V Braziliji se začenja svetovno prvenstvo za mladince in U23 v slalomu.

0
349

Danes zvečer po lokalnem času se bo z otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki ga tokrat gosti brazilski Foz do Iguaçu. Na prvenstvo je odpotovalo tudi enajst slovenskih slalomistov in slalomistk, ki se bodo potegovali za čim boljše uvrstitve.

Po zapletih s čolni, ki so na prizorišče prispeli z nekaj zamude, je slovenska ekipa pripravljena na začetek prvenstva. Čeprav so ostali brez opreme, so jim pomagali člani drugih reprezentanc, ki so jim posodili svoje čolne, tako da so lahko opravili uvodne treninge in spoznali brzice proge na reki Paraná, v neposredni bližini znamenite hidroelektrarne Itaipu.

V tednu dni, kolikor se mudijo na prizorišču, so se uspeli navaditi na razmere, nekaj zdravstvenih težav imata le Jakob Jeklin in Klemen Vidmar, za katera pa v ekipi verjamejo, da bosta povsem nared za svoja nastopa. »Na življenje in klimo tu smo se že navadili, čeprav je vreme za trening kar utrujajoče, saj je toplo, v zraku pa je veliko vlage. Tudi voda na progi je topla,« je dejala kajakašica Eva Terčelj.

»Opremo smo dobili šele tretji dan. Na srečo so nam na pomoč priskočile druge reprezentance in nam za ta čas posodile svoje čolne, tako da smo lahko kljub temu spoznali progo in dobili prve občutke že na začetnih treningih. Tako nismo izpustili veliko in je bilo dovolj časa za pripravo na tekmo. Proga je razgibana, po karakteristiki pa je še najbolj podobna progi v La Seu d”Urgellu. Voda je sicer na nekaterih odsekih zaradi nižjega vodostaja kar plitka in je potrebna dodatna previdnost, drugače pa mi je všeč,« je progo, na kateri je leta 2007 potekalo člansko svetovno prvenstvo, ocenila Terčeljeva. Ljubljančanka bo med glavnimi favoritkami za visoka mesta v konkurenci kajakašic do 23 let, kjer pa je prvo ime zagotovo Avstralka Jessica Fox, dobitnica olimpijske kolajne ter petih kolajn s članskih svetovnih prvenstev. »Konkurenca je podobna kot prejšnja leta, vendar se z njo ne obremenjujem preveč. Nekatere države na tekmo niso poslale svojih ženskih ekip, so pa tukaj tekmovalke iz Avstralije, Češke, Avstrije, pa še kakšna lahko preseneti,« je zaključila slovenska predstavnica. Poleg Eve Terčelj bo na prvenstvu med kajakašicami nastopila še njena klubska kolegica Ajda Novak.

Ure do začetka tekme z nestrpnostjo odšteva tudi kajakaš Luka Čižman, za katerega bo nastop v Braziliji prvi na največjih tekmovanjih v mladinski konkurenci. »Imamo se super, vreme je lepo, vroče je, življenje tukaj pa je precej bolj sproščeno kot pri nas,« je uvodoma dejal član tacenskega kluba in nadaljeval: »Proga je odlična, le na nekaterih delih je prenizka. Prizorišče je lepo urejeno, za tekmovalce pa je dobro poskrbljeno.« Luka, ki je na lanskem članskem državnem prvenstvu v slalomu zasedel drugo mesto, ima pred nastopom visoke cilje: »Na treningih mi je šlo dobro, seveda se pojavljajo še kakšne napake, ki jih je potrebno odpraviti, ampak nič hujšega. Kar se tiče nastopa, pričakujem umirjeno vožnjo, z nekaj sreče tudi finale. Mislim, da bi v moštvenih vožnjah lahko osvojili kolajno.« V ekipni preizkušnji bo združil moči z Nikom Testenom in Tinetom Kanclerjem, medtem ko bodo v ekipni tekmi mlajših članov med kajakaši nastopili Vid Kuder Marušič, Martin Srabotnik in Žan Jakše. Ekipo kanuistov do 23 let bodo sestavljali Žiga Taljat, Klemen Vidmar in Jakob Jeklin.

Čas med treningi so člani ekipe izkoristili za oglede bližnje okolice. Tako so si ogledali veličastne slapove Iguazú, elektrarno Itaipu, skočili so v Paragvaj, ko sije sonce, pa s pridom izkoriščajo tudi hotelski bazen.

Tekme se bodo s kvalifikacijami kajakašev, kanuistov in kanuistk v obeh starostnih kategorijah začele v sredo, v četrtek uvodni nastop čaka kajakašice in dvojce, v petek bodo na sporedu vse polfinalne preizkušnje, v soboto finala kajakašev, kanuistov in kanuistk ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s finali in ekipnimi tekmami kajakašic in dvojcev.

Rezultati v živo:

http://canoeliveresults.com/event/2015/foz-iguazu-junior-u23-world-championships.php

Uradna stran prvenstva: http://fozdiguazu2015.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/en/home

Predstavitveni video prizorišča in slapov Iguazú:

Slovenska ekipa:

U23: Eva Terčelj, Ajda Novak (kajak ženske), Vid Kuder Marušič, Martin Srabotnik, Žan Jakše (kajak moški), Žiga Taljat (kanu moški)

Mladinci: Niko Testen, Luka Čižman, Tine Kancler (kajak moški), Jakob Jeklin, Klemen Vidmar (kanu moški)

Trenerji: Dejan Testen, Fedja Marušič, Matej Trampuž