Uvodni dan kvalifikacij v Barceloni se ni izšel po željah.

0
574

Na olimpijskem prizorišču sprinterskih preizkušenj iger leta 1992 v Barceloni ta konec tedna potekajo svetovne kvalifikacije za nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo jeseni v Buenos Airesu. Uvodni dan so v kvalifikacijah nastopali kanuisti in kajakašice, kjer so slovenske barve zastopali kajakašici Helena Domajnko in Eva Alina Hočevar ter kanuista Maj Oštrbenk in Lenart Lapornik. Vsi so specialisti za slalom na divjih vodah, zato jim je uvodni del tekmovanja, kjer so nastopali v čolnih za sprint na mirnih vodah, povzročal precej preglavic. Žal se nobenemu ni uspelo uvrstiti v izločilne boje.

Svetovne kvalifikacije so v Španijo privabile številne mlade športnike in športnice, preko 250 čolnov se bo zvrstilo na startu, iz več kot 60 držav in šestih celin. Tekmovanje je kombinacija tekme v sprintu na mirnih vodah in posebnega slaloma z ovirami, ki prav tako poteka na mirnih vodah, v isti konkurenci in za ista mesta pa se potegujejo tako sprinterji kot slalomisti.

Na progo so se danes najprej podali kanuisti. Lenart Lapornik je v sprinterskem dvoboju tekmoval z Nigerijcem Godpowerjem Isrealom Yerijem, Maj Oštrbenk pa z Romunom Lucianom Emilianom Duculescujem. Dosežena časa slovenskih predstavnikov žal nista zadostovala za napredovanje v izločilne boje. Oštrbenk je imel na koncu 45. čas kvalifikacij, Lapornik pa 48. Podobno je bilo tudi pri kajakašicah. Helena Domajnko se je pomerila s hitro Slovakinjo Katarino Pecsukovo, ki je nastopila odlično ter imela celo drugi čas kvalifikacij in si tako zagotovila neposredno uvrstitev v četrtfinale (tja se je neposredno uvrstilo najhitrejših pet iz kvalifikacij), medtem ko so nekateri morali v repasaž oziroma so z nastopom zaključili v prvi fazi tekmovanja. Domajnkova je na drugi strani postavila 54. čas kvalifikacij in ostala brez napredovanja v četrtfinale. Eva Alina Hočevar, ki bo v Barceloni nastopila v kajaku in kanuju, pa je uvodni dan tekmovanje začela z velikim razočaranjem. Le nekaj metrov pred ciljem se je namreč prevrnila. Dobila je še eno priložnost nastopa, a so možnosti za napredovanje že splavale po vodi. Jutri jo čaka še nastop v kanuju, prav tako tudi naša kajakaša v sprinterskem delu tekmovanja, v soboto in nedeljo pa sledijo še preizkušnje v slalomu.

Tekmovalce in tekmovalke čaka izjemno zahtevna naloga, saj je na voljo skromno število mest, ki vodijo v Buenos Aires. Nastopiti morajo tako v sprinterskem delu tekmovanja kot v slalomskem, uvrstitve pa jim prinašajo točke, ki jih bodo po koncu obeh preizkušenj sešteli. Tako na primer drugouvrščeni tekmovalec prejme dve točki, 74. pa 74 točk. Primer: tekmovalec bo v sprintu zasedel tretje mesto, v slalomu pa 15., tako da bo na koncu imel 18. točk. Na podlagi tega bodo sestavili lestvico, kjer bo najmanj skupnih točk prinašalo najvišje mesto in tako do konca razpredelnice. Na voljo je 29 prostih mest v ženski in 29 mest v moški konkurenci, po eno mesto za državo gostiteljico, ter po dve mesti, ki bosta dodeljeni po načelu univerzalnosti. A uvrstitev tekmovalca oziroma tekmovalke med najboljše še ne bo pomenila, da je mesto zagotovljeno, saj ima vsaka celina na voljo določeno število kvot. Evropo bo tako na primer zastopalo le prvih šest najboljših nacionalnih zvez po razpredelnici, dve mesti bo dobila Afrika, po tri Azija in Amerika ter eno Oceanija. Čeprav določeno državo v kvalifikacijah lahko zastopata po dva predstavnika, bo kvota pripadla boljše uvrščenemu, saj država lahko pridobi le po eno mesto.  Kvote bodo dodeljene nacionalnim zvezam in ne neposredno tekmovalcem, tako da ni nujno, da bodo v Argentino dejansko potovali tisti, ki bodo ta konec tedna svoji zvezi priveslali mesto.

V petek, ko bo na vrsti še drugi del sprinterskega tekmovanja, bomo imeli znova štiri predstavnike. V ženskem kanuju bosta tekmovali Eva Alina Hočevar in Hana Iljaš, med kajakaši pa Lan Tominc in Jakob Stojanovič.

 

Spletni prenos je na voljo na: https://www.youtube.com/PlanetCanoe

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-olympic-qualifier/barcelona-2018/live

 

Foto: Kajak kanu klub Čatež, Kanu klub Simon