker sem bil utrujen po ogrevanju in vožnji. Vem, da sem hiter in da lahko takšne čase postavljam v vsaki vožnji. Upam, da bo šlo naslednji teden boljše.«

V konkurenci kanuistov je z manj kot pol sekunde prednosti pred Benjaminom Savškom slavil Luka Božič. Primorec in domačin s Savskih brzic sta bila razred zase, saj je tretjeuvrščeni Francoz Jules Bernardet na tretjem mestu zaostal za več kot tri sekunde.

»Ta vikend sem začel dirkati, kar sem pokazal na včerajšnji in današnji tekmi. V zadnjih štirinajstih dneh smo malo spustili s treningi, začeli delati bolj usmerjene v zelo pomembne tekme, to so izbirne tekme in prav tako evropski pokal. Mislim, da sem prvi vikend opravil zelo dobro,« je povedal Luka Božič.

Do ušes nasmejana pa je bila po finalnem nastopu kanuistka Alja Kozorog, ki je sobotnemu tretjemu mestu v nedeljo dodala zmago. Sobotna zmagovalka Nemka Elena Apel je bila tokrat druga, Eva Alina Hočevar pa tretja.

»Zelo sem zadovoljna, saj se mi je zdelo, da imam stvari pod kontrolo in lahko popravljam prvi tek. Med vožnjo sem imela stvari tako pod nadzorom, da sem lahko stalno dodajala, potiskala naprej. To je zame nekaj novega v tej sezoni, zato sem zelo zadovoljna,« zadovoljstva ni skrivala Kozorogova.

V konkurenci kajakašic je zmaga po zaslugi Elene Apel odšla v nemški Augsburg. Na drugo mesto je priveslala Eva Alina Hočevar, na tretje pa Ajda Novak. Eva Alina Hočevar je po napornem vikendu, kjer je tekmovala tako v kajaku kot kanuju, povedala: »Današnji dan je bil precej uspešnejši kot včerajšnji. Tudi na vodi sem se počutila veliko boljše. Polfinalni vožnji sta bili slabši, mogoče zaradi tega, ker so bile izbirne tekme in sem vedela, da moram pokazati konstantno vožnjo brez velike napake, saj se z veliko napako precej oddaljim od najboljših. V finalu pa sem šla na vse ali nič in želela pokazati, kaj znam. Uživala sem od starta do cilja. V obeh čolnih mi je zelo lepo steklo, tako da sem zadovoljna.«

Skupno zmago v ECA evropskem pokalu, za katero sta šteli sobotna in nedeljska tekma, je med kajakaši osvojil Peter Kauzer, ki je imel sicer enako število točk kot Niko Testen, a ob tem tudi zmago, enako je bilo med kanuisti, kjer je z nedeljsko zmago nagrado prejel Luka Božič. V ženski konkurenci je prednjačila Nemka Elena Apel, ki je osvojila nagrado za skupno zmago tako med kajakašicami kot kanuistkami.

Prihodnji konec tedna bosta v Tacnu potekali še tretja in četrta izbirna tekma, in sicer v okviru državnega prvenstva za člane in mladince.

Rezultati: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ecacup-izbirne-tacen-16082020-m-8i-k.pdf


Foto: Nina Jelenc