V Bydgoszczu je potekala močna regata Olympic Hopes.

0
560

Nekaj mladih slovenskih sprinterjev je ob koncu septembra odpotovalo na Poljsko, natančneje v Bydgoszcz, kjer so nastopili na zelo močni mednarodni regati Olympic Hopes. Na tem tekmovanju, namenjenem mladim sprinterjem (letos so tekmovali sprinterji in sprinterke, rojeni med leti 1998 in 2000), so poleg predstavnikov evropskih držav svojo formo kazali še sprinterji iz Avstralije, Združenih držav Amerike, Kanade, Japonske, Izraela in Kazahstana.

Bodoči šampioni v sprintu na mirnih vodah so tekmovali na 200, 500 in 1000 metrov, na vseh treh razdaljah pa so se pomerili tudi slovenski predstavniki. Za najboljši slovenski dosežek konca tedna je poskrbel kajakaš Jan Markelj, ki je v konkurenci tekmovalcev, rojenih leta 2000, na 500-metrski razdalji priveslal do devetega mesta v finalu A. To je bil tudi edini slovenski nastop med najboljšo deveterico. V isti kategoriji je veslal še Luka Drol, ki se je s četrtim časom kvalifikacijske skupine uvrstil v polfinale, a tu potem s petim časom tudi obstal. Na tej razdalji je zmagal Madžar Erik Ferenc Csokor, drugi je bil Nemec Martin Heller, tretji pa Čeh Jan Vorel.

Med kajakaši, letnik 1999, sta se oba slovenska predstavnika uvrstila v polfinale. Blaž Jug s tretjim časom svoje kvalifikacijske skupine, Matej Toplikar pa s šestim. Nato sta veslala v isti polfinalni skupini, kjer je Toplikar v cilj priveslal kot peti, Jug pa mesto za njim. Zmaga je pripadla Nemcu Jacobu Schopfu, srebro Avstralcu Thomasu Greenu, bron pa Slovaku Csabi Zalku.

Med kajakašicami, rojenimi leta 2000, je veslala Mia Medved in bila v kvalifikacijski skupini četrta, v polfinalni pa sedma. S tem je tudi zaključila s svojimi nastopi na tej razdalji, kjer je zmagala Madžarka Lisa Maria Gamsjager, pred Čehinjo Sofie Kinclovo in Slovakinjo Marianno Petrušovo. V skupini leto dni mlajših tekmovalk sta bili na startu dve slovenski predstavnici. Medtem ko je Ula Valentič z devetim časom skupine nastop končala v kvalifikacijah, se je Taja Smukavec s šestim časom uvrstila v polfinale, nato pa bila tam sedma. Zmagala je Madžarka Dora Alida Gazso, pred domačinko Julio Olszewsko in Nemko Cassandro Jhonnson.

Že dan prej so tekmovalci in tekmovalke veslali na 1000 metrov. Le malo je do uvrstitve v finale A zmanjkalo kajakašicama Miji Medved in Taji Smukavec, ki sta nastopili v kajakaškem dvojcu. Iz svoje kvalifikacijske skupine sta se v polfinale uvrstili z drugim časom, v drugi fazi tekmovanja pa v cilj priveslali kot četrti in tako le za mesto ostali brez vnovičnega nastopa. Zmagali sta Čehinji Sofie Kinclova in Štepanka Sobiškova, pred Madžarkama Mercedesz Szabo in Emese Tanko ter Poljakinjama Martyno Drozdziel in Heleno Wisniewsko. Prav tako je bil v polfinalu na 1000 metrov četrti kajakaš Blaž Jug in podobno kot kolegici ostal brez finala A samo za eno mesto. Na isti razdalji in v isti kategoriji tekmovalcev, rojenih leta 1999, je veslal Matej Toplikar, ki je tako v kvalifikacijski kot polfinalni skupini zasedel šesto mesto.  Zmage se je veselil Nemec Jakob Thordsen, pred rojakom Jacobom Schopfom in Avstralcem Thomasom Greenom.

Med kajakašicami, rojenimi leta 2000, je nastopila Ula Valentič. S petim časom kvalifikacijske skupine se je prebila v polfinale, nato pa tam zasedla osmo mesto. Prvo in tretje mesto je pripadlo Madžarkama Reki Posti in Olgi Bako, mednju pa se je vrinila Danka Helene Fabrin – Bradsted. V isti starostni kategoriji sta bila na startu tudi dva slovenska kajakaša. Luka Drol je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel četrto mesto, nato pa bil v polfinalu peti, Jan Markelj pa je v kvalifikacijah in polfinalu ciljno linijo prečkal kot šesti. Slavil je isti tekmovalec kot kasneje na 500 metrov – Madžar Erik Ferenc Csokor, drugi je bil Danec Rusmus Knudsen, tretji pa Nemec Martin Hiller.

Tudi zadnji dan tekmovanja, ko so bile na vrsti preizkušnje na 200 metrov, Slovenci niso imeli sreče. Blaž Jug in Matej Toplikar sta namreč nastopila med kajakaškimi dvojci in po četrtem mestu v kvalifikacijski skupini kot četrta v cilj prišla še v polfinalu. To je pomenilo, da sta zgolj za eno mesto zgrešila uvrstitev v finale A. V isti kategoriji sta se preizkusila še Luka Drol in Jan Markelj ter z osmim mestom kvalifikacijske skupine zaključila z nastopi. Zmagala sta Nemca Niklas Petri in Jacob Schopf, druga sta bila Kazahstanca Maxim Golikov in Roman Starostin, tretja pa Francoza Florian Mougenel in Robin Saliba. Mia Medved se je od nastopov na Poljskem poslovila s šestim mestom v polfinalni skupini, v skupini mlajših kajakašic pa sta Ula Valentič in Taja Smukavec svoje nastope prav tako zaključili v drugi fazi tekmovanja. Taja Smukavec je bila sedma, Ula Valentič pa deveta.

 

Rezultati: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/Olympic_Hopes_Bydgoszcz_2015_VQ1X.pdf